Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 07:25

Γερμανική τράπεζα ίσως στην Καλαμάτα - Διερευνητικές επαφές στελεχών της Sparkassen

"Τραπεζική απόβαση" στην Πελοπόννησο ετοιμάζει γερμανικός επιχειρηματικός όμιλος και στο πλαίσιό της διερευνά το ενδεχόμενο δημιουργίας τράπεζας στην Καλαμάτα. Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα βρίσκεται στο επίκεντρο του γερμανικού ενδιαφέροντος για μια ακόμα φορά μετά τις διερευνητικές επαφές που έχουν γίνει για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Καλαμάτας με την Σβέμπις Χαλ.

Χθες και προχθές Γερμανοί αιρετοί και επιχειρηματίες είχαν συναντήσεις στο Δημαρχείο της Καλαμάτας τόσο για την υπογραφή του μνημονίου όσο και για την ίδρυση τραπεζικού καταστήματος. Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η Καλαμάτα -ή η Πάτρα- θα μπορούσε να είναι η πόλη στην Πελοπόννησο στην οποία, ως το τέλος του φετινού χρόνου, θα ήταν δυνατή η δημιουργία τοπικής τράπεζας, με βάση τα γερμανικά τραπεζικά πρότυπα.

Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία προωθεί ο τραπεζικός όμιλος Sparkassen -τον οποίον αποτελούν 423 γερμανικές τοπικές τράπεζες-, εκπρόσωποι του οποίου επισκέφθηκαν χθες το πρωί το Δημαρχείο Καλαμάτας και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.

Οπως γνωστοποίησε, στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ομίλου Νικλάους Μπέργκμαν -διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Sparkassen για τη διεθνή συνεργασία- έχουν ήδη γίνει επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ πρόκειται, όπως είπε, να συναντήσουν και τον πρωθυπουργό.

Το στέλεχος του ομίλου -ο οποίος διαθέτει συνολικά 15.000 υποκαταστήματα σε όλη τη Γερμανία- πρόσθεσε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία τουλάχιστον δύο τοπικών-περιφερειακών τραπεζών, γερμανικών συμφερόντων, σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Πελοπόννησος και η Κεντρική Μακεδονία

Ο Νικλάους Μπέργκμαν εξήγησε ότι η τράπεζα αυτή θα απευθύνεται και στους καθημερινούς μικρούς καταθέτες, ωστόσο η βασική επιδίωξη και ο κυρίαρχος στόχος είναι να ενισχύει και να χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες και επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή μας.

Ικανοποίηση εξέφρασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Π. Νίκας, εστιάζοντας στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που φαίνεται να συγκεντρώνει η Καλαμάτα και η περιοχή του νομού μας γενικότερα για σημαντικές επενδύσεις.

Τον Γερμανό τραπεζίτη συνόδευαν ο δρ. Γιούργκεν Ενγκελ αρμόδιος του ομίλου Sparkassen για τη συνεργασία με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και ο Οδυσσέας Αθανασιάδης, διευθυντής του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας, στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν ο διευθυντής του δήμου Παναγιώτης Κουτσογιαννόπουλος, αρμόδιος για τις σχέσεις με τις γερμανόφωνες χώρες, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Πόλα Κούλη.

Β.Γ.Μ.