Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013 07:36

Μαύρη εργασία πάνω από 40% στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Μαύρη εργασία πάνω από 40% στη Μεσσηνία

Περίπου 4 στους 10 εργαζόμενους στη Μεσσηνία δουλεύουν αδήλωτοι και ανασφάλιστοι σύμφωνα με εκτίμηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν και το ποσοστό αυτό προσδιορίζεται από παλαιότερα στοιχεία και ανεπίσημες καταγγελίες, όπως διευκρινίζει στην "Ε" ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Στέφανος.

Οπως λέει οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν και σταδιακά απαξιώνονται, με αποτέλεσμα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η μαύρη - ανασφάλιστη εργασία να ξεπερνά το 40%. "Στις εποχικές δουλειές και ειδικά στον τουριστικό κλάδο και τα συναφή επαγγέλματα η αδήλωτη εργασία συχνά ξεπερνά και το 40%, αν και ακριβής πρόβλεψη δεν υπάρχει", επισημαίνει. Και προσθέτει ότι η δική τους πηγή πληροφόρησης είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που ωστόσο δέχονται να δουλέψουν χωρίς ασφάλιση. "Με 65% ανεργία φυσικά και δεν έρχονται επώνυμα να το καταγγείλουν. Αναγκάζονται όμως να δουλέψουν "μαύρα" γιατί έχουν οικογένεια ή είναι φοιτητές και αλλοδαποί χωρίς άλλα εισοδήματα", σημειώνει. Προβλέπει δε πως αν τελικά καθιερωθεί τα καταστήματα να ανοίγουν και τις Κυριακές το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας θα αυξηθεί. "Οι επιχειρήσεις δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές -είναι κοινό μυστικό το χρηματοδοτικό κενό στην αγορά και το αλαλούμ που επικρατεί γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα", αναφέρει. Με αποτέλεσμα «οι επιχειρήσεις να μην έχουν να καλύψουν ούτε τις εργοδοτικές τους εισφορές και για πρώτη φορά να παρατηρείται το φαινόμενο να μένουν ανασφάλιστοι και οι εργοδότες, εκτός από τους εργαζόμενους", παρατηρεί.

Ετσι η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία έχει ως συνέπεια μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, εξαιτίας τόσο των απωλειών σε έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, όσο και της έλλειψης δικαιώματος σε νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα. Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για την εξέλιξη του φαινομένου. "Το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας προβλέπεται να επεκταθεί. Οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες πρέπει να καταλάβουν ότι έτσι κανένας δεν θα πάρει σύνταξη και τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν ", λέει ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου.

Οσο για τις βασικές αιτίες για την επέκταση της μαύρης εργασίας ο Παν. Στέφανος λέει πως είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και της υψηλής ανεργίας. "Οσο μειώνονται οι θέσεις εργασίας και ανεβαίνει το ποσοστό της ανεργίας, οι εργαζόμενοι θα δέχονται πιο εύκολα να δουλεύουν ανασφάλιστοι", αναφέρει. Επιπρόσθετα, οι πολιτικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά και η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών αφήνουν το φαινόμενο ανεξέλεγκτο. "Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν αποδυναμωθεί και τα πρόστιμα που επιβάλλονται δεν πετυχαίνουν τίποτα, ενώ το κράτος φτιάχνει νόμους υπέρ της ανασφάλιστης εργασίας", σημειώνει. Και φέρνει ως παράδειγμα το νόμο που επιτρέπει στα ξενοδοχεία να λειτουργούν με ένα ποσοστό μαθητευόμενων από ανατολικές χώρες. "Η ανασφάλιστη εργασία είναι το ίδιο με τη φοροδιαφυγή, αν θέλει το κράτος μπορεί να την πιάσει", λέει καταλήγοντας ο Παναγιώτης Στέφανος.

 

Ν.Κ.

 

 


NEWSLETTER