Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013 07:30

Στα αζήτητα το σήμα για τον μειωμένο ΦΠΑ

Στα αζήτητα το σήμα για τον μειωμένο ΦΠΑ

Καμία επιχείρηση εστίασης στη Μεσσηνία, πατρίδα και εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δεν είχε ζητήσει μέχρι χθες να παραλάβει το ειδικό σήμα που πιστοποιεί ότι έχει γίνει μείωση τιμών, μετά την αλλαγή του ΦΠΑ από το 23% στο 13%. Η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για το ειδικό σήμα αποδεικνύει ότι πήγαν στο βρόντο οι εκκλήσεις του κ. Σαμαρά και των υπόλοιπων κυβερνητικών στελεχών, για μείωση των τιμών στα καταστήματα εστίασης. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αναμένεται γενικώς να προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού κανείς δεν περίμενε τόσο μικρή ανταπόκριση πανελλαδικά στις εκκλήσεις της κυβέρνησης. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει προσωπική μάχη για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς πίστευε ότι η επακόλουθη μείωση των τιμών θα έδινε ώθηση στον τουρισμό. Δυστυχώς όμως, ούτε καν οι φίλοι του στη Μεσσηνία δεν ενδιαφέρθηκαν για το ειδικό σήμα μείωσης των τιμών. Ετσι όλα δείχνουν πλέον ότι η κυβέρνηση χάνει το στοίχημα που είχε βάλει με την τρόικα κι ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση θα αυξηθεί και πάλι την 1η Ιανουαρίου 2014, από 13% σε 23%.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Οπως δήλωσε στην "Ε" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕΣ Θεόδωρος Μπαζίγος, ενώ 17 επιχειρηματίες από τη Μεσσηνία έχουν ζητήσει πληροφορίες για το σήμα, κανένας δεν υπέγραψε τη σύμβαση με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να μειώσει τις τιμές στο κατάστημά του. 

"Φοβούνται τη σύμβαση γιατί σκέφτονται ότι μπορεί να ελεγχθούν από το υπουργείο και να βρουν τον μπελά τους εφόσον δεν θα έχουν προσαρμόσει τις τιμές προς τα κάτω", λέει ο κ. Μπαζίγος. Σημειώνει ακόμη ότι κι αυτό το ελάχιστο ενδιαφέρον για πληροφορίες προέρχεται μόνο από επαγγελματίες εστίασης της Καλαμάτας, εκτός από έναν ή δύο της Μεσσήνης. Σε όλο τον υπόλοιπο νομό καμία επιχείρηση εστίασης δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για το ειδικό σήμα. 

"Δυστυχώς οι επαγγελματίες της εστίασης δεν έχουν ανταποκριθεί όπως πρέπει. Κάνω έκκληση και πάλι, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν το σήμα γιατί τους συμφέρει", τονίζει ο Θεόδωρος Μπαζίγος. Και εξηγεί ότι ο καταναλωτής που θα διαπιστώσει ότι ένα μαγαζί έχει ρίξει τις τιμές του θα το προτιμήσει. Αλλωστε, "αυτό είναι και το ζητούμενο, να αυξηθεί η κατανάλωση", σημειώνει. 

Προσθέτει ακόμη ότι ένα επιπλέον όφελος που θα έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες θα ρίξουν τις τιμές τους είναι η προτίμησή τους κατά προτεραιότητα για διοργανώσεις από δημόσιες υπηρεσίες: "Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν πάρει εντολή από το υπουργείο Οικονομικών να προτιμούν το κατάστημα με το ειδικό σήμα μείωσης τιμής σε μια γιορτή", εξηγεί. 

Το σημαντικότερο όμως όλων, σύμφωνα με τον πρόεδρο ΕΒΕΣ, είναι ότι "στις επιχειρήσεις που θα προσαρμόσουν τις τιμές προς τα κάτω δίνεται προτεραιότητα  για τη χορήγηση δανείων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, μέχρι το τέλος του χρόνου που διαρκεί η συμφωνία μείωσης των τιμών". 

Κλείνοντας ο Θ. Μπαζίγος έκανε μια ακόμη έκκληση ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας, "να συμβάλλουν όλοι οι επαγγελματίες, διότι αν δεν υπάρχουν έσοδα από τη μείωση του ΦΠΑ, και πιο αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται για να κόβουν αποδείξεις και θα κλείνουν καταστήματα, ενώ στο τέλος του χρόνου το ΦΠΑ θα επιστρέψει στο 23% - οπότε καταλήγει σε βάρος των καταστηματαρχών και της εθνικής οικονομίας", καταλήγει. 

 Θ.Λ. - Ν.Κ.