Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 20:01

Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Πελοποννήσου: Κάλεσμα για ενωτικό ψηφοδέλτιο

Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Πελοποννήσου: Κάλεσμα για ενωτικό ψηφοδέλτιο

Σας συνάντηση καλεί η Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Πελοποννήσου τους μηχανικούς της Μεσσηνίας, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις 9.30 το βράδυ, στα γραφεία του ΤΕΕ στην Καλαμάτα.

Το κάλεσμα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, γίνεται εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στο ΤΕΕ στις 24 Νοεμβρίου και σκοπός είναι -αναφέρει η ίδια ανακοίνωση- η συζήτηση προτάσεων μιας ατζέντας που προβλέπει, “α) κοινή κάθοδο στις εκλογές με ενωτικό ψηφοδέλτιο με κάθε έκφραση του ΤΕΕ στη βάση ενός αντιμνημονιακού μετώπου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΑΣΜ επισημαίνει:

"Στις 24 Νοέμβρη 2013 θα διεξαχθούν οι εκλογές στο ΤΕΕ. Αυτές οι εκλογές θα γίνουν ενώ η χώρα μας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, με την ανεργία να καλπάζει στο 30% και όλη την κοινωνία να βιώνει τις πιο εφιαλτικές στιγμές μετά τον πόλεμο.

Ιδιαίτερα ο κλάδος των μηχανικών, έχει πληγεί σε τέτοιο βαθμό, που καθημερινά πολλοί συνάδελφοι γύρω μας αναγκάζονται να καταθέσουν σφραγίδες, να κλείσουν τα γραφεία τους, αδυνατώντας να καλύψουν ακόμα και τις ασφαλιστικές τους εισφορές και οι νεότεροι από εμάς να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό.

Παράλληλα η διοίκηση του ΤΕΕ και οι κυρίαρχες παρατάξεις δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο, μια γροθιά απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα, έτσι ώστε ο κάθε συνάδελφος να νιώθει ότι υπάρχει δίπλα του ένα ΤΕΕ που αγωνίζεται, παλεύει και διεκδικεί.

Ταυτόχρονα, η αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ έχει μεγάλες ευθύνες, αφού έμεινε απαθής και αδρανής, περιορίζοντας το ρόλο της σε σεμινάρια επί πληρωμή και σε τοπικά επί μέρους θέματα, ενώ το προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής λειτούργησε με αυταρχικό τρόπο και με αποκλεισμούς και όχι μόνο δεν ήταν επικεφαλής στις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά αντιθέτως λειτούργησε απεργοσπαστικά.

Δεν πάει άλλο. Η "Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Πελοποννήσου" πιστεύει ότι:

Πρέπει να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας και να εναντιωθούμε στις πολιτικές των μνημονίων και της κυβέρνησης που μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση.

Χρειαζόμαστε και πρέπει να επαναθεμελιώσουμε ένα ''νέο'' ΤΕΕ. Ενα νέο ΤΕΕ των μελών του και όχι των μηχανισμών. Ενα ΤΕΕ χρήσιμο στα μέλη και στην κοινωνία. Ενα ΤΕΕ αντιμνημονιακό, ανανεωμένο, προοδευτικό.

Να απαιτήσουμε μια νέα πορεία, του ΤΣΜΕΔΕ στην κατεύθυνση της προστασίας των ασφαλισμένων του και του αποθεματικού του.

Να προτείνουμε και να απαιτήσουμε την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης και προστασίας των συναδέλφων που δοκιμάζονται ώστε να μπορούν να διαβιώνουν και να ασκούν το επάγγελμά τους με αξιοπρέπεια.

Να ενωθούμε όλοι οι μηχανικοί, σε έναν κοινό αγώνα, ελεύθεροι επαγγελματίες και δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές, αφού όλοι δοκιμάζονται το ίδιο με τις μνημονιακές πολιτικές, είτε με κλείσιμο γραφείων υπό απασχόληση, ανεργία, είτε με απολύσεις, διαθεσιμότητα και δραστικές μειώσεις μισθών. 

Καλούμε τους νέους συναδέλφους, παρ’ όλη την δικαιολογημένη απογοήτευση που νιώθουν για το ΤΕΕ, να μη γυρίσουν την πλάτη τους εν όψει των εκλογών, αλλά να είναι πρωτοπόροι στην επαναθεμελίωση του ΤΕΕ.

Στη βάση των παραπάνω πιστεύουμε ότι στον αγώνα που έχουμε να δώσουμε μετά τις εκλογές για την επαναθεμελίωση ενός ''νέου'' ΤΕΕ χρειαζόμαστε όλοι. Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς, αφού η πρωτοφανής επίθεση που βιώνει ο κλάδος μας, μόνο με ενότητα όλων των μηχανικών που δοκιμάζονται σκληρά μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Προτείνουμε: Κοινή κάθοδο στις εκλογές με ενωτικό ψηφοδέλτιο με κάθε έκφραση του ΤΕΕ στη βάση ενός αντιμνημονιακού μετώπου. Κυκλική εναλλαγή όλων όσων εκλέγονται στην Αντιπροσωπεία, στο μέσο της κάθε θητείας, ώστε όλοι να αποκτούν την εμπειρία της λειτουργίας του ΤΕΕ και να συμβάλλουν με τη δική τους δυναμική. 

Στη κάθοδο του νέου ενωτικού ψηφοδελτίου-μετώπου να αποτυπώνεται και η συνέχεια της παράταξης ''Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Πελοποννήσου'', που τόσα χρόνια σταθερά παλεύει για ένα ''άλλο'' ΤΕΕ. Ετσι ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα όλων των προοδευτικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ΤΕΕ δίπλα στα μέλη του και δίπλα στην κοινωνία, που θα συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας".