Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013 07:51

Βασίλης Κορκίδης: "Πώς θα πληρώσουμε φορολογία του 2014 με εισοδήματα του 1979;"

Γράφτηκε από την

Ενθαρρυντικό είναι για τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη ότι όλοι συμφωνούν πως "το 2014 θα είναι η χρονιά επιστροφής στην πολυπόθητη ανάπτυξη, έστω με οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%". 

Στη συνέντευξή του στην "Ε" ο Βασίλης Κορκίδης αναρωτιέται ωστόσο πώς θα πληρώσουμε την αυξημένη φορολογία του 2014 με εισοδήματα επιπέδου 1979, ενώ φοβάται μια αναγκαστική "στάση πληρωμών" των Ελλήνων φορολογούμενων λόγω φοροαδυναμίας και όχι φοροδιαφυγής. Σχετικά με το... καυτό θέμα της Κυριακής λέει ότι "ήταν μια παράδοξη εμμονή του υπουργείου, την οποία θεωρώ ότι διόρθωσαν οι τοπικές κοινωνίες με τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών". Τονίζει ακόμη πως "η πλήρης απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων θα είναι μία καταστροφική επιλογή - θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για ένα άναρχο και ελάχιστα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον". Σχετικά με τους μισθούς των εμποροϋπαλλήλων λέει ότι "θα επιδιώξουμε τη δημιουργία μιας νέας κλαδικής του εμπορίου, σε "λευκό χαρτί", με προϋπόθεση τη μείωση κατά 13% των μισθών της κλαδικής σύμβασης που έληξε". Πιστεύει ακόμη ότι "η ψηφιακή επανάσταση στο ελληνικό εμπόριο θα ήταν μια λύση για να δοθεί ένα τέλος στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις" - και τονίζει την χρησιμότητα αξιοποίησης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, με πρωτοβουλίες ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. 

- Πρόσφατα χαρακτηρίσατε "προϋπολογισμό αμφισβήτησης" τον προϋπολογισμό του 2014, γιατί;

"Η αμφισβήτηση ενός ακόμα "μνημονιακού προϋπολογισμού" οφείλεται στις συνεχείς απαιτήσεις της τρόικας να συμπεριληφθούν σε αυτόν νέα "μη οριζόντια μέτρα" ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο προϋπολογισμός του 2014 εμπεριέχει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, που ψηφίστηκαν πέρυσι για να εφαρμοστούν του χρόνου. Η επαλήθευση των "κινούμενων στόχων" είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού από την Κομισιόν ζητούνται επιπλέον μέτρα 5,5 δις, πέραν εκείνων που ενσωματώνει το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή. Χωρίς την συμφωνία της τρόικας είναι πολύ πιθανόν να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, εάν αποδειχθεί ότι οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα των 812 εκ. ευρώ για το 2013 και 2,96 δις ευρώ το 2014, δεν επαληθεύονται. Το πρωτογενές πλεόνασμα πράγματι είναι ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, αλλά αναρωτιέμαι πώς θα πληρώσουμε την αυξημένη φορολογία του 2014 με εισοδήματα επιπέδου 1979. Το ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι όλοι συμφωνούν ότι το 2014 θα είναι η χρονιά επιστροφής στην πολυπόθητη ανάπτυξη, έστω με οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%".

- Ποιοι θα πληρώσουν τους νέους φόρους;

"Ολοι οι φορολογούμενοι, αλλά με μεγαλύτερη επιβάρυνση οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, προβλέπεται αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 37,3% και του φόρου φυσικών προσώπων λόγω ακίνητης περιουσίας κατά 41,4%. Η ΕΣΕΕ έχει εδώ και καιρό επισημάνει -όπως άλλωστε και σε κάθε προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια- τη δυσκολία επίτευξης του στόχου των εσόδων από υπερφορολόγηση ανύπαρκτων εισοδημάτων και απαξιωμένων ακινήτων, καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν από την αναγκαστική "στάση πληρωμών" των Ελλήνων φορολογούμενων λόγω φοροαδυναμίας και όχι φοροδιαφυγής". 

- Είστε ενάντια στην πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, τι συνέπειες θα είχε για την αγορά;

"Η πλήρης απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων θα είναι μία καταστροφική επιλογή στο βαθμό που φαίνεται να αγνοεί τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για ένα άναρχο και ελάχιστα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερη σε χρόνο από αυτή που προβλέπει η πενταετής φορολογική απόσβεση μιας επένδυσης. Η ελληνική αγορά και κοινωνία έχουν ιδιαιτερότητες, όπως η έλλειψη συμβατικής ισότητας που αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, καθώς και η απροθυμία των ιδιοκτητών να δέχονται "ρήτρα εξόδου" στα συμβόλαια και το κυριότερο υπάρχουν πάρα πολλές μικρές ιδιοκτησίες και επίσης πολλές μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις".

 

Τα καταστήματα  τις Κυριακές 

 

 

- "Αν κάνουμε την Κυριακή καθημερινή θα χάσουμε", είχατε δηλώσει, το πιστεύετε ακόμη και για όλες τις αγορές;

"Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το προηγούμενο πλαίσιο ήταν επαρκές για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Ετσι κι αλλιώς σε ειδικές περιπτώσεις αγορών -όπως αυτές τουριστικών περιοχών- το ωράριο ήταν από πριν απελευθερωμένο. Νομίζω ότι το εν λόγω θέμα ήταν μια παράδοξη εμμονή του υπουργείου, την οποία θεωρώ ότι διόρθωσαν οι τοπικές κοινωνίες με τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών. Οι 7 Κυριακές για όλους και οι επιπλέον για τους μικρομεσαίους της αγοράς, όπου απαιτείται, θεωρώ ότι έκλεισε το θέμα των Κυριακών".

- Πώς μπορεί να γίνει επανεκκίνηση της αγοράς; Ο δρόμος προς το μέλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι νέα δανεικά και χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά ταμεία;

"Εν όψει λοιπόν της επικείμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 και των γενικών κατευθυντήριων γραμμών αναφορικά με το σχεδιασμό των Νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΣΕΣ, οι υποβληθείσες θέσεις της ΕΣΕΕ διακρίνονται για το στοχευμένο χαρακτήρα των προτεινόμενων παρεμβάσεων, οι οποίες θα συνεισφέρουν στην εξάλειψη διαχρονικών προβλημάτων που μαστίζουν επί σειρά ετών τον κλάδο. Ειδικότερα, η αποδοχή/υιοθέτηση των βασικών προτεινόμενων αναπτυξιακών αξόνων (εκ μέρους της Πολιτείας), που συνοψίζονται στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, στην αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού των εμπορικών επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας-ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας όπως και στην αντιμετώπιση της ελλιπούς ρευστότητας στον κλάδο του εμπορίου, θα αποτελέσουν την απαραίτητη προϋπόθεση που θα εξασφαλίσει τη διαμόρφωση ενός επαρκούς, ευέλικτου και ανταποκρινόμενου στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας αναπτυξιακού μοντέλου".

- Το ελληνικό εμπόριο έχει κάνει το βήμα εμπρός; Χρησιμοποιεί για παράδειγμα ψηφιακά εργαλεία, που θα μπορούσαν ίσως να είναι και η λύση για το άνοιγμα σε άλλες αγορές;

"Η ψηφιακή επανάσταση στο ελληνικό εμπόριο θα ήταν μια λύση για να δοθεί ένα τέλος στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ εμπορικές επιχειρήσεις. Η ΕΣΕΕ υπέγραψε ένα σύμφωνο συνεργασίας με την GRECA, την οργάνωση που εκπροσωπεί επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου και σε αυτό το πλαίσιο θα προβεί σε ενημέρωση για τις δυνατότητες των διαδικτυακών πωλήσεων και θα πιέσει για ενίσχυση όποιων επιχειρήσεων στραφούν προς τέτοιες δραστηριότητες. Το ηλεκτρονικό επιχειρείν κάνει ένα ετήσιο τζίρο 5 δις, έχει 6 εκ. πελάτες και το 2013 είχε αύξηση πωλήσεων 600 εκ. Στην περίπτωση μάλιστα του ηλεκτρονικού εμπορίου θεωρούμε σοβαρή εξασφάλιση για τον καταναλωτή το συνδυασμό του e-shop και της φυσικής έδρας".

- Η Ελλάδα εξάγει αγαθά και υπηρεσίες με επιτυχία στις αγορές ή χρειάζεται διαφορετικός τρόπος προώθησης;

"Τα μελλοντικά βήματα του εξαγωγικού εμπορίου θα εξαρτηθούν από την σωστή επιλογή Στρατηγικών Στήριξης Επιτυχημένων Εξαγωγών για την ανεύρεση χρηματοδότησης, ασφάλισης, οργάνωσης και διευκόλυνσης των εξαγωγών σε ένα δυναμικό διεθνές περιβάλλον, αξιοποιώντας κατάλληλα τους παρακάτω παράγοντες: τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά με την απορρόφηση όλων των διαθέσιμων πόρων εξωστρέφειας από εγχώριους αλλά και διεθνείς φορείς· τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσει η έγκαιρη απελευθέρωση των εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων· την αξιοποίηση της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ με πρωτοβουλίες ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων· την προσπάθεια εμπλουτισμού των ασφαλιστικών προϊόντων με τέτοιο τρόπο που να λαμβάνουν υπόψη την ελληνική ιδιαιτερότητα και θα προσφέρουν ευελιξία στον αγοραστή· τη στοχευμένη αύξηση της αγροτικής μας παραγωγής και βελτίωσης της αξίας των εξαγωγών μας ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ελληνικής γης· τη διεθνή αναγνωρισιμότητα των ελληνικών προϊόντων με τη θεσμοθέτηση σήματος ποιότητας και σε συνδυασμό με την τουριστική προβολή του τόπου προέλευσής τους· Την κατάρτιση των ΜμΕ στην εξαγωγική διαδικασία· τη δημιουργία χρηματιστηρίου εμπορευμάτων και μετατροπή των μικρο-εισαγωγικών επιχειρήσεων σε μικρο-εξαγωγικές, στο πρότυπο "boutique exports"".

- Τα αποτελέσματα της λιτότητας τα βλέπουμε στην οικονομία, υπάρχουν κάποια ας τα πούμε αντίμετρα λιτότητας που προτείνει η ΕΣΕΕ;

"Θα έλεγα ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για παρέμβαση, ακόμη και εντός του πλαισίου της λιτότητας, που θα οδηγήσουν σε μια σχετική βελτίωση της κατάστασης των επιχειρήσεων. Τα 7 κυριότερα εμπόδια που καλούνται σήμερα να υπερβούν οι ελληνικές ΜμΕ επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι εμπορικές, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: 1. Χρηματοδότηση-Ρευστότητα, 2. Φορολογία, 3. Ασφαλιστικό-ΟΑΕΕ, 4. ΕΣΠΑ – Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), 5. Παρεμπόριο, 6. Εμπορικές Μισθώσεις, 7. "Τειρεσίας". Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές παρεμβάσεις σε αυτούς τους τομείς για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις υπέρβασης της κρίσης. Το αντίμετρο είναι ο καθορισμός και η στήριξη της "εντός κρίσης" ΜμΕ ελληνικής επιχείρησης".

- Φοβάται το ελληνικό εμπόριο τους φορολογικούς ελέγχους; Τι απαντάτε σε όλους όσους υποστηρίζουν ότι οι έμποροι φοροδιαφεύγουν;

"Απαντάμε ότι αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους σε λάθος κατευθύνσεις. Είμαστε οι πρώτοι που δεχόμαστε εδώ και χρόνια τακτικούς φορολογικούς ελέγχους και ζητάμε κίνητρα για συνεπή φορολογική συμπεριφορά. Ζητήσαμε την απόδοση ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο με την on-line σύνδεση των ταμειακών μηχανών, ώστε να μην είμαστε φοροεισπράκτορες και να μην καταλήγουμε εξ ανάγκης φοροφυγάδες. Ωστόσο, το κυνήγι της φοροδιαφυγής προϋποθέτει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, χωρίς αναδρομικούς φόρους και το κυριότερο να μπορεί να διαχωρίσει την εσκεμμένη φοροαποφυγή από την πραγματική φοροαδυναμία".

- Να επιβάλλονται πρόστιμα;

"Φυσικά να επιβάλλονται πρόστιμα. Συμμόρφωσης όμως και όχι εξόντωσης. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η διάκρισή της από τη φοροαδυναμία, συνιστά ενδεχομένως την πιο σημαντική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία για την έξοδό της από την κρίση. Το 44% των 62 δις ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών είναι από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Πόσα αλήθεια έχουν εισπραχθεί; Η ελαστικοποίηση των ποινών για φορολογικές παραβάσεις έχει αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των προστίμων".

 

Οι μισθοί των εμποροϋπαλλήλων

 

- Πολύς λόγος έχει γίνει για την πρόταση μείωσης μισθών των εμποροϋπαλλήλων, τι απαντάτε σε όσους λένε ότι οδηγεί τους υπαλλήλους σε εξαθλίωση;

"Η κλαδική του εμπορίου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εθνικές κλαδικές συμβάσεις και πρέπει για πολλούς λόγους να κρατηθεί ζωντανή, αφού είναι ένα πλαίσιο προστασίας για εργοδότες και εργαζόμενους στο εμπόριο. Εχουμε, λοιπόν, υποχρέωση να κάνουμε τόσο μεταξύ μας όσο και με τους εργαζομένους μας έναν ειλικρινή διάλογο, να δούμε τι μισθούς αντέχουμε να πληρώνουμε, αντί να υπογράφουμε συμβάσεις πάνω από τις δυνάμεις μας και ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα στην δύσκολη θέση να χρωστάμε 2-3 μηνών μισθούς και πολλών μηνών εισφορές στο ΙΚΑ. Γι’ αυτόν τον λόγο θα επιδιώξουμε τη δημιουργία μιας νέας κλαδικής του εμπορίου, σε "λευκό χαρτί" σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς υπερβολές. Προϋπόθεση είναι βεβαίως η μείωση κατά 13% των μισθών της κλαδικής σύμβασης που έληξε, ώστε να διατηρηθεί η μισθολογική διαφορά του +18% των κατώτατων αμοιβών της κλαδικής από τις αντίστοιχες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Μία κλαδική σύμβαση με αυτό το περιεχόμενο θα εξασφαλίσει μία νέα αρχή σε μία εποχή δύσκολη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα αποτελέσει μία κίνηση καλής θέλησης προς την εργατική πλευρά και την ελληνική κοινωνία και θα καταδείξει την προσήλωση της ΕΣΕΕ και του εμπορικού κόσμου στον συνεχή και παραγωγικό διάλογο εργοδοτών - εργαζομένων".

- Μπορεί να μπει "φρένο" στην καθίζηση του λιανικού εμπορίου, έτσι όπως είναι σήμερα οι συνθήκες στην αγορά και την οικονομία;

"Οσο συνεχίζεται η πρόσδεση της οικονομικής πολιτικής στις απαιτήσεις των δανειστών είναι δύσκολο το οτιδήποτε. Το εισόδημά μας έχει μειωθεί κατά 35% και η εσωτερική κατανάλωση δεν μπορεί να βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο υπάρχουν κάποια περιθώρια δράσης, από την "εισαγόμενη" κατανάλωση που προκύπτει από την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Οπως προανέφερα, είτε με τη δημιουργία e-shops, για μικροεξαγωγές, είστε με τη δημιουργία εμπορικών τουριστικών αγορών θα επιδιώξουμε να αποκομίσουμε οφέλη. Επιδίωξη του λιανικού εμπορίου είναι να συνδεθεί με κρίκους πιο ψηλά στην παραγωγική αλυσίδα".

- Αποφάσεις όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και ένα διευρυμένο ωράριο δεν θα ωφελούσε την αγορά;

"Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο πόσες ημέρες ή ώρες θα είναι ανοικτά τα καταστήματα, αλλά στο εάν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα στους καταναλωτές για να ξοδέψουν και ανάλογη εμπορική κίνηση. Δεν φοβόμαστε τη δουλειά και το έχουμε αποδείξει. Θα σας θυμίσω ότι από τα 278.000 εμπορικά καταστήματα περισσότερα από 100.000 λειτουργούν με αυτοαπασχολούμενους εμπόρους. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και το διευρυμένο ωράριο έχει αξία στις τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές της χώρας μας, τόσο στους καλοκαιρινούς, όσο και στους χειμερινούς προορισμούς, ώστε πράγματι στοχευμένα να ωφελήσει τις τοπικές εποχιακές αγορές". 

- Γιατί οι πρόωρες εκλογές είναι απαγορευμένη λέξη για το ελληνικό εμπόριο και την αγορά, όπως είχατε δηλώσει;

"Γιατί θεωρούμε ότι δεν έχει ακόμη κλείσει ο κύκλος των προσπαθειών για την έξοδο από την κρίση και σε κάθε περίπτωση οι πρόωρες εκλογές θα δημιουργήσουν ξανά ένα σκηνικό αποσυντονισμού. Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για μια δεδομένη θητεία και αναμένουμε να την υπηρετήσει ως το τέλος της τετραετίας. Ποτέ οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις δεν βοήθησαν την αγορά και πόσω μάλλον τώρα που η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. και θα έχει τη δυνατότητα να περάσει μια θετική εικόνα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας στο εξωτερικό".

 

Ενεργοποίηση των υγιών επιχειρήσεων

 

- Ποια είναι για εσάς η προϋπόθεση για να προχωρήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά το μεταρρυθμιστικό έργο που απαιτεί η οικονομία;

"Σύμπνοια και ενεργοποίηση των υγιών δυνάμεων της οικονομίας. Διάλογος με την κοινωνία. Εγρήγορση και αποτελεσματικότητα των υπουργείων. Σωστός σχεδιασμός και απορροφητικότητα των κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Και φυσικά η επέκταση της λήξης αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, αρκετά χρόνια μετά τη λήξη του μνημονίου, ώστε να μπορέσει να πάρει βαθιές αναπνοές από τις μεταρρυθμίσεις η επιχειρηματικότητα και να επανεκκινήσει την οικονομία της χώρας μας".