Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 08:04

Ημερίδα για την παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια σήμερα στη Χώρα

Ημερίδα για την παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια σήμερα στη Χώρα

 

Ημερίδα με τίτλο «Το μέλλον της παραδοσιακής ελαιοκαλλιέργειας» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 π.μ. στο κτήριο «Rex” στη Χώρα Μεσσηνίας.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο ενός 2ημέρου δράσεων (27 & 28 Σεπτεμβρίου 2024) που φέρει τον τίτλο «2ο Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο». Πρόκειται για μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης με επίκεντρο την ανάδειξη της δυναμικής της ελαιοκομίας στον χωρόχρονο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Το Oliday είναι μια ετήσια συνάντηση των ανθρώπων του μεσογειακού ελαιώνα και κυρίως μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης. Σηματοδοτεί την έναρξη της συγκομιδής της τοπικής ποικιλίας Μαυρολιά, της πρωιμότερης ίσως ποικιλίας στην Ελλάδα, που καλλιεργείται από την εποχή του βασιλιά Νέστορα στην Αρχαία Πύλο. Ο μεσογειακός παραδοσιακός ελαιώνας, άρρηκτα συνδεδεμένος με το μεσογειακό τοπίο από την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού, με την ανυπέρβλητη αισθητική και ανεκτίμητη πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική αξία, απειλείται και μαζί με αυτόν ο κοινωνικός και ο οικονομικός ιστός της υπαίθρου. Η κλιματική αλλαγή και η επέκταση του βιομηχανικού μοντέλου ελαιοκομίας επιβάλουν νέα δεδομένα στον παγκόσμιο ελαιοκομικό χάρτη. Το 2ο Oliday στοχεύει στην ανάδειξη του μεσογειακού παραδοσιακού ελαιώνα, στην κατανόηση των προβλημάτων, των απειλών και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά και των ευκαιριών που μπορεί να αξιοποιήσει. Το κοινό όραμα, ο διάλογος και η συλλογική δράση αποτελούν τις αναγκαίες συνθήκες για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.»