Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 22:04

Από 32.000 μέχρι 90.000 ευρώ το στρέμμα οι απαλλοτριώσεις σε τμήμα του περιφερειακού Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Τιμές από 32.000 μέχρι και 90.000 ευρώ το στρέμμα όρισε το Πρωτοδικείο Καλαμάτας για τις απαλλοτριώσεις του περιφερειακού δρόμου της πόλης, για το τμήμα των 3,7 χιλιομέτρων από την Αγιάννα έως τη Λακωνικής. Οι τιμές θεωρούνται υψηλές, ικανοποιητικές για τους ιδιοκτήτες.
Ο Γιάννης Καρνέσης, υπεύθυνος για το έργο του αυτοκινητόδρομου στο υπουργείο Υποδομών, δεν είχε ενημερωθεί για τις τιμές που προσδιόρισε το δικαστήριο κι επεσήμανε στην "Ε" ότι για το τελευταίο αυτό κομμάτι του περιφερειακού το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών έχει προϋπολογίσει ένα ποσό 7 εκ. ευρώ. «Αν οι τιμές παρουσιάζουν απόκλιση με τις εκτιμήσεις του ΣΟΕ, θα πράξουμε ανάλογα, θα πάμε στο Εφετείο», παρατήρησε ο κ. Καρνέσης και σημείωσε: «Είναι  πάντως τμήματα κοντά στο σχέδιο πόλης της Καλαμάτας και είναι λογικό να έχουν κάποια αξία. Δεν μπορεί να έχουν την ίδια αξία με την Τσακώνα και τ’ Αρφαρά».
Ο υπεύθυνος του υπουργείου πληροφόρησε ότι τώρα το μόνο που απομένει όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις του αυτοκινητόδρομου είναι ο προσδιορισμός τιμών για το πρώτο τμήμα του περιφερειακού, από τη ΔΕΗ στον Αντικάλαμο έως την Αγιάννα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ορίζονται 90 ευρώ το τ.μ. σε αγροτεμάχια με πρόσωπο στην επαρχιακή οδό Καλαμάτας - Μάνης που επιδέχονται οικοπεδική αξιοποίηση, ενώ γι’ αυτά που δεν επιδέχονται, στην ίδια περιοχή ορίζονται 72 ευρώ το τ.μ. Για αγροτεμάχια με πρόσωπο στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης οι αντίστοιχες τιμές είναι 65 ευρώ (γι’ αυτά που επιδέχονται αξιοποίηση) και 57 ευρώ το τ.μ. Για τα αγροτεμάχια βορειοανατολικά των ορίων του σχεδίου πόλης της Καλαμάτας οι αντίστοιχες τιμές είναι 75 και 62 ευρώ το τ.μ. Τα αγροτεμάχια ανάμεσα στις δύο πλευρές της κοίτης του Νέδοντα προσδιορίζονται με 32 ευρώ το τ.μ. και νότια του στρατοπέδου με 60 (τα αξιοποιούμενα) και 50 ευρώ, αντίστοιχα. Αυτά κοντά στην Αγιάννα, με πρόσωπο σε δημοτική ή κοινοτική οδό, προσδιορίζονται με 60 (τα αξιοποιούμενα οικοπεδικά) και 44 ευρώ το τ.μ., αντίστοιχα.
Το δικαστήριο έχει ορίσει τιμές αποζημίωσης και για επικείμενα, περιφράξεις, μάντρες, πόρτες, θερμοκήπια, γεωτρήσεις, κτίσματα, ξερολιθιές, πηγάδια κλπ.
Γ.Σ.