Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 07:45

Παράταση βλέπουν για τις δηλώσεις οι λογιστές

Παράταση βλέπουν για τις δηλώσεις οι λογιστές

Περίπου 30% των φορολογούμενων στη Μεσσηνία δεν έχει καταθέσει ακόμη φορολογική δήλωση, ενώ την προσεχή Δευτέρα 30 του μήνα εκπνέει η προθεσμία υποβολής. Ωστόσο οι λογιστές θεωρούν ότι θα δοθεί παράταση από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το σύστημα TAXIS έχει σχεδόν καταρρεύσει και μετά βίας γίνεται η δουλειά τους. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Λογιστών Ν. Μεσσηνίας, Παναγιώτης Παπουτσής, υπολογίζει ότι έχουν κατατεθεί παραπάνω από τα 2/3 των δηλώσεων. Επισημαίνει ότι «το σύστημα δεν δέχεται τις δηλώσεις τις περισσότερες ώρες της ημέρας» - ενώ «από απροσδιόριστες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διέρρευσε στις αρχές της εβδομάδας στον Τύπο ότι η καθυστέρηση υποβολής των δηλώσεων οφείλεται στις φήμες ότι θα δοθεί παράταση». Ομως σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή «η πραγματική αιτία είναι η καθυστέρηση του συστήματος η οποία, δυστυχώς, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά - πράγμα το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο». Το αποτέλεσμα των προβλημάτων που παρουσιάζονται είναι «να έρχονται οι φορολογούμενοι στο γραφείο μας και να μην μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία ή και να στείλουμε τη δήλωση του φορολογούμενου και να παραδώσουμε το εκκαθαριστικό του τις ώρες του ωραρίου μας». Που σημαίνει -όπως εξηγεί- ότι ο φορολογούμενος θα αναγκαστεί να ξαναπάει και επιπλέον «θα υπάρχει καθυστέρηση στην αποστολή της δήλωσης και θα πρέπει να βρούμε κάποιο χρόνο απροσδιόριστο για να μπούμε 4 - 5 φορές στο σύστημα για να δεχτεί τη δήλωση». Και αφού παρουσιάζονται τα προβλήματα αυτά «πάλι οι ίδιες απροσδιόριστες πηγές του υπουργείου Οικονομικών συστήνουν στους φορολογούμενους, λες και οι φορολογούμενοι θα στείλουν τις δηλώσεις τους, να τις στέλνουν από τις 9.30 το βράδυ μέχρι τις 9.30 το πρωί ή 2 με 5 το μεσημέρι - αυτά δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανένας διότι είναι αχαρακτήριστα», σημειώνει. Και προσθέτει ότι «επιτέλους ας πάψουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών να παίζουν με τον κλάδο των λογιστών και να σεβαστούν στοιχειωδώς όλες τις διαδικασίες που αφορούν την επαφή του φορολογούμενου μέσω του λογιστή με το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών και να μη διαδίδουν ψευδείς φήμες στο πού οφείλεται το πρόβλημα». Γιατί «το πρόβλημα είναι καθαρά από το υπουργείο, το οποίο μετά από 2 χρόνια δεν είναι ικανό να στηρίξει τις διαδικασίες που το ίδιο ορίζει και νομοθετεί. Εμείς λευκές νύχτες σαν λογιστές δεν δεχόμαστε να κάνουμε», τονίζει. 

Πιστεύει τέλος ότι «λόγω των προβλημάτων αυτών, εκ των πραγμάτων, θα μας επιτρέψει να στέλνουμε δηλώσεις και μετά τη λήξη της προθεσμίας». 

Ο ταμίας του συλλόγου Σωτήρης Ρούσης πιστεύει και αυτός ότι θα δοθεί μια παράταση γιατί έτσι κι αλλιώς «το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου, οπότε δεν έχει νόημα να μη δώσει παράταση». Εκτιμά δε ότι δεν έχουν ακόμα καταθέσει φορολογική δήλωση περίπου 30% των φορολογούμενων, κρίνοντας από την κίνηση στο γραφείο του. Επισημαίνει και αυτός τα προβλήματα που παρουσιάζει το TAXIS, το οποίο «καθυστερεί στο να δεχτεί την υποβολή της δήλωσης. Ετσι αν κανονικά θα υπέβαλες μια δήλωση σε 2 - 3 λεπτά, κάνεις 15 λεπτά, δηλαδή περνάς νεκρό χρόνο μπροστά σε μια οθόνη». Λέει ακόμα ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει μεταφέρει στα λογιστικά γραφεία ένα μεγάλο ποσοστό εργασιών που μέχρι πρότινος γίνονταν από το φορολογούμενο μέσω της ΔΟΥ. Ετσι εκ των πραγμάτων οι χρόνοι περιορίζονται περαιτέρω και αυτό το διάστημα των δηλώσεων «οι ώρες δουλειάς μας υπερβαίνουν το 12ωρο, για να αντεπεξέλθουμε στις επιπλέον εργασίες». 

Ν.Κ.