Σάββατο, 05 Μαρτίου 2011 13:09

Κύκλωμα νοθείας καυσίμων στη Μεσσηνία έφερε στο φως έρευνα του ΣΔΟΕ

Γράφτηκε από την

 

Με τοξικά απόβλητα από καμμένα λάδια μηχανής νοθεύουν ασυνείδητοι πρατηριούχοι, την βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης που αγοράζουν ανυποψίαστοι καταναλωτές, καταστρέφοντας όχι μόνο τους κινητήρες των ΙΧ και τους λέβητες των σπιτιών μας, αλλά δηλητηριάζοντας και τον ίδιο τον αέρα που αναπνέουμε.

Οι έρευνες του ΣΔΟΕ στην περιοχή της Καλαμάτας αποκάλυψαν την ύπαρξη κυκλώματος κακοποιών, που νοθεύει τα καύσιμα με «μπανάνες».

Οι ελεγκτές δεν έτριβαν τα μάτια τους όταν, σε επιτόπιους ελέγχους στα βενζινάδικα της Μεσσηνίας, βρήκαν και διάβασαν στα «κρυφά βιβλία των πρατηρίων, να αναγράφονται έξοδα αγοράς «μπανάνας».

Μη έχοντας αντικρίσει ποτέ άλλοτε κάτι παρόμοιο, έψαξαν και έμαθαν τελικά ότι με τον κωδικό όρο «μπανάνα», οι επιτήδειοι είχαν "βαφτίσει" τα καμμένα λάδια μηχανών αυτοκινήτων τα οποία, αντί να συλλεχθούν και να καταστραφούν με το τρόπο που ο νόμος προβλέπει, αποθηκεύονταν και τα αγόραζαν οι βενζινάδες της περιοχής, για να νοθεύσουν με αυτά το καύσιμο που πουλούσαν στους ανυποψίαστους πελάτες τους!

Όπως αποκαλύπτεται, οι «λαδιάρηδες», ξεπερνώντας κάθε όριο, αντί να κάνουν κρυφά ο καθένας για λογαριασμό του χρήση των χρησιμοποιημένων λαδιών,  είχαν δημιουργήσει μια ολόκληρη δευτερογενή αγορά μεταπώλησης των τοξικών αυτών αποβλήτων, τα οποία απειλούν να καταστρέψουν όχι μόνο τους κινητήρες και καυστήρες, αλλά και το ίδιο το περιβάλλον.

Όσο για την ονομασία «μπανάνα», οι αρμόδιοι εικάζουν πως ο όρος αυτός επελέγη επειδή παραπέμπει είτε στο κιτρινοπράσινο χρώμα του λαδιού, είτε στην ίδια την «μαϊμουδιά» την οποία σχεδίασαν οι ασυνείδητοι.

Του Κωστή Πλάντζου από την δικτυακή πύλη http://www.protothema.gr/