Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2015 15:34

Παράταση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ζητεί ο Μανιάτης

Παράταση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ζητεί ο Μανιάτης

Αίτημα παράτασης, για έναν τουλάχιστον χρόνο, της υλοποίησης των ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων απευθύνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

Ειδικότερα, ο Δ. Μανιάτης στην επιστολή του προς τον Γ. Σταθάκη -την οποία κοινοποιεί στον συμπατριώτη μας υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση και τους βουλευτές του νομού μας- αναφέρει τα εξής:

«Οπως γνωρίζετε η κρίση ρευστότητας και οι δυστοκίες του τραπεζικού συστήματος επηρεάζουν αρνητικά την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Οι επιπτώσεις είναι γνωστές από την επιβολή των capital controls στην οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις.

Η έλλειψη ρευστότητας έχει επηρεάσει αρνητικά την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που είναι ενταγμένα σε ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα της περιόδου 2007-2013, η οποία λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2015 και προς τούτο ζητούμε παράταση των χρόνων υλοποίησης, διότι η απώλεια πόρων θα είναι σημαντική από τη μη απορρόφηση του 100% της κοινοτικής συνδρομής.

Επίσης, το ίδιο συμβαίνει και στα εθνικά προγράμματα που δεν εξαρτώνται άμεσα από αποφάσεις της Ε.Ε.

Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί για να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στους αναπτυξιακούς νόμους που ίσχυαν έως και το 2014 δεν έχουν ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών που ορίζουν οι αποφάσεις υπαγωγής τους και η ισχύουσα νομοθεσία.

Κρίνουμε σκόπιμο να ζητηθεί παράταση, τουλάχιστον ενός έτους, για τα έργα που υλοποιούνται στα πλαίσια Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ για τα επενδυτικά σχέδια των Αναπτυξιακών Νόμων 3299/2004 και 3908/2011, να δοθεί δυνατότητα παράτασης ολοκλήρωσης τους τουλάχιστον για ένα έτος, ανεξάρτητα αν είχαν υποβάλλει αίτηση ή όχι.  

Πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσετε θετικά το αίτημά μας».