Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 16:52

Διαγωνισμός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Καλαμάτα

Διαγωνισμός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Καλαμάτα

Πανελλήνιος διαγωνισμός ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Kalamata olive oil competition, θα διεξαχθεί στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, 15 με 17 Απριλίου, στο συνεδριακό κέντρο του "Ελίτ". Ο διαγωνισμός αφορά στο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, εσοδείας 2015 - 2016 συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας. 

Η αξιολόγηση των δειγμάτων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Απριλίου από μικτή ομάδα γευσιγνωστών από τα διαπιστευμένα panel του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Καλαμάτας, Μυτιλήνης, Χανίων και του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Επικεφαλής (panel supervisor) είναι η Εφη Χριστοπούλου, εμπειρογνώμονας της ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας και μέλος της διαπιστευμένης ΕΣΒΙΤΕ. 

Μέρος στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιρισμοί, τυποποιητές, εταιρείες εξαγωγών και, γενικά, κάθε μορφής εταιρεία που παράγει, τυποποιεί και εμπορεύεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα δείγματα θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά μιας ποσότητας τουλάχιστον 10 tn που κυκλοφορεί τυποποιημένο νομίμως στην ελληνική ή και διεθνή αγορά. Ιδιαίτερη αναγνώριση "Χρυσό Αριστείο 2016" θα αποδοθεί στα τρία ελαιόλαδα με την υψηλότερη οργανοληπτική βαθμολογία, για τις κατηγορίες ελαφράς, μεσαίας και έντονης φρουτώδους γεύσης. Τα επόμενα δύο ελαιόλαδα ανά κατηγορία θα λάβουν κατά σειρά τη διάκριση "Αργυρό Αριστείο 2016" και "Χάλκινο Αριστείο 2016". Συνολικά θα δοθούν 9 διακρίσεις. Η επιτροπή έχει την ευχέρεια τεκμηριωμένα να αλλάξει τον αριθμό των βραβείων.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στο σάιτ του Φεστιβάλ www.kalamata-olivefestival.gr.

Επίσης, στα πλαίσια του συνεδρίου, την Παρασκευή 15 Απριλίου το βράδυ, η κ. Χριστοπούλου θα ενημερώσει για τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 2568/91 και τις τελευταίες τροποποιήσεις του.