Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 18:27

Ξεκινά αύριο το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας

Ξεκινά αύριο το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας

Ανοίγει αύριο η αυλαία του 2ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας το οποίο θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, με βάση το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου "Elite". 

Το 2ο Φεστιβάλ που οργανώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, περιλαμβάνει:

α) Εκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιολάδου, αλλά και του αγροδιατροφικού τομέα γενικότερα. Ο αριθμός των εκθετών αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 αντί των 27 πέρυσι.

β) Συνέδριο όπου καταξιωμένοι ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και στελέχη της αγοράς από την Ελλάδα και την Ιταλία θα κάνουν σημαντικές εισηγήσεις ενταγμένες σε 4 θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι: "Προσέγγιση των διεθνών αγορών", με την επιμέλεια της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών και τη συμμετοχή τριών εμπορικών ακολούθων του υπουργείου. "Καλλιεργητικές πρακτικές και ποιότητα", με συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών του ΕΛΓΟ "Δήμητρα". "Νέα δεδομένα για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου", με σημαντικές ανακοινώσεις από τους Προκόπη Μαγιάτη καθηγητή  Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και Ηλία Καστανά καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης. "Συλλογικά σχήματα και διαχείριση προϊόντων ΠΟΠ" με τη συμμετοχή εκπροσώπου της μεγαλύτερης ιταλικής κοινοπραξίας ελαιολάδου ΠΟΠ Terra di Bari και εκπροσώπων κοινοπρακτικών και συλλογικών φορέων από την Ελλάδα. Επίσης, στα πλαίσια του συνεδρίου ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Χαράλαμπος Κασίμης θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και η Εφη Χριστοπούλου εμπειρογνώμονας της ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας θα ενημερώσει για τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 2568/91 και τις τελευταίες τροποποιήσεις του.

γ) Πανελλήνιο διαγωνισμό ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου από πάνελ διαπιστευμένων γευσιγνωστών από όλη την Ελλάδα και επικεφαλής την Εφη Χριστοπούλου.

δ) Σεμινάρια - Workshops με τα παρακάτω αντικείμενα: "Ορθές καλλιεργητικές τεχνικές", απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές. "Κοινή άλεση του ελαιοκάρπου και διαχείριση ελαιολάδου μέχρι το ράφι", απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές, ελαιοτριβείς, τυποποιητές και εμπόρους. "Τα ελαιοκομικά προϊόντα συγκριτικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις εστίασης", απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης.

ε) Επίσκεψη στο μεσσηνιακό ελαιώνα: Εκδρομή περιήγησης των προσκεκλημένων στο μεσσηνιακό ελαιώνα, σε ελαιοτριβεία και σημεία ενδιαφέροντος.

Δηλώσεις συμμετοχής κατατίθενται στο info@anelixi.net.gr και από το Σάββατο στο σάιτ του φεστιβάλ www.kalamata-olivefestival.gr.

Την προσπάθεια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, μέχρι τώρα, στηρίζουν ως συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Πελοποννήσου, o Δήμος Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ενώ την έχει θέσει υπό την αιγίδα του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Την οργάνωση του φεστιβάλ υποστηρίζει η "Ανέλιξη Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Ο.Ε.".

 

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής: 

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Παρασκευή: 17.00 - 21.00. Σάββατο: 10.00 - 21.00. Κυριακή: 10.00 - 19.00.

Παρασκευή   

18:00 Προσέλευση - εγγραφές 

18:30 Εναρξη του φεστιβάλ από τον πρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο.

18:40 Χαιρετισμοί, περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη ή αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη, προέδρου ΓΕΩΤΕΕ Σπύρου Μάμαλη, αντιδημάρχου Αγρινίου Γιώργου Μελιάδη.

19:00 Μάρκος Μπόλαρης, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Κήρυξη έναρξης εργασιών.

19:10 Χαράλαμπος Κασίμης, γ.γ. Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, "Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020". 

19:30 Εφη Χριστοπούλου, εμπειρογνώμονας της ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, "Κανονισμός (ΕΟΚ) 2568/91 και οι τελευταίες τροποποιήσεις του".

20:00 Κλείσιμο και παρουσίαση του συνεδριακού προγράμματος της επομένης.