Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 18:02

Ανοιχτά την Κυριακή τα εμπορικά μαγαζιά - Απεργούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Ανοιχτά την Κυριακή τα εμπορικά μαγαζιά - Απεργούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Την Κυριακή οι καταστηματάρχες θα πρέπει -σύμφωνα με το νόμο- να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, καθώς είναι μια από τις οχτώ Κυριακές που υποχρεούνται να είναι ανοιχτά. Ωστόσο, οι εμποροϋπάλληλοι αντιδρούν και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) προκήρυξε για την συγκεκριμένη ημέρα πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου.

Μιλώντας στην "Ε" η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη είπε ότι η Κυριακή των Βαΐων είναι μια από τις 8 που ο νόμος τούς υποχρεώνει να ανοίξουν - ως σύλλογος όμως «δεν δεσμεύουμε ποτέ κανέναν· οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε κανέναν να μην δουλέψει επειδή είναι η Κυριακή των Βαΐων». Ξεκαθάρισε πάντως πως θέση του συλλόγου είναι το «ποτέ την Κυριακή», και πως δύο Κυριακές το χρόνο, Χριστούγεννα και Πάσχα, αρκούν. 

Η κ. Ψηλάκη αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδας (ΕΣΕΕ) για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα το οποίο ανέκυψε με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου. Εξήγησε λοιπόν πως επειδή η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων είναι ημερολογιακά το Πάσχα, η ΕΣΕΕ κανόνισε να επιτραπεί στον εμπορικό κόσμο να ανοίξουν στις 8 Μαΐου - Κυριακή του Θωμά, που επίσης οι εμποροϋπάλληλοι έχουν προκηρύξει απεργία αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Ετσι «όσοι θέλουν να ανοίξουν την Κυριακή του Θωμά, μπορούν λόγω εκπτωτικής περιόδου», σημείωσε η κ. Ψηλάκη. Και πρόσθεσε πως δεν θα ισχύσει το ίδιο για τις τέσσερις ημέρες που θα είναι κλειστά τα καταστήματα για το Πάσχα και την αργία της Πρωτομαγιάς, που μετατίθεται για την Τρίτη 3 Μαΐου - δηλαδή δεν θα ανοίξουν άλλη ημέρα. Ενώ και την Κυριακή του Θωμά θα ανοίξουν κατ' εξαίρεση και μόνο για φέτος. «Σταματάμε στις 5 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου και ανοίγουμε ξανά την Τετάρτη του Πάσχα στις 8.30 το πρωί, και για τις ημέρες που ανοίξαμε κλείνουμε του Αγίου Πνεύματος», είπε καταλήγοντας η Λίλιαν Ψηλάκη. 

Ν.Κ.