Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 12:51

Στ. Θεοδωράκης στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας: "“Ο τουρισμός είναι ο κύριος δρόμος για τους Ελληνες” (vid)

Στ. Θεοδωράκης στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας: "“Ο τουρισμός είναι ο κύριος δρόμος για τους Ελληνες” (vid)

 

«Ο τουρισμός είναι ο κύριος δρόμος για τους Ελληνες και άλλα 2 - 3 συνδεδεμένα πράγματα, όπως η αγροτική παραγωγή. Το σημαντικό στην υπόθεση του τουρισμού είστε εσείς οι ίδιοι, το έμψυχο δυναμικό του». 

Αυτά τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, χθες το απόγευμα στην έναρξη του 5ου Σχολείου Τουρισμού, στην Καλαμάτα, στο "Elite City Resort".

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του σχολείου, η μεγάλη αίθουσα του "Elite" ήταν κατάμεστη, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων και των ανθρώπων του τουρισμού για τη διοργάνωση.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Θεοδωράκης ενημέρωσε ότι δημοσιογράφος του "Guardian" που επισκέφθηκε την Ελλάδα πέρυσι, τη δύσκολη εποχή του δημοψηφίσματος, έζησε κι έγραψε ότι "οι Ελληνες είναι οι μάστερ της φιλοξενίας. Η ευγένεια είναι δεδομένη και ο κάθε τουρίστας αντιμετωπίζεται με ευγένεια και σεβασμό, ακόμα και αν δεν τον αξίζει». Αναφερόμενος στη δική του εμπειρία που αποφάσισε να φτιάξει κι έφτιαξε ένα καλύτερο εστιατόριο που θα σερβίρει την κρητική κουζίνα (απ’ αυτό στο οποίο κέρασε κάποτε τους φίλους του), τόνισε την κυρίαρχη σημασία της συλλογικότητας και της ιεραρχίας, του χαμόγελου και του επαγγελματισμού, της ειλικρίνειας, της αυτοπεποίθησης και της ταπεινότητας. Επεσήμανε στους νέους που ασχολούνται με τον τουρισμό πως «όλα τα σημαντικά γίνονται, αν πιστέψετε ότι γίνεται», παρατήρησε ότι «το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο καπετάν Βασίλης, που μπόρεσε να το κάνει από τη δύναμη της ψυχής του» και σημείωσε πως «αυτή η χώρα με τη δική σας δύναμη μπορεί να πάει μπροστά. Αν εσείς δεν το πιστέψετε, δεν θα γίνει τίποτα».

Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου εξέφρασε την πίστη της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις δράσεις που ανοίγουν ορίζοντες. Αναφέρθηκε «στο συν 22% για τρίτη χρονιά το αεροδρόμιο Καλαμάτας» και «στην Costa Navarino, τη ναυαρχίδα του τουρισμού που είναι στον κοινωνικό ιστό της Μεσσηνίας». Η ίδια απένειμε πλακέτα στον πρόεδρο του Συνδέσμου Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων Νόελ Ιωσηφίδη, εκ μέρους του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, γιατί, όπως είπε «είναι φίλος της Πελοποννήσου και αγωνίζεται για την τουριστική της ανάπτυξη».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο ως «το μεγαλύτερο ευεργέτη της Μεσσηνίας, γιατί κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να είμαστε δίπλα του όλες οι αυτοδιοικητικές και πολιτικές δυνάμεις». Κι επεσήμανε πως «ο τουρισμός είναι το μέλλον».

Ο Ανδρέας Ζαγάκος -που μαζί με τον Κώστα Ανδριανόπουλο είναι οι εμπνευστές του θεσμού του Σχολείου Τουρισμού και παρουσίασαν τη χθεσινή εναρκτήρια εκδήλωση- ζήτησε από τους συμμετέχοντες και όλους τους παριστάμενους, όπως κι έκαναν, να δώσουν ένα δυνατό χειροκρότημα που θα συνοδεύει το δήμαρχο στον αγώνα για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι «η ευχή μας είναι να περάσει αυτός που έχει τον καλύτερο φάκελο. Αγωνιζόμαστε να ανοίξουμε ένα παράθυρο στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής και ο διευθύνων σύμβουλος του "Elite City Resort" Νικήτας Κάρτσωνας.

Στην πρώτη παρουσίαση οι Κώστας Ανδριανόπουλος και Ανδρέας Ζαγάκος σημείωσαν ότι «η γνώση είναι δύναμη». Κι έδειξαν μια φωτογραφία πριν από πολλά χρόνια ενός σερβιτόρου, μεγάλου σε ηλικία με μουστάκι, που όμως, κατά τον Ανδρ. Ζαγάκο, ήταν καθαρός, περιποιημένος, με φροντισμένα ρούχα και χαμογελαστός.

Η πρώτη μέρα συνεχίστηκε και με άλλες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στελεχών του τουρισμού.

Σήμερα το πρόγραμμα έχει ως εξής: 9.10 π.μ. - 9.30 π.μ. προσέλευση, 9.30 π.μ. - 9.50 π.μ. "Αυτό που θέλουν οι τουρίστες" δρ. Σωτήρης Βαρελάς, 9.50 π.μ. - 10.10 π.μ. "Metamorfosis to a leader" Βίκυ Κλήμη "Resilience", 10.10 π.μ. - 11.10 π.μ. "Grow Greek Tourism Online (Google). Τα 5 βασικά εργαλεία για μια επιτυχημένη διαδικτυακή παρουσία. Digital trends of hospitality for 2017" Στέλιος Ντουράκης οnline advisor - Γιάννης Γιαννάτος "Panadvert", 11.10 π.μ. - 11.40 π.μ. διάλειμμα, 11.40 π.μ. - 12 μ. "Never give up!" Θοδωρής Σπηλιώτης "Esurvey", 12 μ. - 12:20 μ.μ. "Φιλοξένησέ τους… Digital" Επαμεινώνδας Μιμίκος "Sunsoft" - Νίκος Παπαδημητρίου "Sunsoft", 12.20 μ.μ. - 12.50 μ.μ. "Αρχές εξυπηρέτησης πελατών" Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης, 12.50 μ.μ. - 1 μ.μ. διάλειμμα. 1 μ.μ. - 1.20 μ.μ. "OTA’s: Εχθρός ή φίλος;" Θοδωρής Θεοδωρόπουλος "Hotel Genius", 1.20 μ.μ. - 1.40 μ.μ. "Eco Hospitality - Η νέα εποχή" Γιώργος Νικολαΐδης "Hotel Division Cocomat". 

4.10 μ.μ. - 4.40 μ.μ. προσέλευση, 4.40 μ.μ. - 5.20 μ.μ. "Διαχείριση παραπόνων" Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης, 5.20 μ.μ. - 5.50 μ.μ. "Το ξενοδοχείο του μέλλοντος" Αριστοτέλης Γεωργίου "Cisco", 5.50 μ.μ. - 6.20 μ.μ. "Snowbird tourism - Τουρισμός 3ης ηλικίας" Αννα Καλογεροπούλου "Papadopoulion House of Hospitality", 6.20 μ.μ. - 6.40 μ.μ. διάλειμμα, 6.40 μ.μ. - 7.20 μ.μ. "Γαστρονομικός τουρισμός" Χάρης Τζαννής "Fnl-guide I Yellow Athens", 7.20 μ.μ. - 8 μ.μ. "Το νέο σύστημα κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων" Τζούλια Καρβούνη "Cosmocert".

 

Γ.Σ.