Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 21:37

Ο εμπορικός διευθυντής της KUONI Τ. Φιλιππόπουλος στην "Ε": «Χρειάζονται πιο πολλά και πιο καλά ξενοδοχεία»

Γράφτηκε από τον
Ο εμπορικός διευθυντής της KUONI Τ. Φιλιππόπουλος στην "Ε": «Χρειάζονται πιο πολλά και πιο καλά ξενοδοχεία»

"Η Μεσσηνία αρχικά και γενικά όλη η Πελοπόννησος στη συνέχεια θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια μεγάλους τουριστικούς προορισμούς γιατί συνδυάζουν τα πάντα, θαυμάσιες παραλίες, θαυμάσιο κλίμα, μεγάλες πόλεις, όμορφα χωριά". Ο Πελοποννήσιος Τάκης Φιλιππόπουλος εμπορικός διευθυντής της ΚUONI (του τρίτου τουριστικού οργανισμού παγκοσμίως) στη Σκανδιναβία ενόψει και της έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου μιλάει στην "Ε" για τις προοπτικές της Μεσσηνίας, αλλά και τις ελλείψεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις και δράσεις, ώστε η περιοχή να διεκδικήσει πολύ σύντομα τη θέση που της αξίζει στον διεθνή τουριστικό χάρτη. Κυρίως να γίνουν πιο πολλά και πιο καλά ξενοδοχεία. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Τάκη Φιλιππόπουλου:

- Πώς βλέπετε τον τουρισμό διεθνώς;
"Παρ’ όλη την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ο τουρισμός διεθνώς αυξάνεται και αυτό οφείλεται κυρίως στις νέες αγορές που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια κυρίως από Ασία (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία) αλλά και από την επανάκαμψη της ρωσικής αγοράς. Ενας άλλος παράγοντας των αυξήσεων που παρατηρούμε είναι η όλο και μεγαλύτερη εμφάνιση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους που πράγματι δίνουν μεγάλη ώθηση στο τουριστικό ρεύμα".

- Ποιες προοπτικές υπάρχουν για την προσέλκυση Σκανδιναβών τουριστών στην Ελλάδα;
"Η Ελλάδα αποτελούσε και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους (ίσως ο μεγαλύτερος κατά την καλοκαιρινή περίοδο) προορισμούς για τους Σκανδιναβούς και Φινλανδούς. Υπάρχουν δε μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω αύξηση, αρκεί να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις και συνεργασίες από όλους τους εμπλεκόμενους τουριστικούς φορείς της χώρας".

-  Την Καλαμάτα την γνωρίζετε καλά, ποια είναι η άποψή σας;
"Η Καλαμάτα συνδυάζοντας τη μεγάλη πόλη με τη δική της όμορφη πλαζ και τις κοντινές αποστάσεις από τις ιστορικές τοποθεσίες θα μπορούσε πράγματι να γίνει ένας προορισμός για όλα τα γούστα και σχεδόν για όλο το χρόνο. Είναι μια πόλη με μεγάλους χώρους, θαυμάσια νεοκλασικά κτήρια, Ιστορικό Κέντρο, μουσεία, μοναστήρια με ιστορία, ενδιαφέρουσα αγορά τροφίμων, ωραίες πλατείες, πανεπιστήμια, το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων που είναι ένα ανοιχτό μουσείο κ.λπ. Επισκέπτομαι τακτικά την Καλαμάτα και διαπιστώνω ότι η πόλη κινείται σε σωστή κατεύθυνση με ποδηλατόδρομο, πάρκινγκ, πεζοδρομήσεις, Μέγαρο Χορού, αναπλάσεις χώρων κ.λπ.
Φυσικά και υπολείπονται πολλά ακόμη. Χρειάζονται να γίνουν και άλλα ξενοδοχεία, δεν επαρκούν τα υπάρχοντα. Επιβάλλεται η αναβάθμιση του λιμανιού με τους γύρω χώρους του. Μετά την άρση του καμποτάζ η πόλη της Καλαμάτας θα μπορεί να προσελκύσει κρουαζιερόπλοια. Και αυτό γιατί γνωρίζουμε ότι οι επιβάτες ενδιαφέρονται κυρίως στα λιμάνια που προσεγγίζουν, να έχουν επιλογές για ημερήσιες εκδρομές και κυρίως την επισκεψιμότητα της πόλεως για ψώνια. Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία έχει τις δυνατότητες. Για να μπορέσεις να προσεγγίσεις τα κρουαζιερόπλοια πρέπει στο αρχικό στάδιο να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες μειώνοντας τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών από το λιμάνι π.χ. μείωση των τελών αποβίβασης και επιβίβασης, μείωση λιμενικών τελών, διάφορες άλλες εκπτώσεις, κ.λπ.
Επίσης η Καλαμάτα προσφέρεται και για συνεδριακό τουρισμό σε μικρή κλίμακα λόγω ελλείψεως μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων".

- Ποιοι είναι οι λόγοι της επίσκεψής σας στη Μεσσηνία; Θα συμπεριληφθεί σε μελλοντικό σας πρόγραμμα;
"Πράγματι βλέπουμε τη Μεσσηνία σαν έναν από τους μελλοντικούς νέους προορισμούς μας, αφού στο παρελθόν προσπαθήσαμε δυο φορές χωρίς επιτυχία. Νομίζω ότι ήλθε ο καιρός για μια νέα προσπάθεια".

- Σαν Πελοποννήσιος πώς βλέπετε την Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία ειδικότερα;
"Η Μεσσηνία αρχικά και γενικά όλη η Πελοπόννησος στη συνέχεια θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια μεγάλους τουριστικούς προορισμούς γιατί συνδυάζουν τα πάντα, θαυμάσιες παραλίες, θαυμάσιο κλίμα, μεγάλες πόλεις, όμορφα χωριά.
Ο εμπλουτισμός της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου με την Costa Navarino, της πραγματικής παγκόσμιας πράσινης πολυτελούς τουριστικής επένδυσης, με την κατασκευή και λειτουργία δύο πολύ υψηλών προδιαγραφών γηπέδων γκολφ, που έχει ανάγκη τόσο πολύ η Ελλάδα και η λειτουργία στους χώρους της του διεθνούς ερευνητικού κέντρου περιβάλλοντος και του Νatura Hall, θα δώσουν μια άλλη διάσταση στη Μεσσηνία, την Πελοπόννησο και θα αποτελέσουν μεγάλο παράγοντα στην ανάπτυξη δημιουργώντας μεγάλο τουριστικό ρεύμα στην περιοχή. Στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο μπορεί να αναπτυχθεί πολύ ο θεματικός θρησκευτικός και αγροτικός τουρισμός. Ο τομέας αυτός έχει μείνει πίσω και πρέπει σύντομα να σχεδιασθεί και να αναπτυχθεί".

- Τι λείπει από τη Μεσσηνία για να καλυφθούν οι ανάγκες του τουρισμού;
"Η Μεσσηνία αυτό που χρειάζεται κυρίως είναι περισσότερα ξενοδοχεία. Υπάρχουν, δεν είναι όμως αρκετά. Επίσης πολλά από τα υπάρχοντα θέλουν αναβάθμιση. Η δημιουργία της Costa Navarino έδωσε ώθηση στην περιοχή, αλλά χρειάζονται και άλλες μονάδες για να μπορέσει η περιοχή να δεχθεί οργανωμένο μαζικό τουρισμό. Πολύ ευχάριστο γεγονός είναι η λειτουργία του ξενοδοχείου "Buca Beach" στη Μπούκα Μεσσήνης. Η μονάδα αυτή θα υποδεχθεί Σουηδούς τουρίστες και θα τονωθεί οικονομικά η περιοχή και όλη η Μεσσηνία.
Η αναβάθμιση του εσωτερικού οδικού δικτύου σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου. Η αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας και οι υπάρχουσες μαρίνες να γίνουν ανταγωνιστικές. Συχνή αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας για να προσελκύσει tour operators θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστικό και με τους άλλους προορισμούς δίνοντας οικονομικές διευκολύνσεις στις αεροπορικές εταιρείες και στους tour operators. Βεβαίως γιατί όχι σε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Φθάνει οι διευκολύνσεις αυτές να μην είναι μεγαλύτερες από αυτές που δίνονται στους tour operators, όπως συμβαίνει σε άλλους ελληνικούς προορισμούς με αποτέλεσμα την αποχώρησή τους από τον προορισμό.
Ενα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι ότι όλοι όσοι ασχολούνται με επαγγέλματα γύρω από τον τουρισμό πρέπει να αποκτήσουν μια άλλη συνείδηση μέσα από ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης. Ενα άλλο επίσης σπουδαίο θέμα είναι η καθαριότητα, πράγμα που λυπάμαι να το αναφέρω καθαρές πόλεις, χωριά, φύση, δρόμους, ποτάμια, παραλίες κ.λπ. Επίσης πολύ σπουδαίο και βασικό θέμα είναι η δημιουργία ιστοσελίδας και η παρουσίαση της Μεσσηνίας και γενικά της Πελοποννήσου (η οποία διοικητικά χωρίστηκε στα δύο πολύ κακώς κατά την άποψή μου) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα από μοντέρνα επαγγελματικά "έξυπνα" sites (διαδραστικός οδηγός), τα οποία να έχουν συνεχή υποστήριξη. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι η Μεσσηνία δεν πρέπει να ξεχνά ότι συνορεύει με μια "χώρα" των 5.000.000 κατοίκων, που η απόστασή της είναι δύο ώρες και λέγεται Αθήνα".

- Η οικονομική κοινωνική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επίσκεψη Σκανδιναβών.
"Περισσότερο από ό,τι υπολογίζουμε. Το θετικό κλίμα που υπήρχε για την Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες, έχει αλλάξει και παρατηρούμε ένα αρνητικό κλίμα στα μέσα ενημέρωσης και στους πολίτες. Ο φόβος για απεργίες, επεισόδια, καταλήψεις κ.λπ. έχουν κάνει τους Σκανδιναβούς να μην κάνουν κρατήσεις για την Ελλάδα και να προτιμούν άλλους προορισμούς. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να αλλάξει το κλίμα και πρέπει να γίνει τώρα".

- Πώς είναι η συνεργασία σας με τις κεντρικές και τις περιφερειακές αρχές;

"Πράγματι τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ότι οι κεντρικές και περιφερειακές αρχές μαζί με τους συλλόγους ξενοδόχων δείχνουν ενδιαφέρον για την προώθηση του τουρισμού και συζητούν μαζί μας τα θέματά τους και τον τρόπο να αυξηθούν οι αφίξεις τουριστών. Βέβαια χρειάζονται πάρα πολλά να γίνουν από θεωρία πράξη, αλλά η εμπειρία που έχουμε από το παρελθόν μας έχει διδάξει το αντίθετο".

- Τελευταία γίνεται λόγος για άνοδο χωρών της Βορείου Αφρικής και άλλων χωρών της Μεσογείου στον τομέα του τουρισμού. Ποιες χώρες θεωρείτε ως βασικούς αντιπάλους;
"Ο μεγάλος αντίπαλος της Ελλάδος (εκτός βέβαια από την Ισπανία) είναι η Τουρκία η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τεράστιες αυξήσεις. Εξαιτίας της κατάστασης στην Ελλάδα η Τουρκία και φέτος παρουσιάζει και πάλι μεγάλες αυξήσεις, αφού όχι μόνο πήρε το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών που συνήθιζαν να ταξιδεύουν στις χώρες της Βόρειας Αφρικής αλλά τώρα παίρνει τουρίστες που συνήθως ταξίδευαν στην Ελλάδα και που φέτος λόγω της κατάστασης αλλάζουν προορισμό".

- Ποια είναι η προοπτική της KUONI για την Ελλάδα;

"Η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο προορισμό της KUONI τους καλοκαιρινούς μήνες. Γι’ αυτό και εμάς μας ενδιαφέρει όσο το δυνατόν νωρίτερα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα μας ώστε να μπορέσουμε και πάλι όπως συνηθίζαμε τα τελευταία χρόνια να παρουσιάσουμε αυξήσεις τουριστών από την εταιρεία μας".

- Ποια είναι η γνώμη σας για την Αρχαία Μεσσήνη;
"Η Αρχαία Μεσσήνη είναι κάτι το ιδιαίτερο. Είναι η βιτρίνα του ελληνισμού με τον αρχαίο πολιτισμό που είναι ο κλασικός πολιτισμός και που έδωσε τα φώτα στην ανθρωπότητα. Εκεί
συνδιάζονται όλα, ο αρχαίος πολιτισμός με την ομορφιά της φύσης.
Γίνεται ένα πολύ μεγάλο ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο.
Είναι ανεκτίμητη η εργασία του καθηγητή κ. Πέτρου Θέμελη".

- Tην ακτοπλοϊκή σύνδεση των λιμανιών της Μεσσηνίας με άλλα λιμάνια, πώς την βλέπετε;
"Πολύ καλός ο συνδυασμός δύο προορισμών π.χ. Καλαμάτας
- Κρήτης, άλλωστε κατά το παρελθόν υπήρχε τέτοια σύνδεση.
Αρχίζει να συνηθίζεται πλέον ότι κατά την διάρκεια των διακοπών -εφόσον προσφέρεται- οι τουρίστες να επισκέπτονται και άλλους προορισμούς.
Ενα άλλο που μπορεί στο μέλλον να παίξει πολύ θετικό ρόλο είναι τα υδροπλάνα τα οποία μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν και να βοηθήσουν πολύ τον τουρισμό".

- Η χώρα μας τώρα στις δύσκολες στιγμές περιμένει πολλά από εσάς τους Ελληνες του εξωτερικού.
«Αυτό εξυπακούεται. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πάνω σε αυτό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Εμείς οι Πελοποννήσιοι της Σκανδιναβίας με επικεφαλής τον Μεσσήνιο Θανάση Ψαρούλη έχουμε το πελοποννησιακό λόμπι μας και εργαζόμαστε σαν μια οικογένεια με συλλογικότητα και μεθοδικότητα. Προωθούμε και προάγουμε την Πελοπόννησο με πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

 

Συνέντευξη στο
Δημήτρη Πλεμμένο



* Ο Τάκης Φιλιππόπουλος κατάγεται από την Πάτρα και επί πολλά χρόνια έχει εργασθεί σε διευθυντικές θέσεις σε διάφορους tour operators στη Σκανδιναβία. Τα 12 τελευταία χρόνια εργάζεται σαν senior vice president production και commercial director για την KUONI στη Σκανδιναβία, που περιλαμβάνει το Αpollo το μεγαλύτερο γραφείο της Σκανδιναβίας προς την Ελλάδα. Η KUONI είναι ελβετική πολυεθνική εταιρεία με έδρα τη Ζυρίχη με τουριστικές δραστηριότητες σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Είναι ο τρίτος ταξιδιωτικός οργανισμός παγκοσμίως.


NEWSLETTER