Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 09:19

Το «κανόνι» Thomas Cook χτύπησε και Μεσσηνία: Μεγάλη ζημιά για τους επαγγελματίες τουρισμού

Γράφτηκε από τον
Το «κανόνι» Thomas Cook χτύπησε και Μεσσηνία: Μεγάλη ζημιά για τους επαγγελματίες τουρισμού

 

Γύρω στους 1.000 με 1.200 είναι οι εγκλωβισμένοι Βρετανοί τουρίστες στη Μεσσηνία, μετά την πτώχευση του μεγάλου και αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Το πιο σοβαρό ζήτημα της χρεοκοπίας είναι η μεγάλη οικονομική ζημιά σε Ελληνες και Μεσσήνιους ξενοδόχους.

Αναλυτικά, ήδη η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου προγραμματίζουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης, καθώς πάνω από 600.000 άνθρωποι βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Στο αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, προχθές Κυριακή, προσγειώθηκαν οι 4 τελευταίες πτήσεις της Thomas Cook, 2 από Μάντσεστερ και οι άλλες 2 από Μπίρμιγχαμ και Λονδίνο. Εκτιμάται ότι οι Βρετανοί τουρίστες στη Μεσσηνία ξεπερνούν τους 1.000, καθώς είναι και κάποιοι απ’ αυτούς που είχαν έρθει την προηγούμενη εβδομάδα. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν διακοπές κυρίως στη Στούπα και λιγότερο σε Καρδαμύλη και Φοινικούντα.

Ηδη στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας βρίσκονται από νωρίς χθες 4 άτομα από την πρεσβεία της Βρετανίας, για να διευθετήσουν ζητήματα επαναφοράς των τουριστών συμπατριωτών τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, η Βρετανική Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας έχει αναλάβει τη διαχείριση της επιστροφής, όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, σε συνεννόηση με την ελληνική ΥΠΑ. Ο προγραμματισμός είναι να επιστρέψουν με άλλη εταιρεία στην πατρίδα τους το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού ολοκληρώσουν τις διακοπές τους.

Να αναφέρουμε ότι οι 3 από τις 4 εβδομαδιαίες πτήσεις της Thomas Cook στο αεροδρόμιο Καλαμάτας τη φετινή τουριστική περίοδο, ήταν προγραμματισμένες μέχρι τις 6 Οκτωβρίου και η 4η από το Μάντσεστερ μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ

Το σοβαρό ζήτημα της χρεοκοπίας της Thomas Cook είναι η μεγάλη οικονομική ζημιά που αφήνει στους Ελληνες και Μεσσήνιους ξενοδόχους. Οπως μας επεσήμανε ξενοδόχος της Στούπας, θα χάσουν τα δεδουλευμένα του φετινού καλοκαιριού, καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν πληρωθεί το 50% με 60% των υπηρεσιών που έχουν προσφέρει. Παρατήρησε ότι κάθε χρόνο πληρώνονται αργότερα, εξοφλούνται από τους Βρετανούς μετά τα Χριστούγεννα.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΙΦΕΡΗ

Για το ζήτημα με τους τουρίστες της Thomas Cook στη Μεσσηνία, η αρμόδια αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη επικοινώνησε με τον αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη, αναφέροντας ότι ο δήμος θα συνδράμει με όποιο πρόσφορο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, τα στελέχη των Βρετανικών Αρχών φιλοξενούνται στο Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης, που ο δήμος διαθέτει στο αεροδρόμιο.
Οι Βρετανοί αρμόδιοι έκαναν γνωστό ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και προχωρεί η διαδικασία του επαναπατρισμού των ταξιδιωτών.
Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το δήμο, θα υπάρξει εκτίμηση των συνεπειών στην τοπική οικονομία, δεδομένου ότι διεξάγονταν 4 πτήσεις εβδομαδιαίως αυτής της εταιρείας προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας και υπήρχαν προγραμματισμένα δρομολόγια μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.
Τους υπεύθυνους της βρετανικής πρεσβείας συνάντησε νωρίς χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

* Σε γραπτή της δήλωση η περιφερειακή σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αντωνία Μπούζα καλεί την περιφερειακή αρχή, συνεργαζόμενη με το αρμόδιο υπουργείο και τον ΕΟΤ, να στηρίξει τους επισκέπτες που εγκλωβίστηκαν στην Πελοπόννησο.

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

Στις επιπτώσεις από τη χρεοκοπία του Thomas Cook αναφέρεται η Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Δημήτρης Καραλής. Παράλληλα σημειώνεται ότι οι ξενοδόχοι διαχειρίζονται το πρόβλημα με υποδειγματική ψυχραιμία, ώστε να μην διαταραχθεί η φήμη του τουριστικού προορισμού της περιοχής μας.

Η ανακοίνωση αναφέρει: “Η βρετανική αγορά αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης του ελληνικού τουρισμού. Η Ελλάδα φημίζεται -και αυτό αποτελεί βασικό της σύνθημα- για τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της φιλοξενίας που προσφέρει  στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας. Η Μεσσηνία με τέσσερεις πτήσεις την εβδομάδα έχει το ανάλογο μερίδιο από τη ζημιά

που προκάλεσε η χρεοκοπία του Thomas Cook. Οι Βρετανοί τουρίστες που σήμερα διαμένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής ανέρχονται σε περίπου 1.000 άτομα και έχουν τη στήριξη των συναδέλφων μας, οι οποίοι διαχειρίζονται το πρόβλημα με υποδειγματική ψυχραιμία, ώστε να μην διαταραχθεί η φήμη του τουριστικού προορισμού της περιοχής μας. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους συναδέλφους-ξενοδόχους, καθώς και με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών που προέκυψε στα ξενοδοχειακά καταλύματα και να θεσπιστεί δέσμη μέτρων για τη στήριξη

των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς εισπράξεις και τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν για λογαριασμό της πολιτείας.

Επειδή το κενό που θα προκύψει από τις ακυρώσεις των αφίξεων πρέπει να αναπληρωθεί, θα πρέπει αφού συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις από το Brexit που είναι άγνωστες προς το παρόν και ενδεχομένως αρνητικές για τη χώρα και τη Μεσσηνία ειδικότερα”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER