Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2012 12:43

Τουριστικό… χαμηλό σε Νότια Πελοπόννησο, με εξαίρεση τη Δυτική Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την
Τουριστικό… χαμηλό σε Νότια Πελοπόννησο, με εξαίρεση τη Δυτική Πελοπόννησο

 

Κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στη Νότια Πελοπόννησο, με μόνη εξαίρεση την περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας. Και αυτό λόγω της Costa Navarino και των Ρώσων τουριστών που έχουν λατρέψει την περιοχή. Κατά τα άλλα ο απολογισμός της καλοκαιρινής περιόδου είναι αρνητικός, καθώς οι πληρότητες των ξενοδοχείων ήταν σημαντικά μειωμένες. Αλλά και αυτά που δούλεψαν ήταν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με μειωμένο τζίρο, καθώς έριξαν πολύ χαμηλά τις τιμές τους. Αυτό πάντως που επισημαίνουν άνθρωποι του τουρισμού, είναι η ανάγκη στοχευμένης πολιτικής μέσα από την απορρόφηση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Δυσάρεστος είναι ο απολογισμός του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Δημήτρη Μανιάτη, ενώ όπως λέει η κατάσταση δείχνει να πηγαίνει προς το χειρότερο. Η εικόνα μιας χώρας υπό κατάρρευση την οποία εισέπρατταν μέσα από τις οθόνες των τηλεοράσεων ή τα ενημερωτικά έντυπα οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είχε σαν αποτέλεσμα “ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το τι θα συναντήσουν οι ξένοι στη χώρα”. Το... κερασάκι στην τούρτα ήταν η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν η Αγγλία και η Γερμανία προτρέποντας όσους ταξιδέψουν στην Ελλάδα να πάρουν μαζί τους μετρητά γιατί υπήρχε πιθανότητα κατάρρευσης των τραπεζών και επιστροφής στη δραχμή. Για τον κ. Μανιάτη, πάντως, έφταιγε η κυβέρνηση που δεν αντέδρασε με μια οργανωμένη καμπάνια για την αναστροφή του εξαιρετικά αρνητικού κλίματος. Οσο για το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πόρτα εισόδου στους ξένους τουρίστες, δεν είναι άλλο “από τη δυνατότητα πρόσβασης με απευθείας πτήσεις από ευρωπαϊκούς προορισμούς”. Δυστυχώς όμως το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αλλά και άλλα αεροδρόμια της χώρας “όχι μόνο δεν μπαίνουν στη λίστα των νέων προορισμών αεροπορικών εταιρειών, αλλά ο αριθμός των υπαρχουσών πτήσεων συρρικνώνεται”.

Το άλλο κομμάτι που σύμφωνα με τον Δημ. Μανιάτη πρέπει να αναπτυχθεί είναι η κρουαζιέρα και προτείνει το συντονισμό ενεργειών για να γίνει η Καλαμάτα λιμάνι αναχώρησης.

 

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 

Πτώση στην τουριστική κίνηση παρουσιάζει και η Τριφυλία, αν και δούλεψαν τα ξενοδοχεία με ολοκληρωμένα πακέτα διαμονής. “Σε γενικές γραμμές κινηθήκαμε ικανοποιητικά, τα ξενοδοχεία που πρόσφεραν ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών με ημιδιατροφή προτίμησαν οικογένειες που όπως φάνηκε ήθελαν να ξέρουν από την αρχή πόσα ακριβώς θα ξοδέψουν για να μη βγουν εκτός προϋπολογισμού”, αναφέρει η πρόεδρος του κλάδου των ξενοδόχων στην Τριφυλία, Γεωργία Χριστοδούλου. Τονίζει, επίσης, ότι η φήμη της Costa Navarino ευνοεί την προσέλευση ξένων τουριστών κυρίως γαλλόφωνων, αλλά και Ρώσων. Ωστόσο, “οι ξενοδόχοι ζούμε αντιφατικά συναισθήματα, γιατί μπορεί να δουλέψαμε ικανοποιητικά, όμως οι μειωμένες τιμές δεν επέτρεψαν μεγάλα κέρδη”, σημειώνει.

Ο Σπύρος Λαγωνικάκος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, λέει πως αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι έτοιμες για λουκέτο αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του κλάδου, καθώς και μέτρα τουριστικής ανάπτυξης. “Τον Αύγουστο καταφέραμε να έχουμε μια σχετική κίνηση, αλλά μειώνοντας σημαντικά τις τιμές”, λέει. Αλλά οι μειωμένες τιμές ρίχνουν τον τζίρο και οι ξενοδόχοι οι οποίοι έχουν, εκτός των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και των υψηλών φόρων, να πληρώσουν δάνεια, δύσκολα θα καταφέρουν να επιβιώσουν. “Τα ξενοδοχεία αλλά και οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους χρειάζονται κεφάλαια κίνησης”, σημειώνει και προσθέτει ότι η ενίσχυση ενός και μόνο κλάδου, χωρίς μέτρα για την ανάκαμψη γενικότερα της οικονομίας, δεν θα έχει αποτέλεσμα. Καταλήγοντας, τονίζει τις μεγάλες απώλειες που δέχτηκαν τα ξενοδοχεία της περιοχής εξαιτίας της κατάργησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας, αλλά και τη μείωση του αριθμού των γκρουπ των συνταξιούχων οι οποίοι υφίστανται μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους.

 

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΗ

 

Η Δυτική Μάνη έχει τη δική της τουριστική πελατεία, στην πλειοψηφία τους Βρετανοί και Ολλανδοί οι οποίοι επιλέγουν τα τελευταία 15 ή 20 χρόνια να περνούν εκεί τις διακοπές τους. Οπως λέει ο τουριστικός πράκτορας Χαράλαμπος Δουφεξής, μπορεί η τουριστική κίνηση φέτος να μειώθηκε κι άλλο σε σχέση με πέρυσι, αλλά οι ξένοι οι οποίοι γνωρίζουν τη χώρα και την περιοχή προτίμησαν και πάλι τη Μάνη. «Μετά τις δεύτερες εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης υπήρξε ανάκαμψη και οι απώλειες περιορίστηκαν», αναφέρει. Ετσι η πτώση στις αφίξεις Ολλανδών τουριστών από το 25% στις αρχές Ιουνίου, περιορίστηκε στο 9% και ίσως να πέσει και πιο χαμηλά, αφού σύμφωνα με τον κ. Δουφεξή προβλέπεται ένας καλός Σεπτέμβριος για τη Δυτική Μάνη. Μικρότερες ήταν οι απώλειες στις αφίξεις Βρετανών τουριστών αφού φαίνεται η σεζόν να κλείνει με πτώση περίπου 4%. Ομως, ακόμη και οι τουρίστες που ήρθαν στη Μάνη «επηρεασμένοι και αυτοί από την κρίση στις δικές τους χώρες δεν ξόδεψαν χρήματα», σημειώνει - και προσθέτει πως και οι τζίροι των ξενοδοχείων κινήθηκαν χαμηλά λόγω των ειδικών προσφορών πακέτων για να προσελκύσουν πελατεία. 

Κλείνοντας, ο Χ. Δουφεξής λέει ότι είναι αισιόδοξος γιατί η Δυτική Μάνη παραμένει ένας ειδικός προορισμός διακοπών: «Η περιοχή απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται για την φύση και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, γι' αυτό και σε μεγάλο ποσοστό η τουριστική πελατεία της περιοχής είναι επαναλαμβανόμενη». 

 

ΛΑΚΩΝΙΑ

Καθόλου καλά δεν πήγε φέτος η σεζόν για τους Λάκωνες ξενοδόχους, όπως λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων του νομού Δημήτρης Πολλάλης. Εκτιμά πως τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη έρθει και ο κλάδος στη Λακωνία, η οποία στηρίζεται στον εγχώριο τουρισμό, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα καθώς η τουριστική κίνηση έπεσε φέτος μέχρι και 50% ανάλογα με την περιοχή. Για τον κ. Πολλάλη αυτό αλλά και τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα εξαιτίας της υψηλής φορολογίας, θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσουν ξενοδοχεία από τον Οκτώβριο. Αλλωστε για να προσελκύσουν επισκέπτες οι Λάκωνες ξενοδόχοι έριξαν χαμηλά τις τιμές, σε σημείο που δύσκολα θα κερδίσουν για να καλύψουν τις δανειακές και άλλες υποχρεώσεις τους. “Η Λακωνία στηρίζεται στον εγχώριο τουρισμό κι όταν ο Ελληνας είναι προβληματισμένος και φοβισμένος για το τι θα έρθει τον Σεπτέμβριο, το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι να πάει διακοπές”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ούτε οι Ιταλοί τουρίστες, που παραδοσιακά προτιμούν τον Αύγουστο για τις διακοπές τους, επισκέφθηκαν φέτος τη Λακωνία επηρεασμένοι και αυτοί από την κρίση στη χώρα τους.

Για τον κ. Πολλάλη το πρόβλημα δεν ξεκινά από την κρίση, αλλά από την ανεπάρκεια της Πολιτείας να εφαρμόσει στοχευμένες πολιτικές. Ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα, η απορρόφηση των κονδυλίων για την τουριστική ανάπτυξη παραμένει χαμηλή. “Κονδύλια υπάρχουν αλλά δεν αξιοποιούνται. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να τελειώνει με τους προγραμματισμούς για να πάμε στο διά ταύτα”, τονίζει. Και προσθέτει πως ούτε γίνονταν ούτε γίνονται σωστές και μεθοδικές ενέργειες, παρά μόνο εφαρμόζονται αποσπασματικά κάποια μέτρα που δεν οδηγούν σε λύσεις αλλά σε λάθη. “Η συνταγή απέτυχε, πρέπει η Πελοπόννησος να αντιμετωπιστεί σαν ενιαίος προορισμός γι' αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία να συνεργαστούμε με τον Οργανισμό Τουρισμού του Λονδίνου και να υποδεχτούμε στα τέλη Σεπτεμβρίου μια αντιπροσωπεία Αγγλων, που θα επισκεφτούν προορισμούς στην Περιφέρεια. Ελπίζουμε στην βοήθεια των δήμων και της περιφερειακής αρχής για να πετύχει το εγχείρημα”.

 

ΑΡΚΑΔΙΑ

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας Κώστας Μαρινάκος, επισημαίνει ότι φέτος η τουριστική σεζόν στο νομό ήταν μικρότερη από ποτέ. Και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι “σε υψηλό βαθμό ο τουρισμός στην Αρκαδία βασίζεται στους Ελληνες επισκέπτες”, όμως οι αρνητικές συνέπειες της ύφεσης και της αυξημένης φορολογίας έχουν σαν αποτέλεσμα “τα μειωμένα μεγέθη στον τοπικό τουρισμό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια”, αναφέρει. Οπως λέει στη συνέχεια η μείωση στις διανυκτερεύσεις εκτιμάται ότι έφτασε φέτος το 25% με 30%, ενώ η μείωση στις εισπράξεις άγγιξε το 40%, αφού “οι τιμοκατάλογοι σε τοπικό επίπεδο γύρισαν σχεδόν στις τιμές που είχαμε προ επταετίας ή και οκταετίας”. Αντίθετα “τα λειτουργικά κόστη υπερπολλαπλασιάστηκαν και πολλά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης” επισημαίνει, ενώ τονίζει πως οι ξενοδόχοι πληρώνουν το "μάρμαρο" τόσο της ανύπαρκτης τουριστικής πολιτικής όσο και της αποτυχίας επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. “Δεν κινείται απολύτως τίποτα προς την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης, κάποιες επιτροπές για τον τουρισμό που συστάθηκαν από τους δήμους αλλά και την Περιφέρεια διατυπώνουν ιδέες και σκέψεις χωρίς να μπαίνει τίποτα σε τροχιά υλοποίησης”, αναφέρει και τονίζει ότι αποσπασματικές ενέργειες, όπως για παράδειγμα η διοργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος, δεν σώζουν την κατάσταση. “Τέτοιου είδους γεγονότα είναι επιμέρους δράσεις που θα έπρεπε να εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχέδιο για τον τουρισμό”, σημειώνει. Κλείνοντας ο κ. Μαρινάκος αναφέρει ότι είναι ανάγκη να συνεργαστούν οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι φορείς για να υπάρξουν αποτελέσματα. “Υπάρχει παντελής έλλειψη συνεργασίας ιδιωτικών και δημόσιων φορέων κι αν δεν υπάρχει συνεργασία ακόμη και η πιο αξιόλογη προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα” καταλήγει.  

 


NEWSLETTER