Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 08:09

Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας: “Εμπαιγμός τα μέτρα που ανακοινώθηκαν”

Γράφτηκε από την
Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας: “Εμπαιγμός τα μέτρα που ανακοινώθηκαν”

 

 

Τα μέτρα της κυβέρνησης και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών αποτελούν εμπαιγμό για τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι "οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν άγνοια της πραγματικότητας". 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Τα εξαγγελθέντα από την κυβέρνηση και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών μέτρα για τη δήθεν διευκόλυνση των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αυτοαναιρούνται και αποτελούν εμπαιγμό για τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο με μηδενικές πληρότητες. Προβλέπουν απαλλαγή από την καταβολή δόσεων χρεολυσίων για 4 μήνες υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν την καταβολή τόκων, τη στιγμή που δεν υπάρχουν έσοδα για την εξυπηρέτησή τους και, το χειρότερο, ακόμα για να έχουν αυτή τη δυνατότητα, θέτουν ως προϋπόθεση να είναι ενήμερα τα δάνεια στις 31/12/2019, τη στιγμή που αφενός τα ξενοδοχειακά δάνεια πληρώνονται ανά εξάμηνο (Δεκέμβριο και Ιούνιο) και αφετέρου, σύμφωνα με την τραπεζική πρακτική, θεωρούνται ως ενήμερα έως και 90 ημέρες από την ημέρα καταβολής της δόσης, την οποία πληρώνουν οι δανειολήπτες ακόμα και τμηματικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε. Επιπλέον εξαιρούνται από τα μέτρα χιλιάδες οικογενειακές ξενοδοχειακές μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν νομική μορφή λειτουργίας ως Α.Ε. και Ε.Π.Ε.

Είναι πλέον σαφές ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν άγνοια της πραγματικότητας και ως γνήσιοι εκφραστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής οδηγούν στην αυτοδιάλυση χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις που αποτελούν και την πλειοψηφία του νόμιμου ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας. Ταυτόχρονα τέτοιες πολιτικές δημιουργούν ρωγμή στο μέτωπο ομοψυχίας που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Και όλα αυτά, τη στιγμή που για λόγους εντυπώσεων και μόνο, μας απάλλαξαν δήθεν από την καταβολή ΦΠΑ και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων μεταθέτοντας τις υποχρεώσεις για λίγους μήνες χωρίς δέσμευση πλαισίου αποπληρωμής. Η δήθεν αντικειμενική προσέγγιση και η έγνοια για τη διατήρηση της υφιστάμενης καταστάσεως των εργαζομένων είναι υποκριτική, διότι γνωρίζουν ότι επιχειρήσεις χωρίς έσοδα οδηγούνται σε λουκέτο και τουρισμός χωρίς αεροπλάνα και συγκοινωνίες δεν υπάρχει.

Είναι καιρός να εγκαταλειφθεί η πολιτική των αποκλεισμών των μικρών επιχειρήσεων με εξαιρέσεις και προνόμια υπέρ των μεγάλων και ισχυρών. Αυτή η καταστροφική πολιτική είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στη χώρα, με συνέπειες οδυνηρότερες ακόμα και από την αιτία για την οποία θεσπίστηκε. Γιατί, η διασφάλιση της ζωής των ανθρώπων από την επέλαση του κορονοϊού θα είναι, ταυτόχρονα, καταδικαστική για τη βιωσιμότητα των ΜΜΕ, της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας αφού οι άνθρωποι θα ζουν αλλά πάνω στα ερείπια των επιχειρήσεών τους.

Καλούμε τους έχοντες την εξουσία λήψης των αποφάσεων να επανεξετάσουν τη θέση τους και να προχωρήσουν σε μέτρα που να εξυπηρετούν την ισοτιμία και ισονομία του συνόλου των πληττόμενων επιχειρήσεων του τουρισμού και, εν αναμονή της αναθεώρησης των εξαγγελιών, χρεώνουμε τα αιτήματά μας στους βουλευτές της Πελοποννήσου όλων των κομμάτων και τους περιφερειακούς και δημοτικούς παράγοντες, από τους οποίους αναμένουμε να μην επιλέξουν να είναι απόντες και να συνταχθούν μαζί μας στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας από την κυβέρνηση".


NEWSLETTER