Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020 09:09

Ξενοδοχεία και εστίαση δούλεψαν καλά το τριήμερο: Ελπιδοφόρο το πρώτο θερινό “κρας τεστ” στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Ξενοδοχεία και εστίαση δούλεψαν καλά το τριήμερο: Ελπιδοφόρο το πρώτο θερινό “κρας τεστ” στη Μεσσηνία

 

Πολύ καλή ήταν η κίνηση του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος για τον τουρισμό της Μεσσηνίας, από τους Αθηναίους που επισκέφθηκαν την Καλαμάτα και τις άλλες ελκυστικές περιοχές του νομού.

Ηταν ένα θετικό κι ελπιδοφόρο κρας τεστ, μετά τις απαγορεύσεις για την προστασία από τον κορονοϊό, αν και η κατάσταση είναι αβέβαιη για το φετινό καλοκαίρι.

Τη θετική εικόνα για τον τόπο μας σημείωσαν στην “Ε” ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος του Δήμου Καλαμάτας Ανδρέας Ζαγάκος.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων έκανε λόγο για χαραμάδες αισιοδοξίας, ενώ ζήτησε τη στήριξη της Πολιτείας στα ξενοδοχεία και την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αναλυτικά, ο Δημ. Καραλής μας είπε ότι “πήγε καλά το τριήμερο βοηθούντος και του καιρού” και παρατήρησε: “Η πληρότητα για τα ξενοδοχεία που άνοιξαν, ήταν στο 60% με 70%. Για κρας τεστ μια χαρά ήταν. Το τριήμερο δημιούργησε μια καλή εικόνα και με τον κόσμο στις καφετέριες και στα άλλα καταστήματα. Εμείς καλά τα πήγαμε, όσον αφορά τα μέτρα, τα κρας τεστ ήταν ενθαρρυντικά”.

Αναφερόμενος στην καταστροφή στην παραλιακή ζώνη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας από τους ισχυρούς νότιους ανέμους, επεσήμανε ότι “και τα παραλιακά καταστήματα της Καλαμάτας που είχαν τη ζημιά το πρωί του Σαββάτου, το γύρισαν και πήγαν καλά”.

Για τα μέτρα προστασίας στα ξενοδοχεία, είπε μεταξύ άλλων ότι “οι πελάτες ήταν με μάσκες, αλλά δεν το τήρησαν όλοι και η καμαριέρα απολύμαινε τα πόμολα”.

Για την προοπτική του φετινού καλοκαιριού ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων ήταν επιφυλακτικός. Δήλωσε ότι “ο τουρισμός της Μεσσηνίας δεν μπορεί να καλύψει τη ζημιά με την εγχώρια κίνηση, γιατί οι Ελληνες δεν έχουν χρήματα με όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης”. Και πρόσθεσε πως “θέλει προγράμματα, βάουτσερ, πλατφόρμες, πρέπει να στηθεί μηχανισμός, αλλά ήδη είμαστε στον Ιούνιο και ο καιρός περνάει”.

Ο κ. Καραλής στάθηκε στη σημασία του τουρισμού από το εξωτερικό, επισημαίνοντας πως “αν έρθουν αεροπλάνα, θα έρθει και ο τουρισμός. Τα αεροπλάνα είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα”.

Ακόμα, παρατήρησε ότι “πρέπει να παίξουμε το χαρτί ότι είμαστε ασφαλής υγειονομικά περιοχή. Αυτό θέλει υποστήριξη, με πρόγραμμα από την Περιφέρεια για να εκπαιδευτεί ο κόσμος. Πρέπει να τηρηθούν κάποια μέτρα. Είναι σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αν θέλουμε να μιλάμε γα τουρισμό, θα πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα, να θωρακιστούμε υγειονομικά”.

Ο Ανδρ. Ζαγάκος επεσήμανε ότι “αν αφαιρέσουμε την αναταραχή το πρωινό του Σαββάτου, το τριήμερο πήγε πάρα πολύ καλά. Είχε αρκετό κόσμο, είδαμε Αθηναίους υψηλότερου επιπέδου από άλλες εποχές. Ακόμα και σήμερα Δευτέρα (σ.σ. χθες) κρατάει και ο κόσμος κάνει μπάνιο”.

Εκτίμησε πως ήταν άτομα που λόγω του μη συνωστισμού στα πλοία, δεν πήγαν στα νησιά. Οταν τελειώσουν τα σχολεία θα περιμένουμε πάλι κίνηση”. Κλείνοντας, επιβεβαίωσε ότι “ήταν ένα πολύ καλό τριήμερο”.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΛΗ

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημ. Καραλής σημειώνει: “Περάσαμε τα πρώτα crash tests στη Μεσσηνία με επιτυχία! Οι ικανοποιητικές πληρότητες που σημειώθηκαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε όσα από τα ξενοδοχεία ήταν ανοιχτά, ανοίγει κάποιες "χαραμάδες" αισιοδοξίας για το μέλλον, παρά τη δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα για τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με περισσότερη σαφήνεια, τόσο ως προς τις συνθήκες λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και του ευρύτερου τουριστικού κλάδου όσο και ως προς τις αγορές του εξωτερικού που αναμένουμε να ανοίξουν με τις αεροπορικές συνδέσεις, θα μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Αναμένουμε από την Πολιτεία να εκτιμήσει ότι ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα να τραβήξουμε εμείς το κάρο επανεκκίνησης της οικονομίας και να ανταποδώσει με ουσιαστική στήριξη προς τις επιχειρήσεις μας. Επίσης, παραμένουμε στην πρόσκλησή μας προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια των επιχειρήσεων του τουρισμού για ανάληψη πρωτοβουλιών στήριξης του κλάδου μας, ώστε να διεκδικήσουμε το μερίδιο της αγοράς που θα μας επιτρέψει να έχουμε βιώσιμη πορεία στο μέλλον”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER