Δευτέρα, 13 Μαϊος 2013 08:12

Λείπουν ξενοδοχειακές κλίνες στην Καλαμάτα - Τα άδεια διαμερίσματα λύση για τον τουρισμό

Γράφτηκε από τον
Λείπουν ξενοδοχειακές κλίνες στην Καλαμάτα - Τα άδεια διαμερίσματα λύση για τον τουρισμό

Το έλλειμμα ξενοδοχειακών κλινών στην Καλαμάτα αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού, αφού πολλοί οι οποίοι θέλουν να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα δυσκολεύονται να βρουν δωμάτιο. Η ζήτηση για ξενοδοχειακές κλίνες αυξάνει συνεχώς, καθώς μέσω του νέου σύγχρονου αυτοκινητόδρομου έρχονται ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης ξενοδοχειακών κλινών, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι επισκέπτες να πίνουν έναν καφέ στην Καλαμάτα και στη συνέχεια να φεύγουν για άλλους προορισμούς και νομούς που διαθέτουν περισσότερα ξενοδοχεία. 

 

Τη ίδια ώρα, δεκάδες διαμερίσματα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια - παραθεριστικές κατοικίες παραμένουν ερμητικά κλειστά, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να χάνουν συνεχώς εισοδήματα. Δεκάδες ανοίκιαστα διαμερίσματα στην Καλαμάτα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε τουριστικές κατοικίες, οι οποίες θα ενοικιάζονται είτε για λίγα εικοσιτετράωρα είτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τους θερινούς μήνες. Δυστυχώς όμως, κανένας δεν ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων - κι έτσι δεν δίνονται κίνητρα για τη μετατροπή των αστικών ακινήτων σε τουριστικό κεφάλαιο. 

Σήμερα η υπερφορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές εμποδίζουν τον ιδιοκτήτη μιας γκαρσονιέρας ή ενός διαμερίσματος να τη μετατρέψει σε ενοικιαζόμενο τουριστικό δωμάτιο. Αν όμως υπήρχε ειδικό νομικό καθεστώς για τα αστικά τουριστικά ακίνητα, είναι σίγουρο ότι δεκάδες ιδιοκτήτες θα ενδιαφέρονταν να μετατρέψουν τα διαμερίσματά τους σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. 

Αξίζει να σημειωθεί επιπρόσθετα ότι η υψηλή αξία των οικοπέδων στην Καλαμάτα εμποδίζει την κατασκευή νέων ξενοδοχείων, και επομένως είναι δύσκολο τα επόμενα χρόνια να καλυφθεί το έλλειμμα κλινών με την κατασκευή καινούργιων μονάδων. Αντίθετα, οι επιχειρηματίες αγοράζουν οικόπεδα και κατασκευάζουν ξενοδοχεία σε παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας που είναι ακόμη πολύ οικονομικότερες από την Καλαμάτα.  


NEWSLETTER