Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 09:05

Άλμα στις αφίξεις θαλαμηγών και σκαφών αναψυχής - Σε λιμάνι και μαρίνα Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Το… άλμα στις αφίξεις θαλαμηγών και σκαφών αναψυχής που ελλιμενίζονται στο λιμάνι και τη μαρίνα Καλαμάτας φαίνεται ότι σηματοδοτεί μια νέα εποχή στα τουριστικά δεδομένα της περιοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την προ ημερών λιτή ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας και αφορούν στην ναυτιλιακή κίνηση του λιμένα, πέρυσι κατέπλευσαν στην περιοχή αρμοδιότητάς του 1.301 σκάφη αναψυχής. Όταν, μάλιστα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει αποτύχει να αναπτύξει ακόμα και τις στοιχειώδεις υποδομές στο λιμάνι που θα το έκαναν ελκυστικό για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής.

Την ίδια ώρα το λιμάνι της Καλαμάτας, όπως άλλωστε συμβαίνει σταθερά από το 2015 και μετά, εξακολουθεί να μην παρουσιάζει καμία αξιόλογη εμπορική δραστηριότητα. Σχεδόν το 90% και πλέον των πλοίων προσεγγίζουν την μεσσηνιακή πρωτεύουσα συνήθως για τροφοεφόδια, αλλαγή πληρωμάτων, για τις επιθεωρήσεις ή περιμένοντας εντολές.

 

Η ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2Ο20-2022

Πέρυσι, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατέπλευσαν στο λιμάνι της Καλαμάτας συνολικά 275 εμπορικά πλοία. Το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του τομέα Ναυτολογίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας που δημοσίευσε πέρυσι αναλυτικά η “Ε”, κατέπλευσαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής αγκυροβολίου, συνολικά 273 πλοία (241 στο αγκυροβόλιο και 32 εντός λιμένα), ενώ στις προβλήτες έδεσαν 13 φορτηγά πλοία για φόρτωση και εκφόρτωση σκραπ, λιπασμάτων και καλωδίων ΟΤΕ. Το 2020 κατέπλευσαν 734 (428 στο αγκυροβόλιο και 306 εντός λιμένα), όμως η… θεαματική αύξηση σε κατάπλους οφείλετο στα ρυμουλκά και στα δεξαμενόπλοια που έκαναν μεταγγίσεις πετρελαίου στα διεθνή ύδατα και έδεναν στο αγκυροβόλιο της Καλαμάτας για τρόφιμα και εφόδια. Σε ό,τι αφορά στην εμπορική κίνηση το 2020, στις προβλήτες έδεσαν συνολικά 8 φορτηγά πλοία για φόρτωση και εκφόρτωση πυρηνέλαιου - πυρηνόξυλου, λιπασμάτων, καλωδίων ΟΤΕ και σκραπ.

Σύμφωνα δε με τα ίδια στατιστικά στοιχεία, σε ό,τι αφορά τα κρουαζιερόπλοια, πέρυσι κατέπλευσαν στην Καλαμάτα 14, ενώ διακινήθηκαν συνολικά 9.837 επιβάτες. Το 2021 κατέπλευσαν στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας 10 (με 3.058 επιβάτες), ενώ το 2020 κανένα. Δεκατρία είχαν καταπλεύσει το 2019.

 

ΑΛΜΑ ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΘΑΛΑΜΗΓΩΝ  

Αντίθετα με τη σταθερά φθίνουσα πορεία της κίνησης σε εμπορικά πλοία, τόσο εντός του λιμένα όσο και στη μαρίνα Καλαμάτας, καταγράφονται αυξημένα μεγέθη στους κατάπλους θαλαμηγών (μηχανοκίνητων και ιστιοφόρων) και σκαφών αναψυχής.

Συγκεκριμένα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας στην ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι “κατά το έτος 2022 κατέπλευσαν στην περιοχή αρμοδιότητάς μας 1.301 σκάφη αναψυχής”. Με αυξημένα μεγέθη στους κατάπλους θαλαμηγών (μηχανοκίνητων και ιστιοφόρων) και σκαφών αναψυχής είχαν κλείσει και οι προηγούμενες χρονιές για το λιμάνι της Καλαμάτας. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του τομέα Ναυτολογίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, το 2021 στο λιμάνι κατέπλευσαν 222 θαλαμηγοί - σκάφη αναψυχής έναντι 193 το 2020. Στη μαρίνα Καλαμάτας, η χωρητικότητα της οποίας είναι 250 θέσεων, καταγράφηκαν πρόπερσι 855 αφίξεις και 847 αναχωρήσεις σκαφών αναψυχής, ενώ 385 αφίξεις και 387 αναχωρήσεις καταγράφηκαν το 2020.

Ν.Κ.