Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 15:16

Ψηλά στον City break τουρισμό η Καλαμάτα - Μετά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γράφτηκε από την
Ψηλά στον City break τουρισμό η Καλαμάτα - Μετά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία instagram: zaf.anna

Βασικός τροφοδότης της οικονομίας για όλες τις εποχές του χρόνου, ο τουρισμός πόλεων (city break) αναδεικνύεται “δυνατό χαρτί” για πολλούς προορισμούς που επενδύουν σε αυτόν ενώ όπως φαίνεται η χώρα μας διαθέτει ουκ ολίγες επιλογές.

Παρόλο που συνήθως περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις μέρες (από Παρασκευή έως Δευτέρα) είναι μια μορφή τουρισμού που δίνει “ανάσα” ειδικά τους μήνες που η τουριστική κίνηση γενικότερα είναι πεσμένη, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους.

Μετά την Αθήνα, που κρατά τα σκήπτρα του city break και την Θεσσαλονίκη που έπεται αλλά είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, οι τρεις πόλεις που έχουν πολύ ανεπτυγμένο city break τουρισμό, είναι το Ναύπλιο, η Καλαμάτα και η Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Κελαϊδίτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

«Οι ελληνικές πόλεις δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και μπορούν να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους τουρίστες. Η Αθήνα βέβαια και παρά την πανδημία, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ. Οι city break τουρίστες εκτιμώ ότι πρέπει να έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% αλλά έχει ακόμη πολλά περιθώρια να πάει πολύ πιο ψηλά», αναφέρει ο κ.Κελαϊδίτης.

«Η Θεσσαλονίκη έχει πάρα πολλούς επισκέπτες από τα Βαλκάνια (Σερβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία) αλλά έχει και πολλούς από χώρες της κεντρικής Ευρώπης με τις οποίες συνδέεται μέσω απευθείας πτήσεων. Ωστόσο, δεν αξιοποιεί στο έπακρο τη δυναμική της καθώς σίγουρα μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο city break τουριστών», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του HATTA το Ναύπλιο είναι διαχρονικά ένας προορισμός για το Σαββατοκύριακο και τον επιλέγουν κυρίως Έλληνες αλλά και ξένοι που επισκέπτονται την χώρα μας.

Η Καλαμάτα αποτελεί επίσης έναν city break προορισμό για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους από περιοχές που έχουν απευθείας πτήσεις και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Η Αλεξανδρούπολη από την άλλη, έχει τουρισμό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και την Βουλγαρία.

Οι πόλεις που έχουν προοπτικές να αποτελέσουν δυνατούς city break προορισμούς είναι τα Ιωάννινα, ο Βόλος και η Σπάρτη, όπως εκτιμά ο κ.Κελαϊδίτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα Ιωάννινα έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά.

«Μια πόλη μπορεί να ζει από τον city break τουρισμό αν έχει κόσμο όλο τον χρόνο και κυρίως τους μήνες που έχει χαμηλή τουριστική κίνηση όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από Ελλάδα, δηλαδή από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτοί είναι οι μήνες που έχουν χαμηλή τουριστική κίνηση με εξαίρεση τις γιορτές που όμως ο τουρισμός είναι κυρίως από Ελλάδα, και εδώ θα πω πάλι με εξαίρεση τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης που έχουν και ξένους τουρίστες λόγω του οδικού τουρισμού. Εκείνο που χρειάζεται είναι προώθηση, σε συνεργασία με τα τουριστικά γραφεία Ελλάδας και Εξωτερικού, για την ανάδειξη ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος που θα δίνει πολλές δυνατότητες στον επισκέπτη και στη συνέχεια, να γίνουν συνέργειες και επαφές με αεροπορικές εταιρείες», σημειώνει ο κ.Κελαϊδίτης. 

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια έντονη τουριστική δυναμική. «Σε αυτή την κατεύθυνση, πέραν των όσων ως δήμος πράττουμε, με τη διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων με πανελλήνια και διεθνή αναφορά, αλλά και με τη στήριξη εκδηλώσεων που υπηρετούν τις ανάγκες του εναλλακτικού τουρισμού, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ανάπτυξη των υποδομών, όπως η σύνδεση της πόλης με την πρωτεύουσα σε περίπου 2 ώρες με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, η λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» που συνδέει την Καλαμάτα με προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το λιμάνι και η μαρίνα της πόλης», τονίζει ο Θανάσης Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας.

«Η Καλαμάτα αποτελεί μία πόλη όπου ο επισκέπτης εκτός από αξιοθέατα και μουσεία, μπορεί να απολαύσει τον τοπικό γαστρονομικό πλούτο, να διασκεδάσει και να περάσει ευχάριστες στιγμές», σημειώνει ο Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι μια επίσκεψη στην Καλαμάτα είναι αρκετή για να την λατρέψει κανείς.


NEWSLETTER