Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 13:12

Πασχαλινές εκδρομές εντός και εκτός Ελλάδας «ψήφισαν» οι Καλαματιανοί - Τα επόμενα τριήμερα και το ερωτηματικό των εκλογών

Πασχαλινές εκδρομές εντός και εκτός Ελλάδας «ψήφισαν» οι Καλαματιανοί -  Τα επόμενα τριήμερα και το ερωτηματικό των εκλογών

Την τιμητική του είχε ο οργανωμένος τουρισμός το φετινό Πάσχα, καταγράφοντας συμμετοχές προ πανδημίας.

Oπως τόνισαν στην “E” ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών γραφείων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, στα περισσότερα από τα πακέτα τους καταγράφηκαν πληρότητες που άγγιξαν ή έπιασαν το 100%, είτε αυτά αφορούσαν εγχώριους προορισμούς είτε μέρη του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κέρκυρα φαίνεται πως μονοπώλησε το ενδιαφέρον, δείγμα πως ο θεματικός τουρισμός αποτελεί δέλεαρ για τις μέρες αυτές.

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς, που αναμένεται να προσελκύσει κόσμο για εξορμήσεις, ενώ ερωτηματικό αποτελεί αυτό του Αγίου Πνεύματος, δεδομένου πως οι εκλογές θα κρίνουν τα σχέδια των ενδιαφερομένων.

Βασίλης Τριγκιλίδας: «Στα πακέτα του Πάσχα που προτείναμε είχαμε 100% πληρότητες, ενώ το ενδιαφέρον ήταν τόσο που δυστυχώς δεν υπήρχαν παραπάνω δωμάτια για να εξυπηρετήσουμε όλους τους πελάτες μας, δείγμα πως η ζήτηση για τις μέρες αυτές φέτος ήταν σημαντική, ξεπερνώντας την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα πακέτα μας αφορούσαν την Κέρκυρα, το Πόρτο Χέλι, την Υδρα, τις Σπέτσες και τον Πόρο, παρατηρώντας κόσμο αντίστοιχο προ πανδημίας. Ο κόσμος έδειξε πως είχε την ανάγκη να ξεφύγει και να ζήσει με τον καλύτερο τρόπο τις πασχαλινές διακοπές του, ενώ και η σχετική συγκράτηση των τιμών στα καύσιμα εν αντιθέσει με πέρυσι μας βοήθησε ώστε να δουλέψουμε σε καλύτερες συνθήκες.

Αντίστοιχες πληρότητες καταγράψαμε και στο εξωτερικό, με εκδρομές σε Ιταλία, Κωνσταντινούπολη και Ιορδανία. Από εδώ και πέρα, το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον στρέφεται στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς, έχοντας πακέτα για τριήμερες εξορμήσεις σε Βόλο και Πήλιο, αλλά και μονοήμερες σε Μονεμβασιά, Τριζόνια και Καλάβρυτα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκλογές θεωρώ πως θα επηρεάσουν το επάγγελμά μας, καθώς συμπίπτουν με μια καλή περίοδο για εμάς, φρενάροντας ενδεχομένως τον κόσμο. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμά μας θα κινηθεί ανάλογα το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, παρατηρώντας τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ πως και αυτό το τριήμερο θα κυλήσει καλά, αποτελώντας ένα διάλειμμα από την επικαιρότητα. Οι καλύτεροι μήνες για ταξίδια άλλωστε είναι ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος, μιας και στη συνέχεια παίρνουν σειρά οι διακοπές, ενώ Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, που επίσης θεωρούνται καλοί μήνες, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θα συνδυαστούν και πάλι με εκλογές».

Bασίλης Κατσίρης: «Η εξόρμησή μας σε Πρέβεζα και Λευκάδα τις μέρες του Πάσχα συνδυάστηκε με υψηλή πληρότητα, της τάξης του 95%. Σε σχέση με πέρυσι είχαμε μια αυξητική τάση, έχοντας όμως να επωμιστεί ο οργανωμένος τουρισμός τις αυξημένες τιμές στα ξενοδοχεία κυρίως, χωρίς όπως αποδείχθηκε να επηρεάσουν τη συμμετοχή του κόσμου. Άλλωστε, το χαμένο Πάσχα των περασμένων ετών λόγω της πανδημίας είχε δημιουργήσει την ανάγκη στους πελάτες μας να ξεφύγουν τις μέρες αυτές, όπως και έγινε. Να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον δεν ήταν μόνο εγχώριο αλλά και από το εξωτερικό, μιας και πολλοί κάτοικοι της Κεντρικής Ευρώπης, προερχόμενοι κυρίως από Γερμανία και Ελβετία, συμπλήρωσαν έξι λεωφορεία.

Από εδώ και πέρα το βλέμμα μας στρέφεται στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς, όπου έχουμε ανακοινώσει μονοήμερες εκδρομές, όπως στη Μονεμβασιά αλλά και μια τριήμερη σε προορισμούς κοντά στον Ολυμπο, όπου ήδη το ενδιαφέρον είναι έντονο. Οι εκλογές ήδη έχουν επηρεάσει τον προγραμματισμό μας, καθώς στην ημερομηνία που ανακοινώθηκε πως θα γίνουν αναβάλαμε τις εκδρομές, ενώ και το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος αποτελεί ερωτηματικό, μη γνωρίζοντας αν θα γίνουν επαναληπτικές».

Βασίλης Ζαφειρόπουλος: «Η κίνηση τις μέρες του Πάσχα ήταν αρκετά ικανοποιητική, καθώς τα τρία πακέτα που είχαμε ανακοινώσει συνδυάστηκαν με 90% πληρότητα. Ειδικότερα, ταξιδέψαμε Κέρκυρα, Τρίκαλα - Μετέωρα και Χαλκιδική - Θεσσαλονίκη, προορισμοί που όπως αποδείχθηκε, αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο τις μέρες αυτές, δεδομένου πως τα περασμένα χρόνια δεν υπήρχε η επιλογή της εξόρμησης λόγω της πανδημίας. Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπήρξε και για ταξίδια στο εξωτερικό, όπως στη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία, φτάνοντας και στην περίπτωση αυτή σε πληρότητα το 90%. Ως προς τον απολογισμό της φετινής πασχαλινής περιόδου, μπορεί να γίνει λόγος για καλύτερη κίνηση σε σχέση με πέρυσι, όμως δεν συνδυάστηκε απαραίτητα με κερδοφορία, μιας και έχουν αυξηθεί τέλη, φόροι αεροδρομίων, αλλά και τα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ και τα καύσιμα δεν μπορούμε να πούμε πως άλλαξαν ιδιαίτερα ως προς το κόστος αναφορικά με το 2022.

Πρωτομαγιά και Αγίου Πνεύματος πλέον αποτελούν τα δυνατά χαρτιά του οργανωμένου τουρισμού, έχοντας ανακοινώσει ήδη σχετικά πακέτα, όπως σε Τρίκαλα, Λίμνη Πλαστήρα και Γιάννενα. Τη γενικότερη κίνηση του επόμενου διαστήματος, θα κρίνουν οι εκλογές και αν αυτές θα επαναληφθούν, καθώς αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο θα πρόκειται για ένα “χτύπημα” στο επάγγελμά μας. Τα γεγονότα έτσι θα κατευθύνουν τον προγραμματισμό μας, καθώς είναι νωρίς για προβλέψεις μέχρι στιγμής».

* Οι φωτογραφίες είναι του Βασίλη Τριγκιλίδα από την Κέρκυρα.