Κυριακή, 25 Αυγούστου 2024 08:00

Γεμάτο παραθεριστές το πευκοδάσος της Ελαίας

Γεμάτο παραθεριστές το πευκοδάσος της Ελαίας

Για ακόμη ένα καλοκαίρι σφύζει από ζωή όλο το παράκτιο μέτωπο της Ελαίας με το μοναδικό πευκοδάσος που φτάνει μέχρι την αμμουδιά, αλλά και την ατελείωτη παραλία. Υπολογίζεται πως ξεπερνούν τους 2000 οι επισκέπτες σε καθημερινή βάση για το μήνα Αύγουστο, που επιλέγουν το υπέροχο αυτό τοπίο για να περάσουν τις διακοπές τους και να κάνουν τα μπάνια τους.

Κόσμος τόσο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό κατακλύζει τη περιοχή, ενώ κάθε χρόνο το παράκτιο δάσος της Ελαίας επιλέγουν εδώ και πολλά χρόνια συστήματα προσκόπων που στήνουν τις κατασκηνώσεις τους.
Μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που συνδυάζει το πευκοδάσος, την παραλία, τον μετόπισθεν ορεινό όγκο με το και εκεί πευκοδάσος, αλλά και το θρυλικό ποτάμι τη Νέδα. H οποία εκβάλει στη περιοχή και φέτος έχει σχηματίσει μια παράλληλη ροή με την ακτογραμμή, πριν καταλήξει στα νερά του Ιονίου.

Όλος αυτός ο κόσμος σίγουρα αποτελεί τονωτική ένεση στη τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής, όπως παρατηρεί και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελαίας Άρης Σκλάβος, ωστόσο σημειώνει πως χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο προστασίας αλλά και αξιοποίησης.

Χαρακτηριστικά ο κ. Σκλάβος τονίζει «Για άλλη μια χρονιά το μοναδικό παράκτιο δάσος της Ελαίας, φιλοξενεί ημερησίως πάνω από 2000 επισκέπτες. Οι οποίοι περνάνε υπέροχα στην όμορφη παραλία με τη φανταστική αμμουδιά, αγναντεύοντας το Ιόνιο Πέλαγος, το παράκτιο δάσος αλλά και το δάσος στον ορεινό όγκο. Επίσης πλέον έχουν την δυνατότητα να χαρούν και να αθληθούν στο νέο γήπεδο που έχει δημιουργηθεί στη περιοχή με τάπητα τελευταίας τεχνολογίας.

Οι επισκέπτες που έρχονται είναι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι όλες οι ηλικίες. Από τον Ιούνιο μήνα μέχρι και τις αρχές Αυγούστου κάθε χρόνο έχουμε και συστήματα προσκόπων, φέτος είχαμε δύο συστήματα από τη Τρίπολή και τη Πάτρα, τα οποία έρχονται για πολλά χρόνια. Επίσης έρχεται η εθελοντική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, μαζί με πρόσκοπους από τη Γαλλία, το Παρίσι και τη Νίκαια, οι οποίοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους αλλά κάνουν και διάφορες έρευνες.

Αυτό που προσελκύει τόσο κόσμο κάθε χρόνο στη περιοχή είναι η ιδιαιτερότητα του δάσους και η μοναδικότητα του, καθώς είναι από τα λίγα παράκτια δάση που έχουν απομείνει στη χώρας μας. Η φυσική του ομορφιά, αλλά και η φιλοξενία που τυγχάνει ο κόσμος από τις τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή , από τις οποίες εξυπηρετούνται καλά.

Όλη αυτή η επισκεψιμότητα σίγουρα τονώνει την τοπική οικονομία, τόσο στην εστίαση αλλά και σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Η περιοχή με το συνδυασμό του δάσους , της Νέδας , της παραλίας και του ορεινού όγκου, θα πρέπει να προσεχθεί καλύτερα και να οργανωθεί. Σίγουρα χρειάζεται κάτι πιο οργανωμένο που θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στη ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά θα αυξήσει ακόμη περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα την επισκεψιμότητα».