Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 20:39

Συνέδριο των Μεσσηνίων της Ευρώπης στην Καλαμάτα

Συνέδριο των Μεσσηνίων της Ευρώπης στην Καλαμάτα

 

Συνέδριο των Μεσσηνίων της Ευρώπης στην Καλαμάτα, το φετινό καλοκαίρι, προτίθεται να στηρίξει η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, στην Καλαμάτα.

 

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται επίσης ότι στην ίδια συνεδρίαση, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, ελήφθη η απόφαση το «Αντάμωμα των Μεσσηνίων» φέτος το καλοκαίρι -στο οποίο θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων- να γίνει σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τους μεσσηνιακούς συλλόγους της Αμφικτιονίας.

Εξ άλλου, προστίθεται στην ανακοίνωση, «η κρουαζιέρα στη Σικελία φέτος το καλοκαίρι, φαίνεται, ότι είναι υλοποιήσιμη σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Μεσσηνίας και αναχώρηση από την Πάτρα και όχι από την Καλαμάτα».

Στην ίδια συνεδρίαση, επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζητήθηκαν τρόποι ικανοποίησης των υποχρεώσεων της Αμφικτιονίας στο Von Karman Institute (VKI) των Βρυξελλών, ενώ ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με το ντοκιμαντέρ για τη Μαρία Κάλλας και τη Μεσσηνία από το σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και εργάζεται με τη Μυρτώ Καμβυσίδη στη Λυρική Σκηνή.

Επιπλέον, συνεχίζει η ανακοίνωση, συζητήθηκε η διεύρυνση της Αμφικτιονίας και με άλλους συλλόγους της Μεσσηνίας, ενώ «κατατέθηκε η πρόταση να γίνει ενημέρωση και να υπάρξει επικοινωνία με τους Μεσσήνιους της Νοτίου Αμερικής αρχίζοντας από τον Παναμά και τη Βενεζουέλα». 

Τέλος, αποφασίστηκε να εκπροσωπήσουν τα μέλη του Δ.Σ. της Αμφικτιονίας, την εκδήλωση προβολής της ταινίας του Μπάμπη Τσόκα για τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και την Αρχαία Μεσσήνη στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα,  την Αθήνα και σε όποια άλλη πόλη αποφασίσουν να οργανώσουν οι μεσσηνιακοί σύλλογοι - μέλη της Αμφικτιονίας.

 

Στην προχθεσινή συνεδρίαση έλαβαν μέρος, ο Θανάσης Ψαρούλης εκπρόσωπος των Μεσσηνίων στην Ευρώπη από τη Στοκχόλμη, ο Γιώργος Δημόπουλος εκπρόσωπος των Μεσσηνίων των ΗΠΑ και Καναδά από τη Βοστόνη, ο γραμματέας της Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, ο ταμίας Γιάννης Πράνταλος, η αναπληρώτρια γραμματέας Μαρία Λιακάκη και ο συνεργάτης της Αμφικτιονίας Κώστας Γαλάνης.