Κυριακή, 06 Απριλίου 2014 08:08

Μειωμένο ενδιαφέρον για πασχαλινές εξορμήσεις

Γράφτηκε από την

Αισθητά μειωμένο από πέρυσι είναι το ενδιαφέρον Μεσσήνιων για πασχαλινές εξορμήσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με εκπροσώπους τουριστικών γραφείων της Μεσσηνίας, οι ντόπιοι φέτος το καλοκαίρι δύσκολα θα μετακινηθούν από τα σπίτια τους λόγω της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας, ενώ αντίθετα, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις κάνουν τους επαγγελματίες του κλάδου να πιστεύουν πως το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε στον τόπο μας αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού, ειδικά με επισκέπτες από τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Πάντως, όσοι ντόπιοι ταξιδέψουν στο εσωτερικό φαίνεται πως θα απολαύσουν τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα και τη Ρόδο κυρίως, ενώ για το εξωτερικό κριτήριο επιλογής αποτελούν οι πτήσεις απευθείας από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Η Σπυριδούλα Καλκαβούρα όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα διαπιστώνει πως η κίνηση θα κυμανθεί στα ήδη μειωμένα των τελευταίων ετών επίπεδα. Αναφερόμενη ειδικά στην περιοχή της Τριφυλίας, παρατηρεί πως η ακαρπία στις ελιές και άρα η μείωση των εσόδων των κατοίκων της περιοχής, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την οικονομία του τόπου γενικότερα. Ετσι, εκτιμά πως δύσκολα θα μετακινηθεί κόσμος ακόμα κι εντός Ελλάδας το φετινό Πάσχα. Οσο για το εξωτερικό, ο κλάδος είναι αρκετά συγκρατημένος και δεν άνοιξαν πολλά προγράμματα. Διαπιστώνει πάντως πως μέχρι στιγμής οι πελάτες της φαίνεται να προτιμούν να πραγματοποιήσουν ένα καλό ταξίδι την περίοδο του καλοκαιριού. Εκτιμά πως στο εσωτερικό θα υπάρξει δουλειά με τον Κοινωνικό Τουρισμό και με διήμερα. Ειδικά για την περίοδο του Πάσχα βλέπει πως δεν υπάρχουν ακόμα μηνύματα, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, αν και υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για τα Μετέωρα.

Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος ακόμα δεν έχει σαφή εικόνα για την περίοδο του Πάσχα, αν κι εκτιμά πως είναι μειωμένο το ενδιαφέρον και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό. Φέτος διαπιστώνει πως υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον -κατά κύριο λόγο- για ευρωπαϊκές πόλεις. Επίσης η Κωνσταντινούπολη έχει ζήτηση για το Πάσχα, ενώ στο εσωτερικό παραμένουν σε πρώτη ζήτηση οι κλασικοί προορισμοί, όπως η Κέρκυρα. Την όλη κατάσταση τη χαρακτηρίζει σταθερά καθοδική τα τελευταία χρόνια, ενώ για τον εισερχόμενο τουρισμό παρατηρεί πως υπάρχουν προκρατήσεις, καθώς έχει βοηθήσει σημαντικά η αύξηση των πτήσεων από και προς Καλαμάτα, με τους Γερμανούς να ανταποκρίνονται σημαντικά.

Ο Βασίλης Τριγκιλίδας βλέπει πως είναι μειωμένο το ενδιαφέρον, όμως περιμένει την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου για να δείξει η όλη κατάσταση, αφού πέραν του ότι οι περισσότεροι κλείνουν την τελευταία στιγμή, καθοριστικό ρόλο παίζει και το διαθέσιμο χρηματικό ποσό στην τσέπη του καθενός.

Πάντως, η Κέρκυρα προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν και προγράμματα για Γιάννενα, σε συνδυασμό με Μέτσοβο - Ζαγοροχώρια κι επίσης υπάρχει μια πασχαλινή 8ήμερη κρουαζιέρα σε νησιά του Αιγαίου και στην Τουρκία. Την εβδομάδα μετά το Πάσχα θα γίνουν και άλλες εκδρομές στο εξωτερικό.

Οπως παρατηρεί, ενώ όλα δείχνουν ότι μειώνεται ο εσωτερικός τουρισμός, αυξάνεται ο εισερχόμενος και διαπιστώνει ότι φέτος αναμένεται κίνηση από τη γερμανική και τη ρώσικη αγορά. Η ρώσικη μάλιστα αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 20%, παρά το γεγονός πως προσωρινά έχουν μειωθεί οι κρατήσεις λόγω της όλης κατάστασης, η οποία ελπίζει να ξεπεραστεί. Επίσης αναμένονται Σουηδοί, όπως κάθε χρόνο και φυσικά θα γίνουν περισσότερα ειδικού ενδιαφέροντος προγράμματα για να τονωθεί η αγορά σε διάφορες περιοχές.

Ο Δημήτρης Κατσίρης βλέπει πως η κίνηση είναι ιδιαίτερα συγκρατημένη ακόμα και συγκριτικά με πέρυσι. Πάντως, ετοιμάζονται προγράμματα για την Κέρκυρα και τη Βόρεια Ελλάδα και αναμένονται κρατήσεις, παρότι το ενδιαφέρον είναι μειωμένο, αφού οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και πολλοί ζητούν σημαντικές εκπτώσεις. Οσο για τον εισερχόμενο τουρισμό, εκτιμά ότι αναμένονται αρκετοί Ρώσοι κι εύχεται να μην υπάρξουν ακυρώσεις.

Ο Κωνσταντίνος Ξηρογιάννης (Costa Τravel) επίσης μιλά για αισθητά μειωμένο ενδιαφέρον τόσο για διακοπές στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο Σίμος Μπιλάλης (Kalamata Τravel) διαπιστώνει πως το όποιο ενδιαφέρον υπάρχει, επικεντρώνεται στην Κέρκυρα για το εσωτερικό, ενώ για το εξωτερικό υπάρχει ανοικτό πρόγραμμα για την Πορτογαλία με ικανοποιητική συμμετοχή. Ομως, μειωμένο είναι το ενδιαφέρον τόσο για το εξωτερικό όσο και για το εσωτερικό, αφού όπως εξηγεί, ο κόσμος διακατέχεται από αβεβαιότητα και δεν θέλει να διαθέσει τα χρήματά του.

Η Γεωργία Μανιάτη, από το γραφείο του Δημήτρη Μανιάτη, κάνει λόγο για υποτονική μέχρι στιγμής κίνηση. Ομως το ενδιαφέρον όσων σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι, κινείται κυρίως σε πόλεις του εξωτερικού για τις οποίες υπάρχουν πτήσεις απευθείας από την Καλαμάτα. Μεταξύ των πόλεων του εξωτερικού με σχετική ζήτηση είναι το Παρίσι και η Ρώμη. Για το εσωτερικό υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για την Κέρκυρα, τη Ρόδο και για τη Βόρεια Ελλάδα.

Για την περίοδο του καλοκαιριού η κ. Μανιάτη θεωρεί πως ακόμα δε μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, ενώ για τον εισερχόμενο τουρισμό, περιμένει να επαληθευτούν όσα ενθαρρυντικά ακούγονται.

Ο Βασίλης Μανιάτης διαπιστώνει πως ο κόσμος για το εξωτερικό ανταποκρίνεται ανάλογα με τις προσφορές (Κωνσταντινούπολη, Ρώμη, ίσως και Παρίσι) καθώς το οικονομικό είναι βασικό κριτήριο επιλογής. Για το εσωτερικό διακρίνει κάποιο ενδιαφέρον για την Κέρκυρα. Για το καλοκαίρι ακόμα δεν υπάρχει εικόνα, αν και για τον εισερχόμενο τουρισμό βλέπει πως υπάρχει ενδιαφέρον από Γερμανούς. Σημαντικό ρόλο στις εξορμήσεις ντόπιων θα παίξουν και οι πτήσεις από Καλαμάτα, καθώς ήδη έχουν αρχίσει ορισμένοι να ζητάνε πληροφορίες, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για την εσωτερική γραμμή Καλαμάτα - Κρήτη, η οποία φέτος θα ξεκινήσει στις 21 Ιουνίου, με καθυστέρηση λίγων ημερών, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.