Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 08:10

O Mεσσήνιος καπετάνιος του "Thomson Majesty" μιλάει στην «Ε»: Ψάχνουν νέους προορισμούς για κρουαζιέρες οι εταιρίες

Γράφτηκε από τον
O Mεσσήνιος καπετάνιος του "Thomson Majesty" μιλάει στην «Ε»: Ψάχνουν νέους προορισμούς για κρουαζιέρες οι εταιρίες

«Η Καλαμάτα μπορεί και πρέπει να γίνει προορισμός στην κρουαζιέρα, γιατί οι εταιρείες ψάχνουν νέους προορισμούς», τονίζει στην "Ελευθερία της Δευτέρας", ο Λεωνίδας Πανόπουλος, ο Μεσσήνιος στην καταγωγή πλοίαρχος του εντυπωσιακού κρουαζιερόπλοιου "Thomson Majesty", που την περασμένη Πέμπτη έδεσε στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Εξήγησε ότι «οι παλιοί και γνωστοί προορισμοί (Μύκονος, Σαντορίνη) είναι κορεσμένοι» και παρατήρησε πως «η κρουαζιέρα είναι η καινούργια μορφή του τουρισμού. Φέρνει πολύ κόσμο για λίγο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Πανόπουλος μας ενημέρωσε ότι η Καλαμάτα δεν μπορεί να δεχθεί πολύ μεγάλα κρουαζιερόπλοια λόγω χώρου, αλλά αυτό δεν είναι εμπόδιο.

Στηρίζοντας την άποψή του για τα οφέλη της κρουαζιέρας, επεσήμανε ότι «η πλειονότητα των επιβατών θα βγει στην πόλη. Στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι ο επιβάτης από ένα κρουαζιερόπλοιο αφήνει σε έναν προορισμό από 20 μέχρι 50 ευρώ».

Ανέφερε ότι «κάποιοι φορείς, ο δήμος, το Επιμελητήριο, μπορούν να βάλουν ένα λεωφορείο αποκλειστικά για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, να τους πηγαίνει στην πλατεία και να τους αφήνει».

Οσον αφορά το Κατάκολο και την ανάπτυξή του στην κρουαζιέρα, ο Μεσσήνιος στην καταγωγή καπετάνιος παρατήρησε: «Το Κατάκολο που υποδέχεται 10.000 κόσμο καθημερινά έχει την Αρχαία Ολυμπία, αλλά βολεύει και η θέση του, γεωγραφικά, σπάει το ταξίδι». Πρόσθεσε πως «κάνει κρουαζιέρα η Ευρώπη. Η Βενετία, η Γένοβα και η Μασσαλία είναι κυρίως τα λιμάνια αναχώρησης. Την Αρχαία Μεσσήνη δεν τη γνωρίζουν. Οταν τη μάθουν θα έρχονται ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες. Στο λιμάνι της Καλαμάτας, όταν ο καιρός είναι καλός, μπαίνεις και βγαίνεις άνετα».

Ο 53χρονος καπετάνιος είναι από το 1990 στην κρουαζιέρα. Μας είπε ότι «όπου υπάρχει κρουαζιέρα, έχω πάει. Εχω κάνει κρουαζιέρα 5 μήνες, το γύρο του κόσμου. Σαν τη Μεσόγειο, όμως, δεν υπάρχει άλλος τόπος. Είναι το κλίμα, η ιστορία, οι φυσικές ομορφιές».

Για το πόσο επηρεάζει τη χώρα μας η τουριστική ανάπτυξη της Τουρκίας, ανέφερε: «Η Τουρκία έχει ιστορικό ενδιαφέρον και είναι καλό για μας να αναπτύσσεται και έχει αναπτυχθεί στην κρουαζιέρα. Η Κωνσταντινούπολη είναι από τους πιο σημαντικούς προορισμούς».

Παρών στη συζήτησή μας ήταν και ο Καλαματιανός (με καταγωγή από τη Ράχη) συνταξιούχος πλοίαρχος στα κρουαζιερόπλοια - πρώην συνάδελφος του Λ. Πανόπουλου Γιάννης Σταματόπουλος, ο οποίος σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος που έχω δει και υπάρχει στον κόσμο. Η Ελλάδα έχει το καλύτερο εμπόρευμα, αλλά δεν ξέρει να το πουλήσει. Στην Ελλάδα και την Καλαμάτα θα προτιμούσα να μείνω από όλα τα μέρη που έχω ταξιδέψει. Η Αρχαία Μεσσήνη είναι ο πιο ελκυστικός αρχαιολογικός χώρος, έτσι όπως έχει αναδειχθεί».

Οσον αφορά τη σχέση του με τη Μεσσήνη και τη Μεσσηνία, ο 53χρονος πλοίαρχος επεσήμανε: «Εχω μεγαλώσει στην Αθήνα, αλλά κατέβαινα τα καλοκαίρια στη Μεσσήνη κι έκανα μπάνια στην Μπούκα. Και τώρα έρχομαι όσο μου το επιτρέπουν οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις. Ερχομαι και για τις ελιές, το λάδι που πρέπει να πάρω το χειμώνα. Ερχομαι και για διακοπές στη Μεσσηνία. Μου αρέσει η Καλαμάτα, η Μικρή Μαντίνεια, η Φοινικούντα, η Μεθώνη και η Πύλος».


NEWSLETTER