Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014 15:22

1.150 ξένοι τουρίστες με το "Costa Neoromantica": Τι είδαν στην Καλαμάτα, τι τους άρεσε και τι όχι

1.150 ξένοι τουρίστες με το "Costa Neoromantica": Τι είδαν στην Καλαμάτα, τι τους άρεσε και τι όχι

Θετικές εντυπώσεις αποκόμισαν χθες από την Καλαμάτα οι περισσότεροι από τους 1150 τουρίστες που έφτασαν με το κρουαζιερόπλοιο "Costa Neoromantica". Σχολίασαν πάντως και τα όσα τους ενόχλησαν - όπως τα αυτοκίνητα μέσα στο Ιστορικό Κέντρο και πάνω στους πεζόδρομους, αλλά και τα σκουπίδια που έβλεπαν πετάμενα στους δρόμους. Επίσης, δυσκολεύονταν να κινηθούν στην πόλη γιατί δεν υπάρχουν πινακίδες. Αντιθέτως, στους επισκέπτες άρεσαν πολύ τα νεοκλασικά κτήρια της πόλης, τα καταστήματα, η Κεντρική Αγορά και τα... ηλιόλουστα μπαλκόνια. 

 Οι Δυτικοευρωπαίοι βρήκαν ικανοποιητικές τις τιμές, ενώ οι Τούρκοι τουρίστες λόγω νομίσματος μας βρήκαν ακριβούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι είδαν στην Καλαμάτα πολλές ομοιότητες με την πατρίδα τους, ενώ κάποιοι Γάλλοι από το Σεν Τροπέ βρήκαν πολύ απλή την πόλη και δεν εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα. 

«Η Καλαμάτα είναι πολύ ωραία, πήγαμε για ψώνια και είδαμε πολλά ρούχα και παπούτσια. Εδώ είναι πολύ πιο φτηνά από ό,τι στη Γαλλία, γι' αυτό και προτιμήσαμε να ψωνίσουμε - ειδικά τα παιδικά είδη», μας είπαν η Κατρίν και ο Μισέλ.

Ομορφη βρήκε την Καλαμάτα και ο Ιταλός Ματέο. Στα χέρια του κρατούσε πολλές αναμνηστικές κάρτες, που τις πήρε 30 λεπτά τη μία.

Πολύ κοντινή στη δική τους πραγματικότητα χαρακτήρισαν τη ζωή της Καλαμάτας οι Τούρκοι επισκέπτες που μίλησαν στην "Ε". «Εχει όντως τόσο πολύ πληθυσμό η πόλη;» απόρησαν. «Πάντως είναι πολύ ωραία για να περπατάς. Εμείς πήγαμε και στη λαϊκή αγορά με τα φρούτα και τα λαχανικά: Ηταν ακριβώς όπως και οι δικές μας. Ο τρόπος ζωής μας είναι σχεδόν ο ίδιος. Ο καιρός ήταν πολύ καλός, η πόλη μας φάνηκε καθαρή, αγοράσαμε ελιές για να δοκιμάσουμε. Οι τιμές ήταν λίγο τσιμπημένες, λόγω διαφοράς νομίσματος - και η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να υπήρχαν περισσότερα μαγαζιά με σουβενίρ και τουριστικά είδη», σχολίασε ο ιδιαίτερα φιλικός κ. Ονούρ.

Από το Βέλγιο ήρθαν κρουαζιέρα ο Μισέλ και η Τζένι, οι οποίοι έμειναν ενθουσιασμένοι με το κέντρο της πόλης. «Θα ήθελα να μείνω εδώ, στον ψηλότερο όροφο μιας πολυκατοικίας στο κέντρο! Πήγαμε στο Κάστρο, είδαμε και την εκκλησία την Υπαπαντή. Μας άρεσαν όλα, και οι τιμές μας φάνηκαν κανονικές για μια τουριστική περιοχή. Οι άνθρωποι επίσης ήταν φιλικοί απέναντί μας», είπε το ζευγάρι. Οι δυο τους αγόρασαν σουβέρ με αρχαίες ελληνικές παραστάσεις, ως αναμνηστικά.

Μια παρέα Γερμανών συναντήσαμε στον πεζόδρομο της Αριστομένους, να βγάζουν φωτογραφίες τα νεοκλασικά κτήρια της πόλης με τις τελευταίας τεχνολογίας μηχανές τους. «Πήγαμε εδώ στο κέντρο, μας άρεσε η αγορά με τα μαγαζάκια και τα καφέ στο Ιστορικό Κέντρο», ανέφεραν στην "Ε" η Μέλανι, ο Κρίστιαν και ο Γιεν.

«Είναι μια όμορφη μικρή πόλη» είπαν χαρακτηριστικά οι Παριζιάνες Ραμάτου και Αλίν. «Κάναμε περιπάτους, μας φάνηκε καθαρό το περιβάλλον. Τα σπίτια τα παλιά μας άρεσαν πολύ, έτσι που κάποια είναι σαν μισογκρεμισμένα, τα εγκαταλελειμμένα εννοώ. Παρατηρήσαμε ότι τα ηλεκτρονικά είδη δεν είναι πολύ φτηνά, αλλά είναι πολύ φτηνό το νερό και η βενζίνη, σε σύγκριση με το Παρίσι» τόνισαν οι δύο φίλες. 

Ενοχλημένοι έδειξαν από κάποια πράγματα η Ζακλίν και ο Τζακ: Δεν τους άρεσε το ότι κινούνταν αυτοκίνητα πάνω στα στενάκια του Ιστορικού Κέντρου - πράγμα που φυσικά δυσκόλευε τον περίπατό τους. Επίσης δεν τους έκανε πολύ καλή εντύπωση η υποδοχή. Τις τιμές σε διάφορα είδη τις βρήκαν ακριβές, όμως το πιο σημαντικό για αυτούς ήταν το ότι δεν υπήρχαν μεταφράσεις στις ταμπέλες και στα καρτελάκια των ειδών προς πώληση.

Πολύ χαμογελαστό ήταν το ζευγάρι των Ελβετών Φριτς και Μόνικας. Είπαν τα καλύτερα για την πόλη μας και ειδικά για τα παλιά κτήρια, αυτά που είδαν στον πεζόδρομο της Αριστομένους. Κακή εντύπωση τους έκαναν όμως τα σκουπίδια που ήταν πεταμένα από τους περαστικούς μέσα στα στενά ή δίπλα στα σπίτια...

«Ολα μου άρεσαν πάρα πολύ, ο καιρός, η θάλασσα, το Κάστρο, η πεντακάθαρη εκκλησία της Υπαπαντής, η Παραλία» μας είπε ενθουσιασμένη η Μοϊντέ από τη Γαλλία.

Αντίθετα, τίποτα δυστυχώς δεν άρεσε ιδιαίτερα στο Ντάνι και τον Μόργκαν, από το Στρασβούργο και το Σαν Τροπέ αντίστοιχα. Μας εξήγησαν πως στα μάτια τους η Καλαμάτα φάνηκε πολύ απλή και πως δεν τους έκαναν μεγάλη εντύπωση τα ιστορικά μνημεία. Μόνο τα μαγαζιά τούς άρεσαν κάπως. 

Ελληνικές γεύσεις και ούζο απόλαυσαν η Βιργινία και ο Λουίτζι από τη Γαλλία. Εφαγαν καλαμάρι, σαρδέλες και χταπόδι, απολαμβάνοντας την ήλιο και τις εικόνες της Καλαμάτας.

Ρούχα για το χειμώνα ψώνισαν οι Γερμανίδες Μαριάν και Αντουανέτ. Τα μαγαζιά τούς φάνηκαν ωραία και οικονομικά. Φτηνός τους φάνηκε και ο καφές, ενώ ιδανικό για περπάτημα βρήκαν τον πεζόδρομο της Αριστομένους, όπως και την πλατεία της Υπαπαντής.

Φεύγοντας προς το πλοίο, πολλοί τουρίστες ήταν φορτωμένοι με σακούλες από καλαματιανά καταστήματα αλλά και υποκαταστήματα μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων - ενώ μερικοί είχαν αγοράσει και ελαιόλαδο σε τενεκεδάκια... 

Ρεπορτάζ: Γιούλα Σαρδέλη, Δημήτρης Βασιλαδιώτης