Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014 07:45

Κλονίζει τον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ

Κλονίζει τον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ

Ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στην απασχόληση χαρακτηρίζει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Την ίδια ώρα  πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Σπύρος Λαγωνικάκος μιλώντας στην "Ε" εκφράζει τους φόβος του για ακυρώσεις κρατήσεων από τους tour operators. Τονίζει δε ότι μια αύξηση του ΦΠΑ στο 13% θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν ξενοδοχεία γιατί θα ανέβουν οι τιμές και θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το κομμάτι του εγχώριου τουρισμού, ενώ και οι ξένοι θα τραβήξουν για άλλους πιο φθηνούς προορισμούς. Και αυτό σε μια χρονική στιγμή που όπως λέει, ο τουρισμός είναι ο μόνος αναπτυξιακός πυλώνας για το νομό και τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Λαγωνικάκος ακούστηκε αιφνιδιασμένος από την τροπή των πραγμάτων χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% ως ένα πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος τόσο της Μεσσηνίας όσο και της Πελοποννήσου. «Σε μια Περιφέρεια που ο τουρισμός είναι σε ανάπτυξη αυτή τη στιγμή, εμείς περιμέναμε άλλα πράγματα» ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες που έχουν κάνει με tour operators για τον επόμενο χρόνο βρίσκονται στον αέρα. «Είναι πολύ σοβαρή ανατροπή για εμάς και πλέον είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και φοβάμαι ότι οι tour operators θα ψάξουν άλλες αγορές, όπως αυτή της Τουρκίας που έχει πολύ φθηνότερα πακέτα» σημείωσε. Επιπρόσθετα, «θίγεται και το κομμάτι του ελληνικού τουρισμού, αυτό τουλάχιστον που είχε απομείνει. Δεν μπορούμε πλέον να παρέχουμε στους Ελληνες τις ίδιες τιμές όταν ο ΦΠΑ διπλασιαστεί, ήδη έχουμε κατεβάσει στο πάτωμα τις τιμές μας και θα πρέπει οπωσδήποτε να τις αυξήσουμε γιατί έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση δεν θα μας μένει τίποτα».

«ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΘΕΡΜΩ»
Ο Σπ. Λαγωνικάκος πρόσθεσε ακόμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη όταν παίρνονται αποφάσεις εν θερμώ. «Πρέπει να ξαναδούν αυτό το θέμα, γιατί οι ανταγωνιστικές τιμές όπως είχαν διαμορφωθεί με το ΦΠΑ στο 6,5% και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στην εστίαση βοηθούσαν να φέρνουμε περισσότερο κόσμο, κι αυτό φάνηκε και με την αύξηση του αριθμού των τουριστών φέτος και πέρυσι στη χώρα αλλά και με τον αυξημένο αριθμό αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας», είπε. Και πρόσθεσε ότι «δεν παίρνεται έτσι εν θερμώ μια απόφαση, όταν μιλάμε για ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα αφού ο τουρισμός νομίζω ότι είναι ο εναπομείνας πυλώνας ανάπτυξης για την Ελλάδα». Επανερχόμενος στις επιπτώσεις που αναμένει ο κλάδος είπε ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει για αυτούς καταστροφικά και «θα αρχίσουμε να μετράμε πόσοι θα φεύγουν, όχι πόσοι θα έρχονται». Σημείωσε ακόμη ότι παρόλο που τα περισσότερα πακέτα για τους επόμενους μήνες έχουν κλείσει, υπάρχει φόβος για ακυρώσεις. «Οι tour operators δεν θα ξέρουν πού θα κλείσουν οι τιμές και θα στραφούν σε άλλες αγορές», εξήγησε ο Σπύρος Λαγωνικάκος και καταλήγοντας επανέλαβε ότι «θα έπρεπε να πρυτανεύσει η λογική και όχι να παίρνονται αποφάσεις έτσι εν θερμώ, επειδή στον κλάδο μας είναι χαμηλό το ποσοστό ΦΠΑ -αν αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής θα πεθάνουμε εμείς αν κρατήσουμε τις ίδιες τιμές, δεν θα υπάρχουν ξενοδοχεία του χρόνου».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Εν τω μεταξύ με ανακοίνωσή του ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου αφού χαρακτηρίζει ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, τονίζει ακόμα ότι «θα σήμαινε ανακοπή της δυναμικής που εμφανίζει ο εισερχόμενος τουρισμός και για τα επόμενα έτη στη χώρα μας και παράλληλα την αναχαίτιση της τεράστιας συμβολής του τουριστικού κλάδου στον τομέα της απασχόλησης». Σημειώνει ακόμη πως «η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες οδηγεί σε μείωση της τουριστικής ζήτησης και κατά συνέπεια σε μείωση εσόδων για τις επιχειρήσεις και το κράτος». Ενώ τα τελευταία δύο χρόνια «η διατήρηση των συντελεστών ΦΠΑ τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση, σε επίπεδα ανάλογα των κύριων ανταγωνιστριών χωρών της Νότιας Ευρώπης, είχε ως αποτέλεσμα κατά την τελευταία διετία για τη χώρα μας την καταγραφή εντυπωσιακών μεγεθών τόσο στις αφίξεις εισερχόμενων τουριστών όσο και στα έσοδα».
Κλείνοντας, ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου εκτιμά ότι «σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν θα επιτρέψουν ένα τέτοιο καίριο πλήγμα στον τουρισμό και δεν θα ενδώσουν στην όποια αρνητική μεταβολή των συντελεστών του ΦΠΑ. Το αντίθετο θα σήμαινε την απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για τον τόπο μας, την πλήρη ανάσχεση κάθε τουριστικής επένδυσης και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Ν.Κ.