Κυριακή, 03 Μαϊος 2015 09:28

«Ελληνικό Πανόραμα» και «Lakonistas» σε αναζήτηση του DNA της Μονεμβασιάς

Γράφτηκε από την

Είναι το παλαιότερο ταξιδιωτικό περιοδικό. 19 χρόνια τώρα αποτυπώνει με ακρίβεια, καταγράφει με μεράκι και προτείνει ανεπιφύλακτα Ελλάδα. Η Πελοπόννησος; «Ένα μεγάλο, αγαπημένο και αστείρευτο κεφάλαιο».

Με χαρακτηριστική ευκολία ο Θεόφιλος Μπασγιουράκης και η Άννα Καλαϊτζή αφήνουν συχνά πυκνά τη βάση τους στη Θεσσαλονίκη για να ταξιδέψουν σε αυτό το κομμάτι της Ελλάδας «το οποίο είναι προικισμένο με τα πάντα σε βαθμό σκανδαλώδη. Η Πελοπόννησος προσφέρει τέλεια συμπυκνωμένη την Ελληνική εμπειρία και γι’ αυτό δεν υπάρχει, σχεδόν, τεύχος από το οποίο να απουσιάζει».

Στήνοντας το τρέχον, τεύχος της Άνοιξης, στο τραπέζι μπήκε ένας από τους πιο δημοφιλείς Ελληνικούς προορισμούς. Η Μονεμβασιά. Ζητούμενο μια άλλου τύπου παρουσίαση. Με ματιά πιο διεισδυτική που να διαπερνά την «τουριστική φυσιογνωμία και το προωθητικό περιτύλιγμα»,  επιχειρώντας να προσεγγίσει τον ίδιο το χαρακτήρα του τόπου.

Ήταν λογικό λοιπόν να μπει στο κάδρο το γνωστό ταξιδιωτικό blog της Λακωνίας, το lakonistas.gr. O Πάνος Παπαδολιάς, δημιουργός και βασική κινητήριος πίσω από τους Lakonistas ήταν ο άνθρωπος που με ρεπορτάζ και με το φακό του ανέλαβε το στοίχημα να φτιάξει το πορτραίτο της γνωστής Καστροπολιτείας. Πορτραίτο, όμως, όχι εξωτερικό. Μάλλον κάτι σαν ψυχογράφημα. «Αναζήτησα τα αόρατα νήματα που δένουν τον τόπο, τους ανθρώπους, την επιλογή τους να ζήσουν ή να ταξιδέψουν στη Μονεμβασιά. Ήταν ένα στοίχημα δύσκολο γιατί ως προορισμός είναι δημοφιλής και με κοινό….πολυσυλλεκτικό. Δεν θα βρεις πολλά κοινά μεταξύ των επισκεπτών της Μονεμβασιάς. Οι «προσκυνητές» της είναι απίστευτα διαφορετικοί. Υπάρχει όμως κάτι που τους ενώνει και το συνοψίζω στην επίδραση του τόπου σε αυτούς. Νιώθω τυχερός γιατί νομίζω πως το αφουγκράστηκα. Ή μάλλον μου το ψιθύρισε η ίδια η Μονεμβασιά».

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο σε αυτή τη συνέργεια ήταν και η παράλληλη οπτικοποίηση του θέματος μέσα από ένα σύντομο clip που δημιούργησε ο «Μανιάτης – Καλαματιανός» όπως δηλώνει ο ίδιος, σκηνοθέτης Τζαννέτος Κομηνέας. «Ήταν μια πολύ δημιουργική διαδικασία και εμπειρία. Αλλά και πρόκληση. Ο Πάνος Lakonista Παπαδολιάς αναζητούσε και ξεδίπλωνε μια «άλλη» Μονεμβασιά και ο φακός μου κινήθηκε πάνω στην κοινή γραμμή μιας πιο διαισθητικής ανάγνωσης. Το γεγονός ότι όλο αυτό έπρεπε να συμπυκνωθεί σε ένα clip το κατέστησε ακόμα πιο προκλητικό. Νομίζω πως το ζητούμενο επετεύχθη. Η κινούμενη εικόνα να κεντρίσει την προσοχή και ο θεατής να αναζητήσει στη συνέχεια το περιοδικό για μια πιο διεισδυτική προσέγγιση».

<>