Πέμπτη, 21 Μαϊος 2015 08:14

Ξεκίνησαν τα σεμινάρια μεσσηνιακής γαστρονομίας στην Costa Navarino

Ξεκίνησαν χθες το πρωί τα δωρεάν σεμινάρια μεσσηνιακής γαστρονομίας για τους επαγγελματίες της εστίασης που διοργανώνει το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη” σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, για 3η συνεχή χρονιά. Τα σεμινάρια θα γίνονται στο "Navarino Dunes" της Costa Navarino, ως και αύριο, με στόχο την ανάδειξη και καθιέρωση της μεσσηνιακής κουζίνας και την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων.

 

Ο Νίκος Μαλαπέτσας αναπληρωτής διευθυντής του "Elite City Resort" είπε στην "Ε" πως χθες έγινε αρχικά μια γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα, από το σεφ Πάρη Κωστόπουλο. Στην κουζίνα αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά της ντομάτας της χοντροκατσαρής, της σφέλας, ενώ ως βασικά στοιχεία της κουζίνας παρουσιάστηκαν και το λαλάγγι, το παστό. "Πρέπει να τα χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι στις κουζίνες αυτά τα υλικά, γιατί χαρακτηρίζουν την περιοχή μας και είναι αυτά που θα δώσουν μια εμπειρία ολοκληρωμένη στον επισκέπτη. Ο κ. Λαζάρου μας έδειξε ζωντανά πώς φτιάχνει τις γαρίδες, με αγνά ντόπια υλικά και αρωματικά, καθώς και λαυράκι. Εδειξε πώς με απλό τρόπο το κάθε υλικό μπορεί να μαγειρευτεί με μικρές παραλλαγές και να βγάλει διάφορα πιάτα" σημείωσε ο κ. Μαλαπέτσας προσθέτοντας πως χθες έλαβαν μέρος στα μαθήματα 25 - 30 άτομα από όλη τη Μεσσηνία, την Τριφυλία, τη Μάνη, την Καλαμάτα.

Με τη σειρά του ο Ανδρέας Ζαγάκος πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κατατημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος είπε πως είναι πολύ σημαντικό το ότι όλο και περισσότεροι επαγγελματίες και κυρίως νέοι άνθρωποι λαμβάνουν μέρος σε τέτοια σεμινάρια. "Υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς επαγγελματιών να εντρυφήσουν στην τοπική γαστρονομία και πρέπει να πούμε πως μια τέτοια τάση θα βοηθούσε να αναπτυχθεί και η τοπική παραγωγή. Στόχος είναι να φανεί ο χαρακτήρας της περιοχής και να αναδειχθεί μέσα από τα εξαιρετικά μας προϊόντα, τυροκομικά και κηπευτικά. Εχουμε είδη σε καλές τιμές και ποιότητα και η τοπική γαστρονομία έχει να κάνει κυρίως με αυτά τα στοιχεία, με τα παραδοσιακά, μεσσηνιακά προϊόντα. Στόχος μας είναι να έρθουμε σε επαφή εμείς οι εστιάτορες και οι ξενοδόχοι με τους μικροπαραγωγούς. Για παράδειγμα ψάχνουμε τη χοντροκατσαρή ντομάτα για να αναδείξουμε τη σαλάτα μας. Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή, να συναντηθούμε με τους παραγωγούς, να βάλουμε αγνά και ντόπια είδη στις κουζίνες" τόνισε ο κ. Ζαγάκος. 

Τους συμμετέχοντες καθοδηγούν σημαντικοί σεφ όπως ο Δημήτρης Μελεμενής, ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Γιώργος Παπαϊωάννου. Οι τρεις διακεκριμένοι σεφ παρουσιάζουν τοπικές μεσσηνιακές συνταγές, ενώ από το ΙΕΚ "Ορίζων", ο Πάρης Κωστόπουλος διευθυντής κουζίνας και γαστρονομικός σύμβουλος και ο Κωνσταντίνος Βενυχάκης, σεφ και καθηγητής μαγειρικής τέχνης προσφέρουν πρακτικές συμβουλές για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των μεσσηνιακών προϊόντων. Ο Μάνος Κεντικελένης head sommelier στο "Navarino Dunes" δίνει πληροφορίες για το κρασί και τη γαστρονομία.

Στο τέλος του σεμιναρίου όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Γ.Σαρ.