Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 08:33

Συνύπαρξη τουρισμού και αγροτικής παραγωγής το μοντέλο ανάπτυξης στη Μεσσηνία

Συνύπαρξη τουρισμού και αγροτικής παραγωγής το μοντέλο ανάπτυξης στη Μεσσηνία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί το 1ο Φόρουμ Τουρισμού για την Τριφυλία στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία, με θέμα «Τουριστική συνείδηση και δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής».

Επισημάνθηκαν τόσο οι δυνατότητες που έχει η περιοχή αλλά το κυριότερο πώς θα μπορέσει να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος προσελκύοντας επισκέπτες. Κάτι που απαιτεί ένα συνδυασμό πραγμάτων τόσο να τον προσεγγίσεις προβάλλοντας το προϊόν σου όσο και να μπορέσεις να τον εξυπηρετήσεις ώστε να μείνει ικανοποιημένος.

Το φόρουμ αυτό είναι το πρώτο για την περιοχή και όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές -την Ενωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας- στόχος είναι να έχει συνέχεια και διάρκεια.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο περιφερειακός προϊστάμενος του ΕΟΤ στην Τρίπολη Νικόλαος Σαρούκος, που σημείωσε ότι η περιοχή έχει αναπτύξει σωστά αντισώματα: "Η Τριφυλία έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί περισσότερο και πρέπει να προσπαθήσουν όλοι μαζί να κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός".

Η περιφερειακή σύμβουλος, αρμόδια για θέματα τουρισμού Αντωνία Μπούζα επισήμανε ότι ο τουρισμός σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς κρατιέται με σωστή στόχευση και προγραμματισμό, ενώ ανέφερε πως η Τριφυλία είναι κομβικό κομμάτι της Μεσσηνίας.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας τόνισε πως πρέπει να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα που προσδιορίζει την Τριφυλία. Η προσπάθεια αυτή -ανέφερε- θα είναι συνεχής και δεν θα σταματήσει, λέγοντας πως στην έκθεση «Ελλάδας Γεύση» που θα συμμετέχουν θα δοκιμάσουν και τα πρώτα βήματά τους. Για να κλείσει λέγοντας πως ξεκινά η αφύπνιση του γίγαντα που λέγεται Τριφυλία.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κώστας Αγγελόπουλος τόνισε: "Το φόρουμ επιδιώκει να ερευνήσει τα θέματα εκείνα που αποτελούν σημεία-κλειδιά για την αφύπνιση και προσαρμογή όλων των εμπλεκόμενων στην τουριστική βιομηχανία. Η Τριφυλία έχει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μπορεί να είναι τουριστικός προορισμός. Η Τριφυλία έχει παράδοση αιώνων στην παραγωγή υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Τα τοπικά μοναδικής ποιότητας κρασιά της έχουν την υπογραφή οινοπαραγωγών με εμπειρία και αγάπη για το ευλογημένο αυτό προϊόν. Τα άριστης ποιότητας κηπευτικά, τα φρέσκα ψάρια των πεντακάθαρων θαλασσών μας, τα νόστιμα καρπούζια της Τριφυλίας, δημιουργούν πιάτα με απαράμιλλες γεύσεις. Γι' αυτό είμαστε όλοι εδώ σήμερα σε μια συλλογική προσπάθεια: Να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να ασκήσουμε τις κατάλληλες πολιτικές για να τις εξαλείψουμε. Να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες στο δήμο μας. Να αυξήσουμε το εισόδημά μας ως επιχειρήσεις. Να αναδείξουμε όλες τις ευκαιρίες που θα έχει η επιστροφή και επίσκεψη στον τόπο μας. Ολοι μαζί πρέπει να ενισχύσουμε τη θετική εικόνα της Τριφυλίας, να αποκτήσουμε επαγγελματισμό, να αλλάξουμε νοοτροπία, να είμαστε ανοικτοί και δεκτικοί στις προκλήσεις της τουριστικής αγοράς. Διαθέτουμε το κλίμα που μπορεί να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Η Τριφυλία μπορεί να αναπτύξει περιηγητικό τουρισμό στη φύση και την ύπαιθρο (καταρράκτες Νέδας, Αρκαδικός ποταμός, καταρράκτες Βάλτας), πολιτιστικό (διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, μουσικές συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις), εκπαιδευτικό (αρχαιολογικός χώρος Περιστεριάς, θολωτοί τάφοι Τραγάνας), θαλάσσιο (υποβρύχιο ψάρεμα, αναρρίχηση στη Νήσο Πρώτη, windsurfing στο Λαγκούβαρδο), προσκυνηματικό (Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου και Αγ. Χαραλάμπους Φιλιατρών) και παραθεριστικό τουρισμό. Η Costa Navarino κατέστησε τη Δυτική Μεσσηνία διεθνή τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών, μπήκε στους τουριστικούς χάρτες, ας το εκμεταλλευτούμε".

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τους κεντρικούς ομιλητές: Ο Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος διευθυντής της Σχολής Τουρισμού Καλαμάτας αναφέρθηκε στο θέμα "Διαχείριση παραπόνων πελατών. Για ποιους λόγους χάνουμε πελάτες και πώς θα τους ξανακερδίσουμε".

Ο δρ. Δημήτριος Πετρόπουλος αναπληρωτής καθηγητής Γεωργικής Οικονομίας ΤΕΙ Πελοποννήσου αναφέρθηκε στην συνύπαρξη αγροτικού και τουριστικού προϊόντος. Ο Βασίλειος Πουλόπουλος δρ. μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής μίλησε για το θέμα "Τεχνολογία - τουρισμός, το αύριο είναι εδώ". Τέλος ο Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκης σύμβουλος σε θέματα Επικοινωνίας - συγγραφέας ανέπτυξε το θέμα "Πελάτης, ποιος είναι και πώς θα τον κερδίσω" που καταχειροκροτήθηκε για τον άμεσο λόγο του.

Στο τέλος της εκδήλωσης παρέμβαση έκαναν ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αναφερόμενος στις προσπάθειες της Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού και ο Ανδρέας Ζαγάκος από τη Σχολή Τουρισμού Καλαμάτας. Επίσης τοποθετήθηκαν και απηύθυναν ερωτήσεις αρκετοί άνθρωποι του τουρισμού. Στο τέλος όλοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να γευτούν τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Κ.Μπ.