Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016 08:34

Προχωρούν οι διαδικασίες για ανάδειξη του Παμίσου 

Προχωρούν από το υπουργείο Υποδομών οι διαδικασίες για τις μελέτες διευθέτησης και ανάδειξης του Παμίσου, από τις εκβολές του μέχρι τη γέφυρα του δρόμου Ασπροχώματος - Μεσσήνης και έως το φράγμα του Αρι, η οριοθέτηση.

Με απόφαση του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, εγκρίθηκαν η προκήρυξη και τα τεύχη δημοπράτησης, με προεκτιμώμενη αμοιβή 2.709.116,85 ευρώ για τις μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Παμίσου από φράγμα Αρι - Μεσσήνη - εκβολές στη θάλασσα και μελέτες περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας.

Με την απόφαση εξουσιοδοτείται ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών Εγγειοβελτιωτικών Εργων του υπουργείου να αποστείλει περίληψη της προκήρυξης του ανοιχτού διαγωνισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., στον ελληνικό Τύπο και στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ. Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι το έργο έχει χαρακτηριστεί ως μεγάλο και σύνθετο ειδικό έργο εθνικού επιπέδου.

Επίσης, αναφέρεται ότι «θεωρείται σκόπιμο να βελτιωθεί ο υφιστάμενος κυματοθραύστης για την προστασία της περιοχής της εκβολής του ποταμού και να κατασκευαστεί πεζογέφυρα που να ενώνει τη δυτική όχθη της Καλαμάτας με την ανατολική όχθη της Μεσσήνης. Το παραπάνω έργο θα συνδέσει άμεσα την πόλη της Μεσσήνης με την πόλη της Καλαμάτας και είναι διαδημοτικό έργο μεγάλης σημασίας. Θεωρείται σκόπιμο να μελετηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και περιβαλλοντικής αξιοποίησης της εκβολής του αντιπλημμυρικού αύλακα στο Κουλντούκι Μπούκας Μεσσήνης (προστασία των ακτών κ.λπ.). Επίσης, η μελέτη περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του ρέματος Μπούκας και των συμβαλλόντων σε αυτό ρεμάτων, τα οποία διασχίζουν τον κάμπο της Μεσσήνης από τα όρια του οικισμού Μεσσήνης μέχρι τις εκβολές στο Κουλντούκι, συνολικού μήκους 10 χλμ. Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης, πρόκειται να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μελετών για τη διευθέτηση, οριοθέτηση του Παμίσου ποταμού στη Μεσσήνη από το φράγμα Αρι μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα, μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων. Επίσης, θα μελετηθεί η περιβαλλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής των εκβολών του Παμίσου ποταμού και η παρόχθια ζώνη από τις εκβολές μέχρι την περιοχή της γέφυρας Καλαμάτας - Μεσσήνης, δηλαδή σε μήκος 3,5 περίπου χιλιομέτρων.