Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2017 07:55

Απομακρύνεται η παραλιακή χάραξη για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να παραδοθεί από το υπουργείο Υποδομών, για ενημέρωση στις δημοτικές αρχές Καλαμάτας και Μεσσήνης, η μελέτη για τον υφιστάμενο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Η οποία είναι και η επικρατέστερη να επιλεγεί για λόγους κόστους.

Η επίσημη διαβούλευση για τις προτάσεις της μελέτης (τώρα είναι αναγνωριστική σε επίπεδο προμελέτης) αναμένεται να υλοποιηθεί κατά τη διαδικασία γνωμοδότησης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Τότε θα γίνει η συζήτηση και τα Δημοτικά Συμβούλια, μαζί με φορείς και πολίτες, θα εκφράσουν τις απόψεις, τις παρατηρήσεις και τις αντιρρήσεις τους.

Στόχος του υπουργείου είναι οι σχετικές διαδικασίες να προχωρήσουν γρήγορα, η γνωμοδότηση κι η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων να γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς καθυστέρηση, αλλά και χωρίς να ακυρώνεται η δυνατότητα της δημόσιας διαβούλευσης.

Προχθές Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο υπουργείο βρέθηκε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο οποίος είχε συζητήσεις με υπηρεσιακά στελέχη για την πρόταση - αίτημα που έχει υποβάλει ο δήμος, για τη διάνοιξη κάθετων δρόμων προς την παραλία.

Πηγές του υπουργείου Υποδομών δηλώνουν την πρόθεση πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων να προχωρήσει η μελέτη του συγκεκριμένου έργου, με την προοπτική να ολοκληρωθεί και να αναζητηθούν χρήματα από ευρωπαϊκή και κάθε άλλη πηγή, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί το έργο.

Από το υπουργείο ξεκαθαρίζουν πως σε σχέση με την παραλιακή χάραξη, πρόκειται για δύο διαφορετικά έργα, για τα οποία δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Το υπουργείο εκτιμά ότι η εξεύρεση χρημάτων για την παραλιακή χάραξη είναι αδύνατη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η μελέτη του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος που συντάσσει ο "Μορέας", μετά την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, προβλέπει ριζική βελτίωση του δρόμου σε όλο του το μήκος, με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η "Ε", η μελέτη προτείνει τετράιχνο δρόμο με παράδρομους σε όλο το μήκος και αρχή της παράκαμψης της Μεσσήνης από το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Η αρχή του έργου προβλέπεται στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας, μεταξύ του κόμβου της Διασποράς και της υπερυψωμένης γέφυρας του τρένου, ενώ η σημερινή ευθεία Ασπρόχωμα - Μεσσήνη θα είναι το ρεύμα προς Μεσσήνη και Ριζόμυλο και για το ρεύμα προς Καλαμάτα θα φτιαχθεί καινούργιος δίιχνος δρόμος κάτω από τη γραμμή.

 

Γ.Σ.