Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011 23:59

Δρόμος Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη: Στόχος η ολοκλήρωση μελετών μέσα στο 2012

Γράφτηκε από την

Στα περιβαλλοντικά έχουν φθάσει οι μελέτες του υπουργείου Υποδομών για το δρόμο Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, με την προοπτική να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν μέσα στο 2012. Στόχος είναι ώριμο πλέον το σημαντικό αυτό έργο, το πιο σημαντικό στην εσωτερική οδοποιία της Μεσσηνίας, να διεκδικήσει την ένταξή του στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου θα ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ και δεν αποκλείεται να φθάσει και τα 150 εκ. ευρώ με τις απαλλοτριώσεις και τα μεγάλα τεχνικά που θα απαιτηθούν. Σύμφωνα με τη λύση που έχει επιλεγεί, προβλέπονται παρακάμψεις όλων των οικισμών και νέα χάραξη στο τμήμα από την αρχή του, από την πλευρά της Πύλου προς το Χανδρινού. Στο Πύλος - Μεθώνη ουσιαστικά προτείνεται βελτίωση με διαπλατύνσεις του υφιστάμενου δρόμου.

Με βάση πληροφορίες μας από τη ΔΜΕΟ (Διεύθυνση Μελετών Εργων Οδοποιίας) του υπουργείου, έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη που επελέγη μεταξύ διαφόρων εναλλακτικών λύσεων και προχωρούν σε οριστική μελέτη. Για το Ριζόμυλος - Πύλος επελέγη η πιο ακριβή λύση με νέες χαράξεις, που είναι καλύτερη περιβαλλοντικά και τεχνικά. Το έργο προβλέπει και δύο ανισόπεδους κόμβους πριν την Πύλο στη σύνδεση με την εθνική οδό που έρχεται από την Κυπαρισσία (την ενιαία παράκαμψη Πύλου - Γιάλοβας) και 2,5 χιλιόμετρα νότια της υφιστάμενης διασταύρωσης του Ριζόμυλου, προς το Πεταλίδι, όπου ο δρόμος θα συναντηθεί με το νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος και το δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη. Από τη ΔΜΕΟ μας βεβαίωσαν ότι στη μελέτη του έργου δεν εξετάζεται η παράκαμψη της Πύλου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να σταλεί η περιβαλλοντική μελέτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για να ενημερωθεί μαζί με τους τοπικούς φορείς και να γνωμοδοτήσει. Παράλληλα, πρόκειται να ξεκινήσουν γεωτεχνικές έρευνες με γεωτρύπανα σε περιοχές όπου προβλέπονται γέφυρες και ορύγματα.

Ο δρόμος θα παρακάμπτει βόρεια το Χανδρινού και το Σουληνάρι, θα περνάει μεταξύ Καζάρμας και Χαραυγής και θα καταλήγει νότια από την Καρποφόρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, μετά το Σουληνάρι και για 2,5 χιλιόμετρα ακολουθεί την υφιστάμενη οδό την οποία βελτιώνει και για 2 χλμ. μετά την Καζάρμα κινείται στην πορεία της υφιστάμενης οδού. Ισόπεδες διαβάσεις θα υπάρχουν προς Μπαλοδημέικα και Κυνηγού, προς Στενωσιά, προς Χανδρινού και πηγές Κουμπέ, προς Σουληνάρι, προς Μεσοπόταμο, προς Καζάρμα και Χαραυγή, προς Νερόμυλο και προς Ριζόμυλο. Προβλέπονται 6 γέφυρες εκ των οποίων 3 μεγάλες (η πιο μεγάλη 190 μέτρων προβλέπεται για την προστασία του παλιού υδραγωγείου Νιόκαστρου Πύλου) και 4 κάτω διαβάσεις.

Για το Πύλος - Μεθώνη η χάραξη ακολουθεί την υφιστάμενη οδό στο μεγαλύτερο μήκος της, την οποία βελτιώνει οριζοντιογραφικά και μηκοτομικά. Στο ρέμα της Μεθώνης προτείνεται η διαπλάτυνση να γίνει μονόπλευρα, ώστε το νέο έργο να μην εμπλακεί με το ρέμα. Ισόπεδοι κόμβοι θα υπάρχουν προς Μεσοχώρι, προς Καινούργιο Χωριό και Βαράκες και προς Φοινικούντα.