Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2011 20:36

Υδροδότηση Γιάλοβας και Πύλου από το Ελαιόφυτο

Γράφτηκε από τον

Ενα από τα πιο σημαντικά έργα του Δήμου Πύλου - Νέστορος, που πρόκειται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, είναι το εξωτερικό υδραγωγείο του τέως Δήμου Πύλου, το έργο υδροδότησης της Γιάλοβας και της Πύλου από το Ελαιόφυτο, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ. Το βράδυ της Τετάρτης το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δεν πρόλαβε να ασχοληθεί με τη γνωμοδότηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το συγκεκριμένο έργο, λόγω του προχωρημένου της ώρας, όμως, αναμένεται να είναι από τα πρώτα της επόμενης συνεδρίασης. Την ανάγκη αυτή επισημαίνουν οι δημοτικοί παράγοντες, καθώς το έργο είναι ώριμο και το μόνο που απομένει για να ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ, είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.
Είναι έργο που είχε προετοιμάσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία το είχε εντάξει στις οριζόντιες δράσεις του "Θησέα", αλλά δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει.
«Είναι από τα πιο σημαντικά έργα για το δήμο και την περιοχή μας», είπε ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος και σημείωσε: «Είναι επαρκείς οι ποσότητες και καλής ποιότητας το νερό, όπως έδειξαν και οι μετρήσεις από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θα καλύψει όλη την περιοχή, τη Γιάλοβα, την πόλη της Πύλου και τη νέα μονάδα της ΠΟΤΑ στην περιοχή. Είναι ώριμο έργο, έτοιμο για ένταξη και κατασκευαστικά εύκολο».
Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης παρατήρησε πως «είναι σημαντικό έργο - χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης σε μια περιοχή που αναπτύσσεται τουριστικά. Πρέπει να ενταχθεί και να υλοποιηθεί άμεσα». Επεσήμανε πως «είναι πανέτοιμο, εκκρεμεί μόνο η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων».
Το έργο προβλέπει ενεργοποίηση - εξοπλισμό υφιστάμενης γεώτρησης, την ανόρυξη νέας γεώτρησης, την κατασκευή δεξαμενής στο Ελαιόφυτο και του εξωτερικού δικτύου που θα μεταφέρει το νερό στη Γιάλοβα και την Πύλο, μήκους 11.295 μέτρων. Με 12ωρη λειτουργία υπολογίζεται οι δύο γεωτρήσεις να δίνουν 1.440 κυβικά νερό την ημέρα, ενώ η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση στην Πύλο την περίοδο της θερινής αιχμής εκτιμάται σε 1.434 κυβικά από τις καταγεγραμμένες καταναλώσεις.


NEWSLETTER