Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 20:39

Ιόνια Οδός δεν υπάρχει χωρίς Καλαμάτα και Κακαβιά

Ιόνια Οδός δεν υπάρχει χωρίς Καλαμάτα και Κακαβιά

Κάποτε, κατά τον αρχικό σχεδιασμό, μιλούσαμε για τον Δυτικό Οδικό Αξονα της Ελλάδας ο οποίος είχε ονομαστεί Ιόνια Οδός. Θα εκτεινόταν από την Καλαμάτα μέχρι την Κακαβιά, και για να τον διανύσεις θα ήθελες 4,5 ώρες. 

Κάποια στιγμή για λόγους σκοπιμότητας -ας μην ασχοληθούμε τώρα με αυτό- «έσπασαν» τον δρόμο στα δύο: Ως Ιόνια Οδός παρέμεινε ο δρόμος Αντίρριο - Γιάννενα (πάει η Κακαβιά) ενώ το νότιο κομμάτι Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα (μαζί με το Ελευσίνα - Πάτρα) ονομάστηκε Ολυμπία Οδός. 

Η νέα Ιόνια Οδός εγκαινιάστηκε και επίσημα χθες από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο οποίος μέσα στα αρκετά βαρύγδουπα θυμήθηκε και το δρόμο Γιάννενα - Κακαβιά. Σκόπιμα βέβαια δεν είπε τίποτα για την Ολυμπία Οδό, όπου αφού τελείωσε το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα έχουν μείνει να καρκινοβατούν τα διάφορα κομμάτια του Πάτρα - Πύργος με κυρίαρχο εργολάβο τον Καλογρίτσα, ενώ τον υπόλοιπο δρόμο μέχρι Τσακώνα -αν κάποτε γίνει- τον στενεύουν, αν κρίνει κανείς από τις πρόσφατες διαρροές του υπουργείου Υποδομών.

Αυτή είναι συνοπτικά η εικόνα της πρώην Ιόνιας. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την τελική τύχη του αρχικώς σχεδιασμένου δρόμου, καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια πολιτικά χέρια θα πέσει. 

Αν όμως θέλετε να δείτε την ευρωπαϊκή διάσταση του δρόμου που πολλοί αρέσκονται να μας θυμίζουν, σας λέμε ότι αποτελεί μέρος του γνωστού Αδριατικού Διαδρόμου, που αν κάποτε ολοκληρωθεί θα πηγαίνεις από την Καλαμάτα στη Λιουμπλιάνα σε 12 ώρες και θα βρίσκεσαι σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική Ευρώπη.

Ας τα δούμε λοιπόν έτσι τα πράγματα, για να βγάλει ο καθένας το συμπέρασμά του για το τι ρόλο μπορεί να παίξει μια μεγάλη οδική αρτηρία. 

Πάντως, Ιόνια Οδός θα υπάρχει όταν θα μπορούμε να κάνουμε 4,5 ώρες το Καλαμάτα - Κακαβιά. 

Χωρίς Καλαμάτα και Κακαβιά, η Ιόνια Οδός δεν θα είναι ολοκληρωμένη - και ας κόβουν οι πρωθυπουργοί όσες κορδέλες θέλουν. Μαζί κόβουν και τις ελπίδες μας για πραγματική ευρωπαϊκή ανάπτυξη.