Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 08:43

Ανάδοχο το 2020 “βλέπει” ο Δέδες για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη

Γράφτηκε από την
Ανάδοχο το 2020 “βλέπει” ο Δέδες για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη

 

 

Δημοπρατείται μέσα στις επόμενες μέρες, με προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, το έργο κατασκευής/αναβάθμισης της εθνικής οδού Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, συνολικού μήκους 50 χιλιομέτρων, το οποίο θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο οποίος υποστήριξε ότι στις αρχές του 2020 θα υπάρξει ανάδοχος και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους υπολογίζεται η έναρξη κατασκευής του έργου. Χρονοδιαγράμματα τα οποία κατά την άποψή μας είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να τηρηθούν.

Σε δηλώσεις του ο γ.γ. επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της “Ε” ότι την κατασκευή - συντήρηση - λειτουργία του έργου θα την αναλάβει ο ιδιώτης για το χρονικό διάστημα των 30 ετών που ορίζει η σύμβαση (4 χρόνια η κατασκευή όλου του δρόμου μέχρι τη Μεθώνη και 26 χρόνια η συντήρηση).

Αρχικά ο κ. Δέδες επιβεβαίωσε ότι εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ), την περασμένη Παρασκευή υπό την προεδρία του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, η ένταξη του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη στο σύστημα συμπράξεων του Νόμου 3389/2005, προκειμένου να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί με αυτή τη διαδικασία. Ανέφερε ότι “η έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής συνιστά καθοριστικό βήμα στην πορεία υλοποίησης αυτού του στρατηγικής σημασίας έργου, που επί δεκαετίες περίμενε η Μεσσηνία, αλλά και ολόκληρη η Πελοπόννησος” - και σημείωσε:

"Μένοντας συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε εξαγγείλει το προηγούμενο διάστημα στις συναντήσεις μας με φορείς και πολίτες της Μεσσηνίας, προχωράμε μεθοδικά στα βήματα που εξασφαλίζουν την πραγματοποίηση του πιο σημαντικού οδικού άξονα της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. Του δρόμου που θα συνδέσει την Καλαμάτα και το αεροδρόμιό της με την ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας, αλλά ταυτόχρονα θα ενώσει και τους δύο διευρωπαϊκούς άξονες της Πελοποννήσου, τον Μορέα και την Ολυμπία Οδό”.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μετά την ολοκλήρωση των 3 φάσεων των διαγωνιστικών διαδικασιών που προβλέπονται από το συγκεκριμένο σύστημα συμπράξεων, στις αρχές του 2020 θα υπάρξει ανάδοχος και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους υπολογίζεται η έναρξη κατασκευής του έργου, αφού πρώτα θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

Ο γ.γ. Υποδομών εξήγησε ότι ο δρόμος θα ανήκει στο Δημόσιο, το οποίο διατηρεί τον ισχυρό ρυθμιστικό και εποπτικό του ρόλο. Δεν θα έχει διόδια, και την κατασκευή - συντήρηση -  λειτουργία του θα την αναλάβει ο ιδιώτης για το χρονικό διάστημα που ορίζει η σύμβαση (4 + 26 χρόνια). Ο συνολικός προϋπολογισμός κατασκευής του έργου εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ: 180 το κόστος κατασκευής και 20 οι απαλλοτριώσεις.

Ο κ. Δέδες ανέφερε ότι “κεντρική πολιτική στόχευση της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με βάση τις κεντρικές κατευθύνσεις του υπουργού Χρ. Σπίρτζη, υπήρξε από την αρχή της θητείας μας η ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και ταυτόχρονα το “κλείσιμο” του οδικού δακτυλίου της Πελοποννήσου. Σε αυτή την πολιτική μας στόχευση εντάσσεται η κατασκευή του άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη”.

Παρατήρησε ακόμη ότι “μετά την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων του Μορέα και της Ολυμπίας Οδού, την επικείμενη έναρξη κατασκευής του  Πάτρα - Πύργος, τη δρομολόγηση του άξονα Καλό Νερό - Τσακώνα που ακολουθεί, διαμορφώνουμε το δίκτυο οδικών υποδομών που φέρει την Πελοπόννησο να πλεονεκτεί στρατηγικά πλέον, συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες της χώρας, και ενδυναμώνει δραστικά τις προοπτικές της στο εμπόριο και τις μεταφορές, στον τουρισμό, τις επικοινωνίες και στην τοπική της οικονομία”.


NEWSLETTER