Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 08:45

Αντιπλημμυρικό στη Μάνη από το 2016 ακόμα παίρνει παρατάσεις

Γράφτηκε από τον

 

 

Μνημείο παθογένειας στην υλοποίηση των δημοσίων έργων αποτελεί έργο με αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε χωριά της Μάνης, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Για το έργο αυτό με αρχική προθεσμία εκτέλεσης 2 μήνες, που έπρεπε να τελειώσει στις 31 Μαΐου 2016, δόθηκε μια ακόμα παράταση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου έως τις 20 Ιουλίου, ενώ έγινε αποδεκτή η ένσταση του αναδόχου και δεν οριστικοποιήθηκε η έκπτωσή του. Επιπλέον για το έργο αυτό με σύμβαση ύψους 55.000 ευρώ έχει εγκριθεί και συμπληρωματική σύμβαση, ποσού κάτι παραπάνω από 27.000 ευρώ.

Πρόκειται για αντιπλημμυρικά έργα στις Τ.Κ. Καρυοβουνίου - Μηλιάς - Καστανέας - Κέντρου Δυτικής Μάνης, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ με ανάδοχο την εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ Τεχνική (της οικογένειας Τατούλη, με έκπτωση 45% .

Στην τελευταία της συνεδρίαση, την περασμένη εβδομάδα, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε:

1) Την αποδοχή της ένστασης του αναδόχου «Β. Τατούλης & Σία Ο.Ε. - ΚΑΣΤΑΤ Τεχνική» κατά της απόφασης του προϊσταμένου Τ.∆.Π. της ∆.Τ.Ε./Π.Ε. Μεσσηνίας περί έκπτωσης του αναδόχου.

2) Την μη οριστικοποίηση της έκπτωσης του αναδόχου, και

3) Τη χορήγηση της παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου έως 20-7-2019, για την εκτέλεση των υπολειπομένων εργασιών του ίδιου έργου.

Σύμφωνα με στοιχεία της εισήγησης, ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος στις 13 Δεκεμβρίου 2018, γιατί δεν προχώρησε στις απαιτούμενες εργασίες που του τέθηκαν με την ειδική πρόσκληση στις 30 Οκτωβρίου 2018. Υπέβαλε ένσταση για την οποία αρχικά η υπηρεσία εισηγήθηκε την απόρριψή της, αλλά στο Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας πήρε 14 μέρες αναβολή. Ενδιάμεσα η υπηρεσία δήλωσε ότι “από αυτοψία στο έργο του θέματος την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 διεπίστωσε ότι ο ανάδοχος έχει σημειώσει πρόοδο εργασιών και συγκεκριμένα έχει αρχίσει και μεταφέρει τσιμεντοσωλήνες επί τόπου του έργου για να κατασκευάσει τον σωληνωτό αγωγό στην θέση τομής του δρόμου, διαβεβαίωσε δε την υπηρεσία μας μέσω του αντικλήτου του ότι προτίθεται να προχωρήσει την εκτέλεση των εργασιών του έργου”.

Τελικά η υπηρεσία άλλαξε την εισήγηση, αποδέχθηκε την ένσταση, δεν οριστικοποίησε την έκπτωση και πρότεινε νέα παράταση έως τις 20 Ιουλίου. Αυτά αποδέχθηκαν το Τεχνικό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή.

Πάντως, στην εισήγηση της υπηρεσίας, όσον αφορά το έργο σημειώνεται: “Εχει εκτελεστεί ποσοστό 37% περίπου του αρχικού συμβατικού αντικείμενου και 7% περίπου της 1ης Σ.Σ. Εχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής τοίχου αντιστήριξης στην Τ.Κ. Μηλέας, τα τεχνικά έργα προστασίας του ρέματος Καρυοβουνίου, έργα προστασίας της επαρχιακής οδού στην περιοχή της Τ.Κ. Καστανέας, καθώς και ο έκτακτος, επιβεβλημένος, καθαρισμός της κοίτης του χειμάρρου Ποταμέα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης. Υπολείπονται οι εργασίες στην περιοχή του οικισμού Κέντρο, όπου θα κατασκευασθούν δύο σωληνωτοί οχετοί Φ120 με τα συνοδά έργα εισόδου και εξόδου, λοιπά τεχνικά έργα στην περιοχή των Γαϊτσών , καθώς και η κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο ρέμα ∆ράκος στη Στούπα Δυτικής Μανής (αφορά το τελευταίο, εργασίες της 1ης Σ.Σ.)”.

Γ.Σ.

(Φωτογραφία αρχείου)