Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 08:27

Κινητικότητα για το δρόμο Καλαμάτα - Καρδαμύλη - Οίτυλο

Γράφτηκε από τον
Κινητικότητα για το δρόμο Καλαμάτα - Καρδαμύλη - Οίτυλο

 

Μετά από 4 χρόνια, επιτέλους κάτι κινείται για τη μελέτη βελτίωσης της 1ης επαρχιακής οδού Καλαμάτα - Καρδαμύλη - Οίτυλο και παράκαμψης οικισμών, προεκτιμώμενης αμοιβής 2.530.195 ευρώ, την οποία προκήρυξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μιλάμε δε για μελέτη και μάλιστα προκαταρκτική, γιατί για το έργο πρέπει να περιμένουμε χρόνια.

Με τη μελέτη αυτή η απερχόμενη περιφερειακή αρχή ξεκίνησε από την αρχή τις μελετητικές διαδικασίες της 1ης επαρχιακής οδού, του κεντρικού επαρχιακού δρόμου της Μάνης, στοχεύοντας να ακυρώσει όλες τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις που είχαν εξασφαλιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων και για την παράκαμψη Κάμπου – Σταυροπηγίου. Εκτιμάται ότι αν η νέα περιφερειακή αρχή ακολουθήσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, ουσιαστικό έργο βελτίωσης του επαρχιακού δρόμου της Μάνης θα μπορεί να δημοπρατηθεί μετά από 3 και πλέον χρόνια. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι για το έργο αυτό της Μεσσηνίας δεν θα αξιοποιηθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ειδικότερα, μόλις φέτος στις 9 Αυγούστου η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το 1ο πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης του συγκεκριμένου έργου, ενώ τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για την ανάθεση είχαν εγκριθεί τον Ιούνιο του 2015. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου είχε εγκριθεί η σύσταση της επιτροπής διαγωνισμού και τον Ιούνιο του 2017 εγκρίθηκε το πρακτικό της επιτροπής για τη συμμετοχή 28 συμπράξεων μελετητικών γραφείων.

Οι διαδικασίες καθυστέρησαν, λόγω και της μεγάλης συμμετοχής ενδιαφερόμενων μελετητών και μιας ένστασης που υποβλήθηκε και απορρίφθηκε.

Με την πρόσφατη απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και την ανάθεση της σύμβασης εκπόνησης 3 προκαταρκτικών μελετών στα αντίστοιχα διαγωνιζόμενα σχήματα, κατά σειρά βαθμολογίας: 1) ADT Ωμέγα Σύμβουλοι Μηχανικοί - Εμβέλεια Σύμβουλοι Γεωτεχνικοί Μηχανικοί Ανώνυμη Εταιρεία - Γεώργιος Προσγολίτης του Κωνσταντίνου. 2) Plas Ι. Καρανίκας - Α. Φραντζεσκάκης και Συνεργάτες Α.Ε. - Γενική Μελετών Ετερόρρυθμη Εταιρεία “Ιστρια” - Κ.Π. Αποστολίδης και Σία Ε.Ε. - ΙΘ. Παπαγρηγοράκης και Συνεργάτες ΕΠΕ - Παρασκευή Ναλμπάντη του Προδρόμου. 3) Obermeyer Ελλάς ΕΠΕ Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ - Obermeyer Planen+Beraten Gmbh - Γ. Σεκαράς και Συνεργάτες Ε.Ε. “Κόσμος Μελετητική” - Ι. Κονίδας - Ε. Κορδονούρης Ε.Ε. “Γεωδιάσταση Σύμβουλοι Μηχανικοί” - Φ. Τηλέλης και Σία ΕΕ “Αλφα Μελετητική” - Θεόδωρος Μαυρογεώργης του Γερασίμου - Βασίλειος Περλερός του Κωνσταντίνου - Γεώργιος Παπανικολάου του Δημοσθένη - Αχιλλέα.

Γ.Σ.


NEWSLETTER