Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 09:27

Ανοίγει ο δρόμος για επέκταση του αεροδρομίου Καλαμάτας - Απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση

Ανοίγει ο δρόμος για επέκταση του αεροδρομίου Καλαμάτας - Απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση

 

Ανοίγει, επιτέλους, ο δρόμος για την επέκταση του διεθνούς αεροδρομίου Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

Με απόφασή του ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης ενέκρινε την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων που απαιτούνται για το έργο επέκτασης των εγκαταστάσεων του Αερολιμένα Καλαμάτας, σε έκταση 49,7 στρεμμάτων, με δεσμευμένη δαπάνη 500.000 ευρώ.

Οπως επισημαίνεται, η απαλλοτρίωση γίνεται με σκοπό “την επέκταση των χώρων στάθμευσης αεροσκαφών, την επέκταση του κτηρίου του αεροσταθμού και του περιβάλλοντα χώρου αυτού, τη μετακίνηση του πάρκου καυσίμων και την ανάπτυξη βοηθητικών και λοιπών ζωτικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, συνολικού εμβαδού 49.702,22 τ.μ.”.

Η έκταση που απαλλοτριώνεται εικονίζεται σε κτηματολογικό διάγραμμα και σε αντίστοιχο κτηματολογικό πίνακα, τα οποία συντάχθηκαν, θεωρήθηκαν και εγκρίθηκαν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Η απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ του Δημοσίου και με δαπάνες αυτού. Η προκαλούμενη δαπάνη, ποσού 500.000 ευρώ, θα βαρύνει τη ΣΑΕ 171 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η συγκεκριμένη απαλλοτρίωση υπάγεται στις διατάξεις του νόμου που “με ειδική απόφαση του αρμοδίου δικαστηρίου επιτρέπεται η άμεση παράδοση των απαλλοτριούμενων ακινήτων με την παρούσα απόφαση και η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης”. Για την υπαγωγή αυτή είχε εξουσιοδοτηθεί ο υπουργός Υποδομών με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α΄26/15-2-2019.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 19 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με θέμα “Η επίδραση των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες: Το παράδειγμα της Costa Navarino”, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί την παραχώρηση του αεροδρομίου “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” σε ιδιώτη, με δημοπρασία που θα αφορά μόνο αυτό.

Γ.Σ.