Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 08:44

Εφτασε επίσημα η ΜΠΕ για Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από την
Εφτασε επίσημα η ΜΠΕ για Καλαμάτα - Ριζόμυλος

 

 

Εφτασε στο Δήμο Καλαμάτας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο του οδικού άξονα νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος.

Οπως ενημέρωσε ο δήμος, άμεσα κινείται η διαδικασία γνωστοποίησης στα αρμόδια συλλογικά του όργανα.

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στο φάκελο, ως φορέας του έργου ορίζεται η ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ/ΠΕ&ΒΕ του υπουργείου Υποδομών. Ημερομηνία έναρξης και λήξης της δημόσιας διαβούλευσης: από 13-03 έως 20-05. Ημερομηνία έναρξης και λήξης της προθεσμίας για την κατάθεση των απόψεων του ενδιαφερόμενου κοινού: από 13-03 έως 6-05. Αρμόδια για το έργο περιβαλλοντική αρχή: υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Γεν. Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής - Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης - Τμήμα Γ’.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και θα εκφράσει άποψη επί της ΜΠΕ. Ηδη ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος έχει δώσει εντολή η μελέτη να αποσταλεί ηλεκτρονικά στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ., προκειμένου να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να ενημερωθούν, ενώ θα υπάρξει και συζήτηση σε επίπεδο Διαπαραταξιακής.

 

ΤΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

«Η παρούσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αφορά την πραγματοποίηση εργασιών βελτίωσης και τη λειτουργία του υφιστάμενου οδικού δικτύου της εθνικής οδού στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, συνολικού μήκους περίπου 16,4 χλμ. Η αρχή του έργου βρίσκεται σε υφιστάμενο ισόπεδο κόμβο στην περιοχή της εξόδου από την πόλη της Καλαμάτας (συμβολή των οδών Αθηνών και Ηρώων Πολυτεχνείου - κόμβος Ζαφείρη στο Ασπρόχωμα) και το τέλος του συνδέεται με την εγκεκριμένη μελέτη του επόμενου οδικού τμήματος Ριζόμυλος - Πύλος (300 μέτρα νότια του οικισμού της Βελίκας και 1,3 χλμ. νοτιοανατολικά του οικισμού του Ριζόμυλου).

Η συνολική δαπάνη του έργου υπολογίζεται σε 55 εκ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο οδικό έργο 16.375 μέτρων, χωρίζεται σε 4 υποτμήματα:

1) Υποτμήμα Ι (Καλαμάτα - Ασπρόχωμα):

α) Καλαμάτα - Αρις ποταμός: 853 μέτρα, πλάτος 7 μέτρα, 2 λωρίδες αστικού τύπου με πεζοδρόμια, ταχύτητα 50 χιλιόμετρα. β) Αρις ποταμός - Ασπρόχωμα: 1.693 μέτρα, πλάτος 7,5 μέτρα, 2 λωρίδες, ταχύτητα 70 χιλιόμετρα.

2) Υποτμήμα ΙΙ (Ασπρόχωμα - είσοδος Μεσσήνης):

Δεξιός κλάδος αρτηρίας: 2.755 μέτρα, πλάτος 8,2 μέτρα, κλάδος μονής κατεύθυνσης (δίιχνος με Λωρίδα Πολλαπλών Χρήσεων), ταχύτητα 80 χιλιόμετρα.

Αριστερός κλάδος αρτηρίας: 2.885 μέτρα (νέα οδός), πλάτος 8,2 μέτρα, κλάδος μονής κατεύθυνσης (δίιχνος με Λωρίδα Πολλαπλών Χρήσεων), 80 χιλιόμετρα.

3) Υποτμήμα ΙΙΙ (παράκαμψη Μεσσήνης): 4.003 μέτρα, πλάτος 17 μέτρα, διαχωρισμένη κυκλοφορία (2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα), ταχύτητα 80 χιλιόμετρα.

4) Υποτμήμα ΙV (έξοδος Μεσσήνης - Βελίκα): 6.941 μέτρα, πλάτος 17 μέτρα, διαχωρισμένη κυκλοφορία (2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα), ταχύτητα 80 χιλιόμετρα».


NEWSLETTER