Σάββατο, 02 Μαϊος 2020 10:04

Με παραχώρηση στο “Μορέα” τα αντιπλημμυρικά για την θωράκιση της Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Το αντιπλημμυρικό έργο που μελετάει ο “Μορέας” για την προστασία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής έως το Πήδημα και το αεροδρόμιο, προϋπολογισμού 102 εκ. ευρώ, προχωράει και αναμένεται να υλοποιηθεί από τον ίδιο, με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.

Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος μετά τη διευρυμένη σύσκεψη με υπηρεσιακά στελέχη του δήμου και με μηχανικούς - μελετητές του “Μορέα” που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο νέο Δημαρχείο.

Ο δήμαρχος το χαρακτήρισε έργο πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο Καλαμάτας, καθώς θα λύσει ολοκληρωτικά το πρόβλημα με τις πλημμύρες. Και παρατήρησε πως ο Νέδοντας θα αλλάξει ριζικά, θα είναι ο αποδέκτης του μεγαλύτερου μέρους των ρεμάτων και προβλέπονται εκβάθυνση, διαπλάτυνση και νέα γέφυρα στην Ιατροπούλου.

Σε δήλωσή του ο κ. Βασιλόπουλος μας ενημέρωσε ότι “το επίπεδο των μελετών προχωράει κανονικά. Εχουν την προμελέτη, τα περιβαλλοντικά και έχει περάσει από την πρώτη έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και είναι στη διαδικασία έγκρισης από το αρμόδιο υπουργείο και βέβαια από τον πρωθυπουργό”. Σημείωσε ότι “μιλάμε για ένα έργο πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο Καλαμάτας, καθώς θα λύσει ολοκληρωτικά το πρόβλημα με τις πλημμύρες στο δήμο μας. Καλύπτει το σύνολο του δήμου από το Πήδημα μέχρι όσο φθάνει ο δήμος μας και όλη την πόλη”. Διευκρίνισε πως “η επόμενη μέρα θα είναι κάτι πολύ σημαντικό για την πόλη μας, διότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Π.χ. το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τη Γλαύκου, θα λυθεί μέσα από τη λαγκάδα που θα διευθετηθεί”.

Για τη σύσκεψη της Πέμπτης δήλωσε πως “μας ενημέρωσαν ότι οι μελέτες προχωρούν κανονικά, είναι σε πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο. Μάλιστα, ενώ είχε υπολογιστεί ότι θα είναι 380 εκ. ευρώ για τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας για τα αντιπλημμυρικά έργα, τα χρήματα θα αυξηθούν στα 500 εκ. ευρώ και περιμένουμε το επόμενο διάστημα για να έχουμε συμμετοχή σε επόμενη σύσκεψη στο υπουργείο”.

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι “το έργο θα είναι με τη διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης, το έργο θα τρέξει γρήγορα. Θα γίνει με τροποποίηση - επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του "Μορέα". Θα το χρηματοδοτήσει, δηλαδή, ο "Μορέας" και σε βάθος χρόνου θα γίνει η απόσβεση των χρημάτων μέσα από την κίνηση στους αυτοκινητοδρόμους”. Ακόμα, ενημέρωσε πως “είναι ένα έργο 102 εκ. ευρώ. Είδαμε τη μελέτη, πήραμε και στοιχεία και θα πάρουμε και άλλα στοιχεία από τη διευρυμένη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υποδομών μέσα στο Μάιο”.

Πληροφόρησε ότι “προβλέπει πάρα πολλές μεγάλες παρεμβάσεις στο Νέδοντα. Μιλάμε για εκβάθυνση, διαπλάτυνση, για νέα γέφυρα στην Ιατροπούλου, για οριοθέτηση του χώρου. Ο Νέδοντας επί της ουσίας θα αλλάξει ριζικά. Θα είναι ο αποδέκτης του μεγαλύτερου μέρους των ρεμάτων της λαγκάδας, του Καραμπογιά. Ολα αυτά θα συνδεθούν μ’ έναν εγκυβωτισμό, μ’ ένα κλειστό κύκλωμα και θα καταλήξουν στο Νέδοντα μέσα από το ρέμα του Καραμπογιά, το οποίο θα αλλάξει και λέμε να εκβάλλει σε πιο ψηλό σημείο απ’ αυτό που εκβάλλει σήμερα”.

Ο Θαν. Βασιλόπουλος εξέφρασε την πίστη ότι “μπορεί να γίνει ένα τέτοιο έργο. Ειδικά η σημερινή συνάντηση έδειξε ότι τα πράγματα προχωράνε σε θετική κατεύθυνση” και πρόσθεσε: “Για το συγκεκριμένο θέμα έχω πάει τουλάχιστον 6 - 7 φορές και έχω συζητήσει και έχω πιέσει και έχω μιλήσει με όλους τους υπηρεσιακούς. Η παρουσία τους εδώ επί της ουσίας είχε το σκοπό να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τα ρέματα που έχει ξεκινήσει τη διαδικασία οριοθέτησης ο Δήμος Καλαμάτας. Και αναφέρομαι στα ρέματα Καραμπογιά και Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία και βέβαια στο Νέδοντα. Θέλουν να δουν τις δικές μας μελέτες, ώστε να τις "παντρέψουν" για να βγει το τελικό αποτέλεσμα”.