Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 09:22

Καλαμάτα - Ριζόμυλος: Επιμένει στην παραλιακή χάραξη ο Χρυσομάλλης

Καλαμάτα - Ριζόμυλος: Επιμένει στην παραλιακή  χάραξη ο Χρυσομάλλης

 

 

Εμμένει στην παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης και υποστηρίζει πως η κυβέρνηση και ο υπουργός Υποδομών δεν έχουν  αποφασίσει ακόμα με ποια χάραξη θα υλοποιηθεί το πιο σημαντικό οδικό έργο της Μεσσηνίας.

Στέλνοντας μήνυμα κυρίως προς την κυβέρνηση, ο κ. Χρυσομάλλης επισημαίνει ότι “πρώτιστα ως Πολιτεία να δούμε, γιατί απορρίπτεις μια μελέτη που έχει πληρωθεί από τον Ελληνα φορολογούμενο”, αναφερόμενος στη μελέτη της παραλιακής χάραξης και αντιδρώντας στην επιλογή της βελτίωσης - αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου.

Αυτές οι αναφορές του κ. Χρυσομάλλη έγιναν χθες το μεσημέρι, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Δημαρχείο με τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, όπου το θέμα του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος κυριάρχησε.

Αναλυτικά, αναφερόμενος στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βελτίωσης - αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου, για την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο θα εκφράσει άποψη, ο Μ. Χρυσομάλλης υποστήριξε ότι “δεν έχει έρθει κάποια ολοκληρωμένη μελέτη” και πως “καμία υπεύθυνη δημοτική αρχή δεν μπορεί να πάρει θέση σε μία μη ολοκληρωμένη μελέτη”.

Ισχυρίστηκε ότι “τα προβλήματα που έχουν προκύψει απ’ αυτόν τον προτεινόμενο σχεδιασμό είναι πάμπολλα” και έκανε λόγο για “εκατοντάδες υπογραφές στο Δήμο Μεσσήνης που έχουν πάει με επιστολή στο υπουργείο”, για “πολλούς επιχειρηματίες του Δήμου Καλαμάτας και της ΒΙΠΕ που ξεκινάνε μια αντίστοιχη διαδικασία γιατί θίγονται οι επιχειρήσεις τους” και για “τεράστιο κόστος αποζημιώσεων”.

Υποστήριξε ότι “η μελέτη δεν φαίνεται πραγματικά να μπορεί να υλοποιηθεί” και διευκρίνισε πως “τα Δημοτικά Συμβούλια κρίνοντας το καλύτερο για τον τόπο τους θα πάρουν αποφάσεις, αλλά δεν είναι δεσμευτικές”.

Εξέφρασε την άποψη ότι “αυτή η ‘μελέτη’ δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα, θα αναστατώσει το νομό, ο χρόνος υλοποίησης -αν ποτέ γίνει- θα είναι πολύ μεγάλος” και πως “έτοιμες μελέτες έχουμε στην παραλιακή χάραξη και στο Ριζόμυλος - Σουληνάρι συνέχεια”.

Ο κ. Χρυσομάλλης ανέφερε ότι “αν θέλουμε να ξεκινήσει να κτίζεται ένας δρόμος εντός του 2021, όπως ήταν και η δέσμευση του πρωθυπουργού από την Καλαμάτα πριν λίγους μήνες, νομίζω ότι είναι μονόδρομος αυτή η επιλογή”. Και δήλωσε “αντίθετος με την πρόταση που έχει προκύψει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή τη στιγμή έχει έρθει προς διαβούλευση”, παραβλέποντας ότι η Ν.Δ. κυβερνάει εδώ και 11 μήνες και η κυβέρνησή της είναι που έστειλε τη μελέτη για διαβούλευση.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι “δεν είναι πολιτικό το θέμα, είναι καθαρά τεχνικό”. Εξαπέλυσε βέλη εναντίον υπηρεσιακών παραγόντων, “φωτογραφίζοντας” τον γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Γιάννη Καρνέση και αναφέροντας ότι “δεν νομιμοποιούνται ούτε να εκφέρουν άποψη πέρα από τα τεχνικά σημεία ούτε να ‘τάζουν’ εναλλακτικές λύσεις. Δεν δεσμεύονται, πάντα ο υπουργός δεσμεύεται”.

Οσον αφορά το για τι δεσμεύεται η κυβέρνηση και ο υπουργός, ο βουλευτής απάντησε ότι “καταλαβαίνετε, σε μια πανδημία που χειρίστηκε διάφορα πράγματα, αλλά και νωρίτερα που έπρεπε να βάλει μπρος την Ολυμπία Οδό και διάφορα άλλα, κοιτάει και αυτό το θέμα, βλέπει τα δεδομένα, τα επεξεργάζεται -δεν είναι κάτι που γίνεται σε μία ώρα-, αλλά από κει και πέρα θα απαντηθούν πολλά ερωτήματα και στο Δημοτικό Συμβούλιο”.

Εμμένοντας κατά του κ. Καρνέση, είπε ότι στο Δ.Σ. θα απαντηθεί “π.χ. γιατί κάποτε ένας άνθρωπος έλεγε σε σύγκριση με τις δύο λύσεις ότι η παραλιακή είναι αυτή που είναι ο αναπτυξιακός δρόμος -εγγράφως το έλεγε- και σήμερα λέει κάτι άλλο”.

Είπε, ακόμα, ότι “η παραλιακή χάραξη είναι ολοκληρωμένη μελέτη, έχει πληρωθεί και επικαιροποιηθεί 3 φορές, οι 2 από τον Ελληνα φορολογούμενο” και έστειλε μήνυμα κυρίως προς την κυβέρνηση πως “πρώτιστα ως Πολιτεία να δούμε, γιατί απορρίπτεις μια μελέτη που έχει πληρωθεί από τον Ελληνα φορολογούμενο”.

Εκτίμησε, επίσης, ότι “επειδή είναι η πιο έτοιμη μελέτη και αύριο το πρωί μπορεί να ξεκινήσει η δημοπράτηση της κατασκευής, αν θέλουμε στη Μεσσηνία να κερδίσουμε χρόνο, είναι μονόδρομος” - και απάντησε πως “σαφέστατα υπάρχουν χρήματα, είναι πολύ λιγότερα από αυτή τη λύση που σχεδιάζουν”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χρυσομάλλης είπε ότι “οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες (για τη βελτίωση - αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου) δεν κάνουν προσφορά, θα συμμετάσχουν σε μια ανταγωνιστική διαδικασία επί μελετών, και όταν αυτή ολοκληρωθεί κι επιλεγεί από αυτές τις μελέτες η καλύτερη, θα πάμε προς δημοπράτηση. Αν αύριο προκηρυχθεί προς δημοπράτηση η ολοκληρωμένη μελέτη που υπάρχει, η παραλιακή χάραξη, είναι δεδομένο, εκεί μπορεί να δείτε να συμμετάσχουν 7 - 8 - 9 εταιρείες”.

Δήλωσε τέλος ότι προέχει “το καλύτερο για τη Μεσσηνία και το πιο γρήγορο, αν θέλουμε ανάπτυξη”, έκανε λόγο για την ταλαιπωρία για τους Μεσσήνιους και για τους επισκέπτες την 4ετία της κατασκευής στον υφιστάμενο δρόμο” και δεν διαφώνησε ότι “η κυβέρνηση και το υπουργείο πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους”.

Γ.Σ.