Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020 09:44

Ζωντανό το σχέδιο για φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την

Ζωντανό μένει το σχέδιο τροφοδοσίας των πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με φυσικό αέριο από το 2023, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στους βουλευτές Γιάννη Λαμπρόπουλο, Περικλή Μαντά και Αλέξη Χαρίτση.

"Η τροφοδότηση της Σπάρτης και της Καλαμάτας θα υλοποιηθεί με truck loading, που θα ξεκινήσει από τον σταθμό φόρτωσης βυτιοφόρων στη Ρεβυθούσα" ενημερώνει το υπουργείο - και ο κ. Μαντάς προσθέτει ότι το έργο αυτό στη Ρεβυθουσα θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2021.
Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου;
"Σε απάντηση των σχετικών μέσων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωστοποιούμε ότι η επέκταση του ∆ικτύου ∆ιανομής Φυσικού Αερίου (ΦΑ) στην ελληνική επικράτεια αποτελεί πρόβλεψη της εθνικής ενεργειακής μας στρατηγικής. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνει όλες τις απαραίτητες σχετικές πρωτοβουλίες κρατώντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.
Επί του ειδικότερου ζητήματος που τίθεται, σας γνωστοποιούμε ότι όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση βρήκε μια διαμορφωμένη κατάσταση, η οποία δεν επέτρεπε την επέκταση του Δικτύου Φυσικού ΦΑ στην Πελοπόννησο, διότι αφενός δεν είχε προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύου Διανομής Αερίου Α.Ε. (∆Ε∆Α), αφετέρου δεν είχαν προβλεφθεί οι απαραίτητοι πόροι από την Περιφέρεια με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Ο νέος περιφερειάρχης έχει προβλέψει 20 εκατ. ευρώ για αυτό το έργο και έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να είναι διαθέσιμη η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ μέχρι το Σεπτέμβριο. Για το λόγο αυτό, η ∆Ε∆Α έχει διατηρήσει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το Πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο με βάση τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις και διατηρεί το δικαίωμά της να κάνει αίτηση ακύρωσης ή προσφυγή.
Σε κάθε περίπτωση, η ∆Ε∆Α έχει κάνει ήδη τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να εξασφαλίσει την προετοιμασία του έργου. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον ∆ΕΣΦΑ δρομολογούνται τα απαιτούμενα έργα από τον ∆ιαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου στην Πελοπόννησο. Σημειώνεται ότι δεν είχαν προβλεφθεί οι σταθμοί εξόδου του ΕΣΦΑ (Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για την τροφοδότηση της Τρίπολης, της Κορίνθου, του Αργους και του Ναυπλίου. Επίσης, έχει τώρα συμπεριληφθεί στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ∆ΕΣΦΑ η τροφοδότηση της Σπάρτης και της Καλαμάτας η οποία θα υλοποιηθεί με truck loading, που θα ξεκινήσει από τον σταθμό φόρτωσης βυτιοφόρων στη Ρεβυθούσα, έτσι ώστε να προχωρήσουν αυτές οι υποδομές και να επεκταθεί το δίκτυο στις πόλεις της Πελοποννήσου.
Ολα τα παραπάνω αφορούν ενέργειες οι οποίες έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες με μεθοδική δουλειά όλων των εμπλεκόμενων μερών. Επισημαίνουμε επίσης ότι έχουν λάβει χώρα οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο ∆ΕΣΦΑ να ανοίξει «πύλη» για το ΦΑ στη Μεγαλόπολη, έργο το οποίο δεν είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση".

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΝΤΑ
Το πολιτικό γραφείο του Π. Μαντά έστειλε την εξής ανακοίνωση για το φυσικό αέριο:
"Τον νέο σχεδιασμό για τη διασύνδεση της Καλαμάτας και άλλων μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου με το δίκτυο φυσικού αερίου φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην από 7-5-2020 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, καθώς και άλλοι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Το ζήτημα είχε ανακύψει μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να εξαιρεθούν έξι πόλεις της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθος, Σπάρτη, Αργος και Ναύπλιο) και δύο της Κεντρικής Μακεδονίας (Βέροια και Γιαννιτσά) από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης που έχει εκπονήσει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), λόγω παρέλευσης του 18μήνου που προβλέπει ο νόμος για την υλοποίηση των έργων, βάσει του αρχικού σχεδιασμού.
Οπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση τα καθήκοντά της βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κατάσταση που δεν επέτρεπε την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο. Οι λόγοι ήταν αφενός ο εσφαλμένος σχεδιασμός της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΔΑ, ο οποίος προέβλεπε ότι η υλοποίηση των έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ξεκινούσε το 2020, χωρίς όμως να έχει ληφθεί μέριμνα για την υλοποίηση των απαραίτητων πρόδρομων έργων, ενώ αφετέρου δεν είχαν προϋπολογιστεί οι απαραίτητοι πόροι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, κάτι το οποίο έχει ήδη διευθετηθεί από τον νέο περιφερειάρχη.
Ειδικά για την περίπτωση της Καλαμάτας, απαραίτητη προϋπόθεση για την τροφοδότησή της με φυσικό αέριο είναι η θέση σε λειτουργία του σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων στη Ρεβυθούσα (τροφοδότηση μέσω truck loading), έργο το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, ωστόσο βάσει του νέου προγραμματισμού εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2021.
Επιπλέον στον νέο σχεδιασμό που πραγματοποιεί η κυβέρνηση και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, εντάσσεται η πλήρης κάλυψη και των έξι πόλεων της Πελοποννήσου, με ορίζοντα υλοποίησης από το 2023, καθώς περιλαμβάνει τόσο τα δίκτυα διανομής όσο και τις συνδέσεις των καταναλωτών.
Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία νέας «πύλης» φυσικού αερίου για τη Μεγαλόπολη, ενώ η ΔΕΔΑ διατηρεί το δικαίωμά της να κάνει αίτηση ακύρωσης ή προσφυγή κατά της αρχικής απόφασης της ΡΑΕ, κινήσεις που αναμένονται πιθανότατα να πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο".

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΝΙΚΑ

“Οι θέσεις της Περιφέρειας ικανοποιήθηκαν πλήρως και ως εκ τούτου αισθάνομαι κι εγώ πλήρως ικανοποιημένος. Χαίρομαι πάρα πολύ, είμαι απολύτως ικανοποιημένος από την απάντηση του υφυπουργού και από τις εξελίξεις που δρομολογεί” σχολίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας.
Οπως γνωστοποίησε δε, τις προσεχείς ημέρες θα επισκεφθεί τη ΔΕΔΑ, στην Αθήνα, προκειμένου -όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- “να ξεκαθαρίσουμε τις βεβαιότητες στις οποίες αναφερόμουν όλο αυτό το διάστημα, όπως το χρονοδιάγραμμα και τα τιμολόγια”.
Ο περιφερειάρχης εξέφρασε, παράλληλα, ευχαριστίες προς “όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στην προσπάθεια της Περιφέρειας, η οποία ως στόχο είχε -και πάντα θα έχει- την ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας, μέσα από την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που φέρει το φυσικό αέριο”.