Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 09:46

Στα συρτάρια η ΜΠΕ του Καλαμάτα - Ριζόμυλος παρά τις δεσμεύσεις του υφυπουργού Νίκου Ταγαρά

Γράφτηκε από τον
Στα συρτάρια η ΜΠΕ του Καλαμάτα - Ριζόμυλος παρά τις δεσμεύσεις του υφυπουργού Νίκου Ταγαρά

Από τις 13 Ιουλίου 2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έχει γνωμοδοτήσει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, τη βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας και ακόμα δεν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, ο φάκελος του έργου είχε ξεχαστεί για μήνες στην αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης - ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και μόλις μέσα στον Ιανουάριο, μετά από 6 μήνες(!), στάλθηκε στο υπουργείο Υποδομών, προκειμένου η αρμόδια υπηρεσία για το έργο να εκφράσει τις απόψεις της και να εισηγηθεί σχετικά με τις παρατηρήσεις (αν και ποιες θα γίνουν αποδεκτές) που διατύπωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μια διαδικασία λίγων ημερών, άντε 1 - 2 μηνών, λόγω των διακοπών και των αδειών του καλοκαιριού σε μια δημόσια υπηρεσία, προχώρησε μετά από 6 μήνες!

Και όλα αυτά: α) Ενώ πρόκειται για το καθοριστικό τμήμα του πιο σημαντικού έργου της Μεσσηνίας, του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. β) Ενώ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς είχε δεσμευτεί στον βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο ότι η έγκριση της ΜΠΕ από τη ΔΙΠΑ θα γίνει τις τελευταίες ημέρες του 2020 κι ενώ το ίδιο καθησυχαστικός ήταν ο υφυπουργός και στον βουλευτή Περικλή Μαντά, πριν από λίγους μήνες.

Να ενημερώσουμε ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών απάντησε μέσα σε λίγες ημέρες και ο φάκελος έχει επανέλθει και πάλι στην υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ελπίζουμε αυτή τη φορά οι διαδικασίες να προχωρήσουν με κανονικό ρυθμό και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει θετικά, υπό όρους και προϋποθέσεις (αντιπλημμυρικά έργα, πρόσβαση στη ΒΙΠΕ, διατήρηση σιδηροδρομικής γραμμής, κατάργηση διοδίων περιφερειακού κ.λπ.), για τη ΜΠΕ του έργου βελτίωσης - αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Ακόμα, να αναφέρουμε ότι παρατηρήσεις για διορθώσεις και αλλαγές επί της ΜΠΕ έγιναν και στα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Γ.Σ.


NEWSLETTER