Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 09:22

Εκτός δικτύου 5G μένει η Πελοπόννησος;

Γράφτηκε από τον
Εκτός δικτύου 5G μένει η Πελοπόννησος;

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινδυνεύει να μείνει εκτός δικτύου 5G την επόμενη τριετία, καθώς οι εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind που απέκτησαν τις ραδιοσυχνότητες δεν έχουν εκδηλώσει μέχρι τώρα ενδιαφέρον για δημιουργία σταθμών στην Πελοπόννησο.

Το έλλειμμα ενδιαφέροντος προβληματίζει έντονα τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, καθώς γνωρίζει ότι η δημιουργία δικτύου 5G είναι αναγκαία προϋπόθεση τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και γενικότερα για την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Για αυτό ο κ. Νίκας, όπως είπε στην "Ε" όταν τον ρώτησε για το θέμα, θα αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο να επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργίας δικτύου 5G στην Πελοπόννησο.

Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν πρέπει να χάσει για μια ακόμα φορά το τρένο της τεχνολογίας παρακολουθώντας με απάθεια τις άλλες Περιφέρειες να παίρνουν καλύτερη θέση στην κούρσα του ανταγωνισμού. Τα δίκτυα 5G μεταξύ άλλων είναι αναγκαία στην "ευφυή γεωργία", στη σύγχρονη βιομηχανική παραγωγή, στις μεταφορές, στον τουρισμό και φυσικά στην ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με μελέτη της EY Ελλάδος, που εκπόνησε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την επόμενη δεκαετία (2021-2030) θα επενδυθούν σε υποδομές δικτύων 5ης γενιάς 1,2 δισ. έως 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον θα επενδυθούν από 2,7 δισ. ευρώ έως και 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G.

"Συνολικά τα οφέλη των επενδύσεων αυτών για την ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετίας, μεταφράζονται σε μία σωρευτική αύξηση σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ - Gross Value Added, GVA), μεταξύ 7,3 και 12,4 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 50.000-69.000 νέων θέσεων εργασίας. 

Θ.Λ.


NEWSLETTER