Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 01:34

Σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο: Κανονικοποιείται η μετρική γραμμή Αθήνα – Κόρινθος

Γράφτηκε από την

Σε πλήρη απομόνωση από το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο οδηγούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου τα σχέδια αναβάθμισης της μετρικής γραμμής Αθήνα - Κόρινθος σε κανονική, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες ανάπτυξης του Θριάσιου Πεδίου.

Η απομόνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο ενδέχεται να οδηγήσει σε απόσυρση επενδύσεων, καθώς τα εμπορεύματα των τρένων της μετρικής γραμμής θα πρέπει να μεταφορτωθούν στην Κόρινθο σε συρμούς κανονικής γραμμής, με συνέπεια να χάνονται χρόνος και χρήματα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ypodomes.com: "Ένα άλλο σημαντικό έργο που δείχνει να βγαίνει στην επιφάνεια και πάλι, είναι η ενεργοποίηση της γραμμής Άνω Λιόσια - Ελευσίνα και μελλοντικά Μέγαρα. Να θυμίσουμε ότι το 2018 είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, του ΟΣΕ και των ΕΛΠΕ. Η "Ασπροφώς" είχε αναλάβει την εκπόνηση των σχετικών μελετών. Πρόκειται για την αναβάθμιση σε κανονικού εύρους, της παλιάς μετρικής γραμμής που συνδέει τα Άνω Λιόσια, τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και συνεχίζει προς Μέγαρα και Κόρινθο. Το έργο θεωρείται σημαντικό λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του Θριάσιου Πεδίου αλλά και της ανάγκης σύνδεσης με μέσο σταθερής τροχιάς και της Ελευσίνας. Η γραμμή θα εκτελεί δρομολόγια προαστιακού τύπου και θα συνδέσει τη Δυτική Αττική με το δίκτυο ΜΣΤ της πρωτεύουσας".

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του metaforespress.gr: "Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Σπύρος Πατέρας έδωσε κατευθύνσεις για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας, με απώτερο στόχο την ένταξη της σύνδεσης του Θριασίου με τη Σφίγγα (Θήβα) στο Κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο και κατ’ επέκταση στον «στρατηγικό σχεδιασμό» του οργανισμού. Η ένταξη της σύνδεσης του Θριασίου με τη Σφίγγα στον «στρατηγικό σχεδιασμό» του ΟΣΕ απαιτεί την ωρίμανση του έργου προς χρηματοδότηση, πιθανόν μέσω του προγράμματος CEF 2 (Connecting Europe Facility 2). Η εν λόγω σύνδεση αποτελεί μια νέα όδευση, περίπου 50 - 60 χλμ., όπου οι συρμοί από τον λιμένα Ικονίου, μέσω του Θριασίου Πεδίου, αφού διέλθουν ανισόπεδα της Αττικής Οδού με τη νέα όδευση, θα καταλήγουν στον Σ.Σ. Σφίγγας (μετά τη Θήβα) και στον κύριο άξονα προς Θεσσαλονίκη. Με αυτή τη χάραξη, οι εμπορευματικοί συρμοί από το Νέο Ικόνιο αποφεύγουν το σιδηροδρομικό τμήμα ΣΚΑ - Οινόη, που από πλευράς χωρητικότητας αναμένεται στο μέλλον να παρουσιάσει σημάδια κορεσμού, αλλά και το τμήμα ΣΚΑ - Λιόσια - Θριάσιο".