Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 09:04

Φυσικό αέριο από την Hengas στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Φυσικό αέριο από την Hengas στη Μεσσηνία

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η Hengas τις εργασίες κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο.

Σε πρώτη φάση το αέριο θα πάει στους Δήμους Τρίπολης, Κορίνθου και Μεγαλόπολης, και σε δεύτερη φάση στην Καλαμάτα, τη Μεσσήνη και τη Σπάρτη. Αυτό αναφέρει χθεσινό ρεπορτάζ του energypress.gr, που αν επαληθευτεί σηματοδοτεί το τέλος του αντίστοιχου σχεδίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου για αέριο από το δίκτυο της ΔΕΠΑ.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το energypress.gr, η Hengas «εντός του μήνα αναμένεται να λάβει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις σχετικές άδειες διανομής για τους Δήμους Τρίπολης και Κορίνθου, ενισχύοντας έτσι το χαρτόφυλάκιό της με δύο νέες πόλεις, μετά την έγκριση της άδειας διανομής για τη Μεγαλόπολη στα τέλη του 2020».

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ακόμη:

«Με το πέρας των τελευταίων διαδικαστικών εκκρεμοτήτων, η Hengas αναμένεται να “τρέξει” το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ φέρνοντας, σε πρώτη φάση το φυσικό αέριο στους Δήμους Τρίπολης, Κορίνθου και Μεγαλόπολης. Ωστόσο, ήδη γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, με την εταιρεία να προγραμματίζει την παρουσία της σε νέες πόλεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνει την πόλη του Άργους, όπου και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση του οικείου δικτύου με το δίκτυο ΕΣΦΑ. Με την ανάπτυξη των υποδομών της Hengas στη Μεγαλόπολη θα ακολουθήσει η επέκταση στην Καλαμάτα, τη Μεσσήνη και τη Σπάρτη, οι οποίες εντός του 2022 θα τροφοδοτηθούν με CNG ενώ από το 2023 με την πλήρη αξιοποίηση της Ρεβυθούσας θα τροφοδοτηθούν με LNG, μέχρι τη στιγμή που ο ΔΕΣΦΑ θα ολοκληρώσει τον κεντρικό αγωγό ΕΣΦΑ με δυνατότητα τροφοδότησης του συνόλου της Πελοποννήσου από αυτόν.

Επιπρόσθετα, να αναφέρουμε, πως η Hengas έλαβε την Πιστοποίηση Διαχειριστή Δικτύων Διανομής φυσικού αερίου από τη ΡΑΕ, γεγονός που σημαίνει πως πλέον η εταιρεία εισέρχεται στην τελική ευθεία για την έναρξη της εμπορικής της δραστηριότητας και την τροφοδότηση με φυσικό αέριο των επτά πόλεων για τις οποίες κατέχει άδειες διανομής (Μεγαλόπολη, Δεσκάτη, Πολύκαστρο, Πολύγυρος, Τρίπολη, Νάουσα και Κόρινθος).

Με την ανάπτυξη του δικτύου της Hengas στην Πελοπόννησο και την αύξηση των πόλεων που θα εξυπηρετούνται, αναμένεται να επιτευχθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακος που συνδυαστικά με την ορθολογική διαχείριση των έργων κατασκευής και εν συνεχεία συντήρησης θα οδηγήσουν σε σημαντικά χαμηλότερες χρεώσεις, που θα αποτυπωθούν στα ρυθμιζόμενα από τη ΡΑΕ τιμολόγια της Hengas προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι για την πόλη της Μεγαλόπολης έχει εκδοθεί πρόσκληση ΕΣΠΑ από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του δικτύου διανομής, με αποτέλεσμα την ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών, αλλά και την απαλλαγή των πολιτών από την καταβολή τελών σύνδεσης με το δίκτυο. Επιπρόσθετα, αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης στο ΕΣΠΑ για την επιδότηση και του κόστους των εσωτερικών εγκαταστάσεων ούτως ώστε να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές που θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη. 

Παρόμοια προγράμματα επιδότησης του κόστους των εσωτερικών εγκαταστάσεων έχουν προκηρυχθεί και στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλίας, και φυσικά στο πλαίσιο ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών στην Πελοπόννησο θα μπορούσε να εκδοθεί αντίστοιχο πρόγραμμα και για τους Δήμους Τρίπολης και Κορίνθου.

Η Hengas στηριζόμενη στην τεχνογνωσία, την εμπειρία και την οικονομική ευρωστία της μητρικής της εταιρείας Edil Hellas, προχωρά στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος ανάπτυξης με σκοπό να φτάσει το φυσικό αέριο παντού στην Ελλάδα».


NEWSLETTER