Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 09:15

Στον «αέρα» ο δρόμος Τζάνε - Καλαμάκι μετά την απόφαση του ΚΑΣ - Αίτημα Νίκα στην κυβέρνηση για 20 εκ. ευρώ!

Στον «αέρα» ο δρόμος Τζάνε - Καλαμάκι μετά την απόφαση του ΚΑΣ - Αίτημα Νίκα στην κυβέρνηση για 20 εκ. ευρώ!

 

Ο δρόμος Τζάνε - Καλαμάκι βρίσκεται για μια ακόμα φορά στον αέρα, καθώς η λύση που επέλεξε για την ανάδειξη των αρχαίων το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) κοστίζει 20 εκ. ευρώ, τα οποία δεν διαθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας καλεί την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το έργο με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 2013 και χρηματοδοτήθηκε από δύο ΕΣΠΑ. Για αυτό αν το έργο δεν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει τους ευρωπαϊκούς πόρους. Αν ολοκληρωθεί τελικώς ο δίιχνος δρόμος των 7,3 χλμ. θα κοστίσει συνολικά πάνω από 40 εκ. ευρώ όσο κοστίζει περίπου και ένας τετράιχνος δρόμος σε δύσβατη περιοχή.

Το έργο βελτίωσης στο Τζάνε - Καλαμάκι μήκους 7.320 μέτρων δημοπρατήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, η σύμβαση με τον ανάδοχο (Γ. Πετρής ΑΤΕ) υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου 2013 και η αρχική προθεσμία υλοποίησης ήταν μέχρι τις 15 Μαΐου 2015. Αρχικά το έργο προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ, που υλοποιείται με έκπτωση 37,22%, χρηματοδοτήθηκε από το πρώτο ΕΣΠΑ. Ομως δεν ολοκληρώθηκε έως το τέλος του 2015, που έληγε η προθεσμία του ΕΣΠΑ, καθώς οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν συντελεστεί ακόμα. Στη συνέχεια αποφασίστηκε και χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα της Περιφέρειας, με προϋπολογισμό 11.631.298,59 ευρώ. Προβλέπονται 3,72 χλμ. νέων οδών και 2,84 χλμ. ανακατασκευασμένων ή αναβαθμισμένων οδών, καθώς περιλαμβάνει τις παρακάμψεις Τζάνε, Πεταλιδίου και Καλαμακίου. Ξεκινάει από τη γέφυρα του Τζάνε και καταλήγει μετά το Καλαμάκι.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρει στην ανακοίνωσή της για την απόφαση του ΚΑΣ: "Συνεδρίασε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού και έλαβε απόφαση σχετικά με την όδευση του δρόμου Τζάνε - Καλαμάκι, στην παράκαμψη Πεταλιδίου. Η συνεδρίαση είχε ως συγκεκριμένο αντικείμενο την επιλογή μιας εκ των τριών εναλλακτικών προτάσεων που είχαν υποβληθεί από τη μελετήτρια της Περιφέρειας, από τις οποίες το ΚΑΣ επέλεξε την πλέον κοστοβόρα, ύψους πλέον των 20.000.000 ευρώ, τα οποία όμως η Περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας την Τετάρτη 21 Απριλίου επικοινώνησε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΑΣ Γεώργιος Διδασκάλου τον ενημέρωσε για την ομόφωνη απόφαση των μελών του Αρχαιολογικού Συμβουλίου και στη συνέχεια ο περιφερειάρχης σε επικοινωνία που είχε με την υπουργό ζήτησε τα επιπλέον χρήματα να βαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό, κάτι που έγινε αποδεκτό από πλευράς υπουργείου.

Όπως τονίζει ο περιφερειάρχης: “Ως γνωστόν το συγκεκριμένο έργο έχει “κακοπάθει” εξαιτίας της απαράδεκτης μελέτης και της μη διόρθωσής της κατά τον παρελθόντα χρόνο”".

Θ.Λ.